Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Leif Nybom
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Jokkmokk
 2. Överkalix

Maria Vedin

1956 Ligga

Hon är mycket intresserad av science fiction och hon har skrivit flertalet noveller inom den genren, som bland annat har publicerats i Jules Verne-magasinet.

Foto: Leif Nybom

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Maria Vedin är född i byn Ligga, några kilometer nedströms Liggadammen i Stora Luleälven. Maria har under större delen av sitt liv bott inom en radie på fem mil från Jokkmokk. Numera bor hon i Överkalix.
I diktsamlingen Den lila insidan gav hon uttryck för sin ilska, främst mot recensenterna som hon tyckte lade sig i hur hon skulle skriva.
– Jag tror att författarna är en barometer, ett sorts instrument för tiden och det undermedvetna. På så sätt blir vi ett andligt och mentalt språkrör. Vi för det vidare som gåvor och det är ett hårt jobb. Därför kräver jag respekt och det fick jag inte. Därför blev jag arg, säger Maria Vedin.

Utöver författandet är hon lärare i skapande svenska vid Luleå universitet och skriver recensioner och krönikor för Norrländska Socialdemokraten.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Maria Vedin inspirerades att skriva lyrik i mogen ålder.
– Det var något som ställdes om. En textremsa började rulla i huvudet likt en elmätare som kunde ta emot texterna, säger hon.

Debuten kom 1993 med diktsamlingen En grupp av ögonblick, som recensenten Anders Cullhed kallade ”löftesrik” (Dagens Nyheter 1993-02-02). Och visst har Maria infriat förväntningarna.

I sin poesi använder Maria bilder från sin närhet: de reglerade vattendragen, naturen från byarna runt Jokkmokk där hon är uppvuxen och de relationer som skapades under barndomen.

Ligga och Österlen

– Byalivet och vattenkraften är ofta metaforer och bilder i det jag skriver men det är svårt att förmedla lokala referenser. I Ligga, till exempel, var vi tre familjer. Jämför det med bilden av Österlen, en plats med många människor som kan känna igen sig, säger Maria.

Om diktsamlingen, Ännu är min ryggrad full av dig, skriver Jenny Tunedal, Aftonbladet (2004-01-22): ”Genom hela sitt författarskap har Vedin skrivit dikter som liksom inte går med på någonting. Egensinnigt hävdar de sin rätt att vara något bortvända, inte så riktade mot läsaren, utan upptagna med sitt du, sina platser, sin längtan. Det är svårt att se igenom dem, och svårt att spegla sig. Sorgen, mer fläckig än ren, blir aldrig riktigt violinmättat drabbande, landskapet är inte storslaget. Rösten är alltför kylig, och bilderna för snävt beskurna. Det är något mycket fint med det.”

Existensens utmarker

Om den sjunde diktsamlingen, Rummet med den gula solen (2005), skriver Maria Schottenius i Dagens Nyheter (2005-11-16) att ”Maria Vedins texter är korta och sidorna är luftiga. Hon har ett rakt, tveklöst tilltal, som gör läsaren fixerad. Redan i den första läsningen uppstår en berättelse och för varje ny läsning tätas den och mättas”.

Dikterna i Ge mig diesel (2007), menar Thomas Götselius i Dagens Nyheter (2007-09-12) "iscensätter en långsam panorering över existensens utmarker där de levande kommer i kontakt med de döda och de döda söker de levande. Var går gränsen? Hur ser övergången ut? Vedin skriver känsligt och ändå intensivt. Hon är melankoliker, men i den skapande fasen. Dieseln pumpar i blodströmmen. … Ge mig diesel liknar mest av allt ett ’stelnat melankoliskt preparat’, för att tala med bokens egna ord. Som sådant är det av yppersta klass”. För diktsamlingen tilldelades hon 100 000 kr ur Albert Bonniers stipendiefond med motiveringen ”För att Maria Vedins Ge mig diesel med humor och brutalitet, ro och oro, kyla och passion visar att människan är både livet och döden tillhörig och att hon inte kan förhålla sig entydig till någon av dem” (Svenska Dagbladet 2008-01-15).

Platsens poesi

I Maria Vedins diktsamling, Tusen sätt att dö (2009), vilar det ett oväntat lugn över inledningssviten och de två avslutande, skriver Hanna Nordenhök i Aftonbladet (2009-12-28): ”Stillsamma och väl avvägda, nästan strama, kärleksdikter. Om det inte vore för bokens andra och mycket upproriska svit kunde man tro att något radikalt förändrats i Vedins författarskap, som tidigare varit så upptaget av att införa olika stilistiska brott och kontaminationer i dikten.”*

Tusen sätt att dö arbetar framför allt med dikten som ett helhetskoncept där de enskilda delarna äger värde framför allt i relation till kommande material. Hon skriver också fram en slags platsens poesi; där den omgivande naturen både läker och sårar. Mitt i samlingen finns det en avdelning prosa som utan tvekan tillhör det mer säregna Vedin har skrivit; överhuvudtaget verkar hennes dikt glida in mot en swedenborgsk världsuppfattning”, skriver Kristian Lundberg i Helsingborgs Dagblad (2009-08-04).

Noveller och science fiction

Om diktsamlingen På apornas planet (2011) skriver Lars Hedström i Norrbottens-Kuriren (2011-03-30): ”Det som är skönt med Maria Vedins dikter är hennes kompromisslösa position; hon står i ett ganska ödsligt norrbottniskt landskap och har en självklar blick som tar in hela världen. Ur denna isolering i ett kargt landskap får hon kontakt med de stora och sorgliga erfarenheterna. Hon är djupt förankrad i geografin och hennes dikter är överjordiskt sinnliga och träffande. Här finns inget gulligt, sockersött. Tro mig, den som läser hennes dikter får anstränga sig, försöka ta emot starka tankar om livet och döden, känslan av att inte höra hemma i den här dimensionen, den här versionen av mänskligt liv. Här finns alltid en annan tillflyktsort, en plats eller ett tillstånd som ger möjlighet att hantera det svåra som ligger förborgat i död och förtvivlan. Nya dimensioner öppnar sig, en sciencefiction-känsla av att det alltid finns andra möjligheter, efter livet, i livet och i döden.”

Utöver lyrik har Maria gett ut två novellsamlingar. Maria Vedin är mycket intresserad av science fiction och hon har skrivit flertalet noveller inom den genren, som bland annat har publicerats i Jules Verne-magasinet. Några är samlade i Sagor från en jordisk planet.

Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "vedin, maria" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

1996 fick Maria Vedin Rörlingstipendiet, numera kallad Norrlands litteraturpris.

2002 erhöll hon Rubus Arcticus, Norrbottens läns landstings kulturstipendium.

2007 fick hon Albert Bonniers Stipendium för poesisamlingen Ge mig diesel.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Maria Vedin doktorerade vid Luleå tekniska universitet 2002 med avhandlingen Adverbials as semantic and pragmatic operators. A functional approach to the analysis of English fiction language

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Leprakolonin (2014)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Edda
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789187932007
 2. Måne över hyreshus (2013)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Edda
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789197985154

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  I

  Det är en dag utan meddelanden

  månen hänger över sjöns dimmig kant

  jag skriver på en dagbok med ett kontrollerat slut

  det luktar järn och blod

  ...

  Så kommer den där utflykten

  berättelsen om apornas planet

  och tusen sätt att dö

  av syrebristen under vatten

  världen måtte ligga i mörker

  det är riket bakom udden och dess ljus jag lever av

  ...

  maddaudden gräsviken sandudden båtlänningen brandberget

  sundet slabrekviken holmen krontorpet strandlinjen

  luobbal finnmyran seunakbäcken grustaget sandbacken

  randi kraftstation utloppskanlen tuorponbäcken avlägget

  moringen grynnan isrännan djupgraven

  det här är mitt epos om sjön

  ...

  IV

  inseglen hänger över hyreshusen

  parabolantennerna markiserna och

  den vita materien i omlopp

  blänket av vatten på gården

  mot hyreshusets stränder

  Här uppe står tiden stilla

  ...

  vattenyta över hyreshus

  sjön ligger där på gården

  mellan cykelställen och återvinningsbehållarna

  grund som en regnvattenpöl

  djup som en falk som dyker genom luften

  katastrofen kommer i realtid

 3. Uppdrag Devi (2008)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115036
 4. Rummet med den gula solen (2005)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Östlings bokförlag Symposion
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9171397361

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Jag vet vem du är

  du är feg

  varför skulle du få dö innan du ångrat dig
  innan du levt i samma hav av plågor
  som du själv har dömt mig till

  två gånger har jag varit nära döden

  när jag förstod att det var du som stulit meningen med språket
  och när jag insåg att ditt schackdrag vunnit

  du har skickat ut mig på en resa utan annat mål
  än att på oviss tid skjuta upp vårt möte

  kärleken övervinner allt men döden vinner utan att förklara sig
  för det sveket är driften att förgöra dig oändlig

 5. Ännu är min ryggrad full av dig (2004)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Wahlström & Widstrand
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9146201602

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Ännu är min ryggrad full av dig (2004)

  vi rör oss i en bild
  i en disig ny värld
  år noll i ett annat periodiskt system
  annan eter men samma morgon
  vilken del av dig är vackrast
  den nya ordningens konstellationer
  eller de andra lagar din kropp föreslår

 6. En grupp av ögonblick (1993)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Wahlström & Widstrand
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9146163891

Boktips

 1. Måne över hyreshus

  By: Vedin, Maria Review by: Webbredaktionen

  Maria Vedins tionde diktsamling väcker tankar kring vad som är på väg att hända med den norrländska landsbyggden och med småstadssamhället – och hur människorna som bor där påverkas av allt detta.