Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Fotograf okänd
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Malmberget
 2. Gällivare
 3. Uppsala

Björn-Erik Höijer

1907 Malmberget 1996 Uppsala

Min känsla för Norrbotten har förstärkts under åren. Malmberget är min fasta ort på jorden och jag är tacksam för att få ha växt upp här.

Fotograf okänd

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Björn-Erik Höijer, folkskollärarens son, är född och uppvuxen i huset Johannes 277, Malmberget, i en syskonskara på tio barn.

När Björn-Erik Höijers båda föräldrar dog i cancer med endast några månaders mellanrum fick han en elevplats i LKAB:s snickarverkstad, platsen ordnades av förmyndaren. Senare utbildade han sig vid Nääs slöjdseminarium utanför Göteborg innan han återvände norrut.

Björn-Erik Höijer kom att arbeta som slöjdlärare i Malmberget ända till 1950 då han och familjen flyttade till Uppsala. Och snart kom han att kunna försörja sig på att skriva. Han gjorde även en hel del uppläsningar med andra kollegor runt omkring i landet, till exempel med Moa Martinsson, Lars Ahlin och Hjalmar Gullberg.

Farmors betydelse

Författaren har förgreningar till Finland på faderns sida. En viktig figur för den unge Björn-Erik Höijer var den sorgmodiga farmodern. Han har sagt att hon troligen var källan till hans skapande och hans beskyddare.

Han hade under hela sin livstid ett starkt band till Malmberget. ”Min känsla för Norrbotten har förstärkts under åren. Malmberget är min fasta ort på jorden och jag är tacksam för att få ha växt upp här”, säger han i en intervju från 1986.

Han var aktiv i svenska PEN-klubben under många år.

Björn-Erik Höijer avled 1996 i Uppsala.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Björn-Erik Höijer har en imponerande utgivning som omfattar drygt femtio titlar. Han har framför allt skrivit romaner och noveller men även lyrik och dramatik för scen. Till detta kan läggas ett tjugotal radiopjäser. Återkommande teman i Björn-Eriks texter är den norrbottniska naturen, arbetare och nykterhetsrörelsen, laestadianismen och moraliska frågor. Han räknas till en av de betydande arbetarskildrarna.

Han debuterade 1940 med novellsamlingen Grått berg och genombrottet kom fem år senare med Parentation som handlar om en nykterhetskämpe. För den självbiografiskt inspirerade Martin går i gräset har han blivit mycket uppmärksammad, den räknas till svensk litteraturs klassiska barndomsskildringar. Han skrev fler självbiografiska böcker om Martin Skoog och den avslutande romanen heter Det svåra livet.

Djävulens kalsonger

Andra viktiga böcker är Djävulens kalsonger som tar upp maktmissbruket hos predikanter inom laestadianismen och de fyra romanerna om gruvan och rallare som inleds med Rallarens ros, där han skriver om den beryktade kockan Svarta Björn.

Om Mannen på myren skriver Ralf-Erik Sjöström i Norrländska Socialdemokraten (2002-02-18): ”Mannen på myren är en tidlös och allmänmänsklig bok om människans hårda villkor och meningslösa uppgifter. Varför skall man slita om allt ändå visar sig vara förgäves? Trots detta existentiella grubbel vill Björn-Erik Höijer säga oss: Ge aldrig upp! Romanen med dess stramt hållna komposition och mångfasetterade problemställning hör till de stora och klassiska verken i svensk litteratur som alltid är belönande att läsa.”

Som dramatiker debuterade han 1946 med Requiem som sattes upp av Ingmar Bergman på Helsingborgs stadsteater. Även pjäsen Isak Juntti hade många söner (1954) rönte stor uppmärksamhet och hade sin premiär på Dramaten i Stockholm. Här är det återigen laestadianismen som belyses. Pjäsen har spelats många gånger och även gått som TV-teater.

Malmbergets Dostojevskij

Fram till 1950 var han bosatt i Malmberget då han och familjen flyttade till Uppsala där han bodde fram till sin död 1996. Till minne av Björn-Erik Höijer och hans författarskap skriver Sverker Sörlin i Dagens Nyheter (1996-02-17) om ”Malmbergets Dostojevskij”:
”Han skapade sitt eget litterära universum, ett Höijer-land under norrskenets gröna ljus, där varje fjällvandring, säljakt, gruvstrejk var havande med ett mirakel.”

Under rubriken Låna och läs hittar du ett urval av författarens böcker. Prova att söka "höijer, björn-erik" i sökfältet så kan du hitta du mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

1945 fick Björn-Erik Höijer Svenska Dagbladets litteraturpris och 1990 fick han ett stipendium av Svenska Akademin som tack för framstående insatser inom svensk litteratur och publicistik.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

I Malmberget omtalades länge slöjdlärarens temperament. Vid dåligt humör drämde Björn-Erik Höijer helt enkelt näven i skallen på eleverna, allt enligt en tidningsartikel i NSD från den 13 mars 1982.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Rättsinnehavare godkänt publicering mars 2007. Godkännande av Alex författarlexikon att publicera fotografiet på författaren, april 2007.

