Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Gisela Granberg
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Kiruna
 2. Haparanda
 3. Barents
 4. Tornedalen

Kenneth Mikko

1953 Kiruna

Sedan slutet av 1980-talet har Kenneth årligen rest och arbetat i Barentsregionen – från Ural i öst till Atlanten i väst, från Finnmarken i norr till Karelska Republiken i söder.

Foto: Gisela Granberg

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

För snart tjugo år sedan upphörde det kalla kriget. Gränserna öppnades, och här i norr kunde vi bekanta oss med den store grannen i öster. Vi fick nya inblickar, nya insikter och nya vänner. Det var inspirerande.

Jag började med kulturtidskriften N66, sedan en bok om Komirepubliken – och mycket mer är på gång. Det handlar om att upptäcka både världen och sig själv. Eller som undergroundgruppen The Fugs uttryckte saken 1969: ”Into our minds, hundreds of flashes – it´s only to kno-o-o-ow.”

Kenneth Mikko, juni 2005

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Kenneth Mikko föddes 1953 i Kiruna. Han har svenskt och tornedalskt påbrå. Hans första arbete var på en oljetanker med destination Trinidad. På 1970-talet studerade Kenneth litteraturvetenskap, geovetenskap och idéhistoria vid universiteten i Stockholm och Umeå. Han utbildade sig senare till bibliotekarie. Han kom till Haparanda för ett nio månaders vikariat på biblioteket. Han har bott i Haparanda i drygt 20 år.

Från Ural till Atlanten

Sedan slutet av 1980-talet har Kenneth årligen rest och arbetat i Barentsregionen – från Ural i öst till Atlanten i väst, från Finnmarken i norr till Karelska Republiken i söder.

1987 gav han tillsammans med poeten Ros Wayland, Tornio ut första – och enda – numret av tidskriften N65-E24 med material från Nordkalotten och tio år senare lyckades han med bedriften att ge ut en flerspråkig kvartalstidskrift, N66, om kultur i hela Barentsregionen. Tidskriften kom ut under åren 1997 – 2002.

Från 1989 till 1999 arbetade Kenneth Mikko för Sveriges Radio och producerade flera radioserier med historia och kultur från bland andra Arkhangelsk, Vita Havet, Tornedalen och Varangerhalvön.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Fackboksförfattaren Kenneth Mikko har sedan lång tid tillbaka intresserat sig för kulturen i Barentsregionen. En följd av det är boken På motorcykel genom Komi (2004) som kom till genom samarbete med redaktören för tidskriften Art i Komi-republiken. Med boken vill Kenneth Mikko, genom egna intryck, förmedla verkligheten och slå hål på de schabloner som finns om Barentsregionen.
– Och den ryska mentaliteten ligger mig nära, säger han.

Som titeln anger handlar boken om en motorcykelresa som företogs sommaren 2003 men här finns även andra inslag, exempelvis texter skrivna av forskare från Komi. ”Gillar man Andrej Tarkovskijs filmer Stalker och Nostalghia, gillar man antagligen Kenneth Mikkos speciella bok På motorcykel genom Komi. Det är något i de sugande centralperspektiven, tundrorna och floderna, och de hypnotiskt långa resorna från by till by. Hela denna expedition till Europas nordvästra hörn utstrålar vad Tarkovskij kallade Denförseglade tiden”, skriver Mikael Strömberg i Aftonbladet (2005-03-04).

Kenneth Mikko har även gett ut tidskriften N66 under perioden 1997 – 2002. Den visar på den kulturella bredden i Barentsregionen. För tillfället arbetar Kenneth Mikko på en bok om Haparanda skärgård tillsammans med några konstnärer.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

2002 belönades Kenneth Mikko, som förste utlänning, med medaljen Pro Arte Lapponiae av landshövdingen/Konstkommissionen i finska Lappland för sitt kulturarbete i Barentsregionen.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

I en bilresa mellan Stockholm och Göteborg pratade Kenneth Mikko och redaktören för Art om hur de skulle lägga upp boken om Komi. De pratade också om motorcyklar och kom in på den ryska modellen Izh Planeta 5.
— Då föll stenen på plats. Vi behövde ett fordon för boken, som också är en resa, säger Kenneth Mikko.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Sauna (2015)

  Undertitel Bastu
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language English
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher BarentsKultur
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789198289909
 2. Ögonblick i Archangelsk och Nenets (2007)

  Undertitel bilder 1996-2006 = Moments in Arkhangelsk and Nenets : pictures 1996-2006
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher BarentsKultur / N66 Publishing
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789197510035
 3. På motorcykel genom Komi (2004)

  Undertitel en expedition till Europas nordöstra hörn
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher N66 Publishing/Barentskultur
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9197510017

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur På motorcykel genom Komi

  UST-TSILMA. Det är nära midnatt när jag rullar in i Ust-Tsilma. Den stora gamla byn är vackert utspridd på några branta kullar intill Petjorafloden. Jag måste styra åt sidan för att inte köra in i några kor som ligger och sover på vägen. Det är en varm och ljus natt, och i centrum driver ungdomarna omkring. Det ligger ett öppet kafé uppe i backen. Jag parkerar Planetan och går in. Det är söndagsdisco och dansande flickor. När de ser mig i motorcykelutstyrsel och den blå hjälmen i handen frågar en av dem:
  — Är du kosmonaut?
  — Jo, svarar jag. Hälsningar från månen!

  Jag beställer mat och får snart ”pelmeni” (en sorts rysk ravioli) med en underbar ”smetana” (rysk gräddfil), och dessutom tomatsallad, bröd, persikojuice och te. Det är en vacker natt. Fullmånen hänger över Petjorafloden, som sävligt glider upp mot norr.

 4. Glimpses of history along Barents road (2000)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language English
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher BarentsKultur
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 916310072X