Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Kjell Westerberg
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Råneå
 2. Luleå
 3. Jämtland
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.urls
 1. westrin.se/index.shtml
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.media-urls
 1. www.youtube.com/watch?v=vSP9zfBqcCI

Gunnar Westrin

1946 Frösön

Gunnar Westrin stred för de fria älvarnas bevarande, i en älvräddargrupp som kallades AMORE - Aktionsgruppen mot Råneälvens exploatering. Gruppen lyckades tillsammans med likasinnade övertyga en majoritet i riksdagen att Råneälven ska få förbli orörd.

Foto: Kjell Westerberg

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Jag är född på Frösön i Jämtland men har mina rötter i byn Äspnäs väster om Strömsund i samma län. Sedan 1972 har jag bott med min familj i Råneå efter norrbottenskusten, där jag under många år jobbade som lärare. Sedan 1993 har jag livnärt mig som författare. Jag skriver mina böcker, är fast medarbetare i några svenska fisketidningar och har en återkommande krönika i Norrländska Socialdemokraten och på FiskeNorrbotten.com med mera.

Därtill reser jag land och rike runt med mina föreläsningar och har, i skrivande stund, snart avhållit min femhundrade föreläsning. Hösten 2006 gav jag ut Flugfiske på vindarnas boning, det är den sista delen i en trilogi vars tidigare delar är Öringarnas dal (1998) och En fjällfiskares vandring (2001). Tillsammans utgör de tre böckerna historien om mitt liv som vildmarksman och flugfiskare.

Gunnar Westrin, november 2006.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Gunnar Westrin är född på Frösön och uppvuxen i Äspnäs by i norra Jämtland. Det var där, i sällskap med sin morfar, mentorn och läromästaren Jöns Espmark, som han lärde sig förstå ”vildmarkens skiftande väsen”. Dessa tidiga upplevelser, tillsammans med dagens globala miljöproblem, är viktiga och ofta återkommer komponenter i hans texter och föredrag.

Skrivande människa

Gunnar Westrin gjorde värnplikten på Jägarskolan i Kiruna och utbildade sig sedan till lärare i Luleå (examen 1972). Så småningom hamnade han i Råneå där han fick en lärartjänst på mellanstadiet. Han har undervisat i natur, miljö och fiske. Han slutade arbetet 1993 och skriver sedan dess på heltid. Att skriva på heltid har aldrig känts som ett stort steg för Gunnar Westrin. Det finns författartraditioner i släkten, bland annat Kjell Espmark som sitter i Svenska Akademin. Gunnar Westrin har alltid varit en skrivande människa och 1971 publicerade han sin första fiskeartikel. Idag har han ett femtontal böcker bakom sig, hundratals fackartiklar i svensk och utländsk fiskepress, hundratals krönikor i dagspress, ett stort antal radio- och TV-program. Dessutom har han arbetat med videoproduktion, utbildningar, mässor, fiskeguidning.

Älvräddare

Under en tioårsperiod (1976-1986) stred Gunnar Westrin för de fria älvarnas bevarande, detta i en älvräddargrupp som kallades AMORE - Aktionsgruppen mot Råneälvens exploatering. Gruppen lyckades tillsammans med likasinnade övertyga en majoritet i riksdagen att Råneälven ska få förbli orörd.

När han kom ut med den avslutande delen Flugfiske på vindarnas boning (2006) i en trilogi vars två tidigare delar är Öringarnas dal (1998) och En fjällfiskares vandring (2001) konstaterade han att han aldrig kommer att behöva skriva sina memoarer: ”De tre böckerna handlar om mitt liv!” Så vill du veta mer om Gunnar Westrin har du mycket kvar att läsa.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Gunnar Westrin debuterade 1981 med Hemma hos storharren. Göran Wallin skrev i Norrländska Socialdemokraten (1981-11-23): ”Intressant är den inställning till naturen, som är genomgående i boken. Det är detta som skiljer den från andra böcker inom ämnesområdet. Liksom författarens ödmjukhet inför den natur han vistas i.”

Miljön och vänskapen

Drivkraften i Gunnar Westrins författarskap är det starka engagemanget för miljövård,  främst för de norrländska skogarna och vattendragen. Men han skriver också om vänskapen som ett viktigt inslag på fiskeresorna. På sin hemsida under rubriken Mina böcker uttrycker han sig så här om detta (2010-03-31): "Intentionerna med mina böcker - de röda trådarna - är i första hand att visa på naturens ändliga resurser och att flugfisket kan vara ett redskap att njuta våra omgivningar. Därtill har jag förstått att kamratskapet är den viktigaste ingrediensen i ett aktivt fiske och att dragandet av en massa fiskar är av underordnad betydelse."

Gunnar Westrin lämnade sitt arbete som lärare 1993 för att skriva på heltid. Genom åren har han skrivit ett femtontal böcker om fiske. Han var också krönikör för Norrländska Socialdemokraten mellan åren 2008 och 2020 samt för Hushållningssällskapets fiskeportal. Gunnar Westrin skriver artiklar för facktidningar inom fiske och vildmark. Han räknas som en av landets främsta fiskeexperter.

Om boken En fjällfiskares vandring skrev Christer Holmgren i Sydsvenska Dagbladet (2002-02-21): ”Speciellt två kapitel ger oss en Gunnar Westrin i högform, ett om sökandet efter den vackraste öringen av dem alla i ett vintrigt Jämtland, och ett annat där Westrin tillsammans med en god vän ger sig på vandring i författarföregångaren Carsten Loranges fotspår.”

Flugor

2005 kom boken Westrins fjällflugor. Genom åren har Gunnar Westrin och hans vänner fiskat sig igenom en hel del flugor. Den erfarenheten ligger till grund för det fyrtiotal fjällflugor som här presenteras med foton och mönsterbeskrivningar. Boken har redan kallats för klassiker.

Flugfiske på vindarnas boning (2006) är den avslutande boken i trilogin som inleddes med Öringarnas dal (1998) och fortsatte med En fjällfiskares vandring (2001). Gunnar Westrin har i dessa tre böcker samlat hela sitt flugfiskarliv och han betraktar dessa som sina biografier. I Sundsvalls Tidning (2006-11-02) skriver Lasse Hallberg: ”Gunnar Westrins språk är lättläst. Dialogerna har aldrig varit bättre och bilderna är bra. En del har man redan sett i andra böcker – men det är kanske naturligt när innehållet spänner från hans första öring 1952 fram till idag. Det vore synd om han slutade skriva böcker. Det finns ingen idag som kan fylla hans plats".

Långt flugfiskarliv

2010 kom Westrins fjällfisketips – tankar kring ett hållbart fiske. Tomas Öberg, Norrbottens-Kuriren (2010-08-06), ser i denna hans fjortonde bok ”något av ett bokslut över ett långt flugfiskarliv. Här bjuds massor av kunskap och känsla men också personliga tankar om hur vi förvaltar vårt klot.” Även i denna bok skriver Westrin om ”kamratskapet vid älvar och sjöar”, om ”längtan och drömmar – för det finns mycket romantik i fiskeupplevelser…” och självklart också om hotet mot fiskevattnen. ”Det är en kampskrift, men författaren bjuder också generöst på sina bästa fisketips och fiskevatten”.

Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "westrin, gunnar" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

2018 tilldelas Gunnar Westrin Smedmanpriset. Motiveringen lyder: "... som erkänsla för hans författarskap och omfattande verksamhet där han på ett engagerande och personligt sätt skildrar flugfiskets dimensioner och villkor i olika naturmiljöer, framför allt i Norrlands fjälltrakter. Hans engagemang som opinionsbildare präglar hans författarskap och framträdanden med fokus på värdet av känsliga miljöer i kontrast till ingrepp och exploateringar av naturen framför allt för samhällets omfattande behov av energi.".
Smedmanpriset delas ut av Dunkrokens Gille till minne av konstnären och författaren Rolf Smedman. Priset delas ut under Smedmanveckan i Gimdalen, Jämtland.

Han har även fått Luleå kommuns miljöpris 1986 och Sveriges Televisions Miljöros 1990. Han har fått stipendier, bland annat av Hans Lidmansällskapet 1992.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Gunnar Westrin skriver dagbok - dagligen! Han började den 1 januari 1963.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Inläsning av En fjällfiskares vandring. Intervju författaren och godkännande för publicering.

Recensioner
Sydsvenska Dagbladet 21 februari 2002. Norrbottens-Kuriren 1 april 2001 och 6 augusti 2006. Sundsvalls Tidning 2 november 2006. Flugfiske i Norden, nummer 5/6 år 2006.

Övrigt
Norrbottens-Kuriren 30 oktober 1988 och 23 november 1990. Norrländska Socialdemokraten 22 oktober 1992, 23 november 1981, 4 januari 1991, 20 oktober 2001.
Webben: författarens hemsida westrin.se samt Författarförmedlingens presentation.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Älven kallar (2017)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789175866628
 2. Westrins fjällfisketips (2010)

  Undertitel tankar kring ett hållbart fiske
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789175866246
 3. Westrins fjällflugor (2005)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Settern
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9175865874
 4. En fjällfiskares vandring (2001)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Settern
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9175865254

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur En fjällfiskares vandring

  Morfar hade en bror som var tandläkare på Frösön. I väntrummet fanns ett litet akvarium med allehanda färggranna fiskar. Trots att jag inte var speciellt trakterad av tandläkarbesöken, lockades jag dit av undervattensvärldens mystik. Det hände att jag satt i väntrummet och skådade fisklivets glänsande och friska livsrum, trots att jag inte skulle till tandläkaren. Drömmarna flödade.

  Jag får samma känsla när jag tittar ner i en kristallklar fjälljokk. Den böljande gröna bottenvegetationen får drömmarna att skena, dagen att glänsa och fiskefebern att stiga. Kunskapen om vattnet har givetvis att göra med synerna och förnimmelserna från de innehållsrika och personligt lärorika ungdomsåren. Kanske utgör den en del av rotsystemet?
  Dagens samhälle är något helt annat än för fyrtio år sedan. Då var skogen det stora upptäckarlandet med obegränsade möjligheter. I dag är det inte säkert att den vildmarken finns kvar, eftersom skogen kanske är skövlad, bäckarna utdikade och älvarna utbyggda.

  Ordet äventyr har i dag inte alls samma innebörd som förr. Uttrycket har blivit en mediaprodukt, så pass vårdslöst hanterat att vanligt folk inte längre hänger med i svängarna. Äventyr igår betydde kanhända ett stilla bäckmete efter en liten öringå. I dag ligger strapatserna i vildmarken mer på det spektakulära planet, med svindlande fallskärmshoppningar, våghalsiga bergsklättringar, gärna med cykel, och andra ”med livet som insats-aktiviteter”.

 5. Öringarnas dal (1998)

  Undertitel en flugfiskares drömmar
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Settern
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Andersson, Palle
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9175864835
 6. Hemma hos storharren och andra fjällfiskefärder (1981)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Settern
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Milling, Leif
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9175860953