Inlästa titlar: Romanen Martin går i gräset.

Spåret lockar vid källan, avsnittet om Björn-Erik Höijer.

Recensioner
Norrländska Socialdemokraten 20 februari 1991, 3 april 1982, 7 december 1979, 8 november 1986, 19 januari 1990, 9 september 1983 och 18 februari 2002. Norrbottens-Kurirern 1 februari 1991 och 8 april 1994-04-08. Aftonbladet 19 januari 1990.

Artiklar
Dagens Nyheter 14 mars 1996 och 17 februari 1996. Norrbottens-Kuriren 14 mars 1992 och 17 februari 1996. Norrländska Socialdemokraten 12 maj 1981, 5 juli 1984, 23 juli 1984, 30 oktober 1980, 9 mars 1983, 17 februari 1997 och 6 oktober 1986. Bonniers Litterära Magasin nummer 3/1991. BTJ nummer 3/1957. Alex.se författarlexikon.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Höstlig horisont (1994)

  Undertitel berättelse
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Bonnier
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9100557633
 2. Koltrasten (1979)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9100440361
 3. Djävulens kalsonger (1974)

  Undertitel roman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Bonnier
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9100393371
 4. Det är något bortom bergen (1971)

  Undertitel roman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Bonnier
 5. Rallarens ros (1966)

  Undertitel roman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Bonnier
 6. Mannen på myren (1957)

  Undertitel roman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Bonnier
 7. Martin går i gräset (1950)

  Undertitel roman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Tiden

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ut på bron. Den låg mot norr, i husets skugga, den var våt och sval. Mycket riktigt, det hade regnat.
  Han kilade runt det stora, rödmålade huset och kom fram på sydsidan och upp på stora bron.

  Här slog han sig ner. Han satt överst upp och höll fötterna mot stålkanterna, som stegen var skodda med. Aj, han hade nästan bränt sig på kuppen. Men det hade sin tjusning; och han kupade fötterna det mesta kan kunde, smög sen fotvalven in mot det heta och gav sig inte, förrän han kunde pressa ner hela hålfoten.

  Här var det varmt och gott. Fast – solen stekte kanske lite mycket. Nere på landsvägen syntes ingenting – ännu. Det prasslade i löven i bersån. Det blåste alldeles lagom för att hålla undan mygg och flugor. Fåglarna tjattrade som vanligt den här tiden på dagen.

  Han kisade med ögonen och sökte efter någonting där i dalen eller möjligen uppe på kullarna snett över verkstadsområdet. Nu fick han syn på det; långt borta och högst upp och nära en rad skrottippar låg ett vitt hus med grönt tak – detsamma han sett i drömmen.
  Han längtade dit bort, som han såg det. Där ville han vara.
  Men – naturligtvis – det var inte att tänka på.

  Emellertid kände han att han fått nog av att sitta i solen. Han reste sig och kliade sina smala, med fjun försedda bruna ben. Gamla myggbett som behövde klias. Han kliade sig i håret. Han rev sig på kroppen, for under skjortan och riktigt klöste. Tårna krökte sig om fotstegetsstålkanter. Han gäspade, strök händerna över ansiktet, sträckte ut armarna och gäspade igen.
  Som han såg det där huset…

  Nej. Han måste väl göra en stickare bort till slänten och se därifrån, om det kom någon på vägen.
  Han passerade ett område, där familjerna i huset hade sina trädgårdstäppor. Potatisblasten stod hög och grann, rabarbern var redan överstor, grönsakerna hade kommit långt. Nu såg han just ingenting av detta, han gick rakt på som om han haft någonting visst i kikaren.

  En solig morgon i mitten av juli.
  Plötsligt lurade det i elektriska verkets höga skorstenspipa. Och nu var backarna plötsligt fulla av folk, arbetsklädda män med matväskor och unikaboxar på väg till arbetet, kraftigt vuxna, flängande karlar med svarta eller blåa kläder och skärmmössor, de skulle ner till snickarverkstan eller mekaniska, det gamla vanliga.

  Och nu kom andra karlar ut med hästarna från bolagsstallet där lite längre ner i backen och spände för. Och nu gol tuppen i hönshuset där intill stallet. Alla hade vaknat.

  Han drog upp en lång reva ur mossan och plockade förstrött bort den ena skära, klockformade blomman efter den andra, höll dem mot näsan och slängde dem så ner i stenskravlet. Linnéa – och så hade han fått nog av det. Han reste sig upp och sträckte på halsen och kikade ner på vägen. Det glänste och glimrade i den blåaktiga malmmyllan som var utströdd över vägbanan. Han suckade: där måtte vara varmt och mjukt och skönt för hans fötter.

 8. Parentation (1945)

  Undertitel en mosaik
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Tiden
 9. Grått berg (1940)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish