Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Gisela Granberg
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Ohtanajärvi
 2. Pajala
 3. Luleå
 4. Tornedalen

Ester Cullblom

1932 2018

...det var på mjölkpallen Ester Cullblom bestämde sig för att bli journalist. Nu blev hon inte det utan författare. Tack och lov!

Foto: Gisela Granberg

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Vi tornedalingar sägs vara svaga i självkänslan. Det stämmer bra på mig, speciellt i vissa situationer. Men att också andra personer, så kallade icke-tornedalingar, drabbas av liknande känslor då och då blev till en viktig erfarenhet för mig. Den blev till en undran som ständigt gäckar mig och driver mig till pennan – numera datorn. Svaren är många, dock ingalunda heltäckande. Förhoppningsvis gives mig ytterligare år att fundera och få svaret inskrivet på skärmen innan den osynliga handen bryter kontakten till datorn.

Ester Cullblom, april 2006

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Ester Cullblom föddes 1932 i byn Ohtanajärvi, Norrbotten. Hon hade sex syskon och i familjen pratades finska. Så när hon skulle börja skolan lärde storasyster henne några svenska fraser, som hon visste att Ester Cullblom skulle komma att behöva. Egentligen gjorde storasystern detta för att slippa skämmas över lillasysterns okunskaper i svenska språket.

Efter folkskolan drömde Ester Cullblom om att bli journalist. Det var när hon satt på mjölkpallen som hon bestämde sig. Men nu blev det inte riktigt så. I tio år kom hon att stanna hemma för att sköta om gården, inte för att hon ville utan för att hon behövdes. Under tiden läste hon in realskolekompetensen och tenterade av ämnena för inträde till Lärarhögskolan i Luleå.

Omvälvande upplevelse

Hon arbetade ett kort tag som lärare innan hon vidareutbildade sig till talpedagog i Stockholm. Därefter blev hon lärare på högskolan i Luleå och började forska om människor i Tornedalen. Sin fil lic-examen tog hon vid Umeå universitet 1994 med avhandlingen Värdera eller värderas. Empirisk studie i självuppfattning bland tornedalingar. Hon har skrivit flera rapporter om kvinnors roll i Tornedalen och om de finska kvinnornas utsatthet i efterkrigstidens Sverige.

Ester Cullblom lyfter fram en bok som blev en omvälvande upplevelse för henne, det var Nils Erik Hansegårds bok Tvåspråkighet eller halvspråkighet (1968).
– Det blev ett mäktigt möte som tvingade mig att jämföra hans påståenden med mina egna erfarenheter från Tornedalen. Det har jag fortsatt med i min egen forskning. Nu på senare år har jag fortsatt att ställa frågor, fast genom skönlitteraturen. Det gemensamma mellan forskning och skönlitteratur är att ingendera svarar på alla frågor.

Ester Cullblom tror att det är den där gamla drömmen att bli journalist som gjorde henne till författare.
– Men jag vet inte. Alltid ska man ju ha någonting att göra, säger hon.
 Hon har nämligen fler böcker på gång.

Ester Cullblom avled i januari 2018.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Ester Cullbloms uppväxt i Tornedalen, hennes årliga fjällvandringar och hennes kvinnoforskning ligger till grund för debutboken Olga – Kejsarinnan av Kummavuopio. Det är en personlighet som i flera år, och väldigt ofta, knackat på hos Ester Cullblom men inte förrän 2004 kom boken ut. Ester hade då hunnit fylla 72 år. Olga är en faktisk person, som levde mellan 1881 och 1957, men Ester Cullblom har tagit sig friheten att skarva och lägga till.

Olga Raattamaa kom till Kummavuopio som ung och nygift. Där skulle paret ta hand om människor som rest långväga, bland annat mellan olika marknader och behövde skjuts, vila och mat. Kummavuopio är Sveriges nordligaste bosättning och ligger ungefär 30 mil norr om polcirkeln.
– Första gången jag hörde talas om Olga Raattama var efter andra världskriget. Pappa satt i pörtet hemma i Ohtanajärvi och läste i Haparandabladet att Kejsarinnan av Kummavuopio fått medalj av den norska kungen för sina insatser att ta emot flyktingar, säger Ester hon.
— Jag blev nyfiken och gick för att se på bilden i tidningen. Det var en gammal gumma i huckle med insjunkna kinder. Inte alls som jag förväntat mig att en kejsarinna ska se ut. Hon fascinerade mig.

Modern nordmarkshistoria

Ester Cullblom fick blodad tand och ett år senare kom novellsamlingen Första tvättmaskinen i Ohtanajärvi. Heidi von Born (Svenska Dagbladet 2005-10-17) imponeras av Ester Cullbloms kärva berättelser från norr: ”Hon skriver inte bara historier, utan är på sitt egensinniga, envisa och finurliga sätt i färd med att skriva en sorts modern nordmarkshistoria”.
Än verkar det inte vara slut på berättandet.
– Jag har fler berättelser som vill fram. Jag fick höra så många fantastiska kvinnoskildringar när jag bedrev min forskning.

Hon har genomgående skrivit om människor och miljöer från Tornedalen, såväl i forskningsrapporter som i litteraturen.
– Det är den biten jag känner bäst här i livet. Jag känner Tornedalen och dess människor och jag tycker om dem. I synnerhet kvinnorna.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Det här med kor har förföljt Ester Cullblom, från de vetenskapliga texterna till skönlitteraturen.
– Korna var så viktiga för kvinnorna och en stor del av deras vardag bestod av omsorgen om dem. Det var en man som uppmärksammade mig på att jag i rapportenVi pigade i Tornedalen skrivit så fint om kor och att det återkommer i boken om Olga Raattama. Det var ingenting jag tänkte på när jag skrev, säger Ester Cullblom.

Tilläggas kan att det var på mjölkpallen Ester bestämde sig för att bli journalist. Nu blev hon inte det utan författare. Tack och lov!

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Recensioner: Norrbottens-Kuriren (Kuriren) 2004-11-01, Piteå-Tidningen (PT) 2004-12-13, Svenska Dagbladet (SvD) 2005-10-17, PT 2006-01-05, Norrländska Socialdemokraten (NSD) 2004-11-09.

Atiklar: Kuriren 2004-10-23, PT 2005-09-27, NSD 2004-10-22 och 2005-09-27.

Intervjuer med författaren.

Böckerna Olga - Kejsarinnan av Kummavuopio,och Första tvättmaskinen i Ohtanajärvi och andra berättelser.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Berta och byn (2007)

  Undertitel en kvinnas liv i Tornedalen
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789197674164
 2. Första tvättmaskinen i Ohtanajärvi (2005)

  Undertitel och andra berättelser från Tornedalen
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9197504726
 3. Olga (2004)

  Undertitel kejsarinnan av Kummavuopio
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9197504718