Tillbaka till Norrbottensförfattare
Foto: Per-Ola Utsi
Geografisk anknytning
 1. Jokkmokk
 2. Sápmi

Paulus Utsi

1918 Ivgumuotki 1975
Foto: Per-Ola Utsi

Om författaren

Paulus Utsi växte upp i Sirka sameby utanför Jokkmokk. Föräldrarna tvångsförflyttades dit från Karesuando under 1920-talet. Pappan dog tidigt och mamman fick ansvaret över en stor barnaskara. Paulus Utsi gick några år i sameskolan och började sedan arbeta som renskötare.

På 1940-talet utbildade han sig till lärare i sameslöjd men efter några år bröt han upp för att helt ägna sig åt renskötsel.

Hustrun Ingrid Huuva uppmuntrade och gav stöd åt Paulus Utsis författarskap.

Paulus Utsi dog 1975 i en skoterolycka.

Om författarskapet

”I sina dikter talar han med sorg och vrede om orättfärdigheter som sker mot det samiska folket. Storsamhällets behov har ingen gräns, säger han, och samerna får betala det högsta priset när kraftförsörjningen kräver älvregleringar som förstör uråldriga renbetesmarker och boplatser”, skriver Åke Leif-Lundgren och Bert Linné i antologin Tiden snöar från trädet.

Paulus Utsi har haft stor betydelse för den moderna samiska kulturen och på 1970-talet nådde han ut till en yngre publik. Hans diktning talar om hur samerna tvingades till uppbrott genom kraftverksutbyggnader men den beskriver även kärleken till naturen, renarna och förfäderna för att nu nämna några teman.

Poetiskt register

Paulus Utsi fick endast se en diktsamling ges ut, Giela giela som kom 1974. Härefter har två böcker getts ut och den senaste, Don Canat Mu Alccesat, översattes 2000 till svenska (Följ stigen) av John Erling Utsi och Birgitta Östlund. Diktsamlingen recenserades i Norrländska Socialdemokraten av Maria Vedin (2000-08-29): ”Paulus Utsis poetiska register sträcker sig över naturlyriska betraktelser i romantisk stil till agitatorisk dikt med tydlig adress till det svenska samhällets politiska och ekonomiska makthavare. Han hade också förmågan att anpassa stilen till budskapet, flexibiliteten i hans språk är utmärkande, och räcker både till att gestalta och att påverka. Det samtida och det eviga i Utsis diktning lyfts fram väl i denna bok och i den form som hans dikter och texter nu presenteras i följ stigen aktualiseras Paulus Utsis författarskap på ett sätt som känns fräscht och angeläget för precis den tid vi lever i nu.”

Kuriosa

Paulus Utsi började skriva sina dikter på små lappar som hustrun Ingrid Huuva sparade och så småningom skickade in till tidningen Samefolket.

Låna och läs

 1. Följ stigen (2000)

  Undertitel texter 1941 - 1974
  Publiceringsort Kautokeino
  Förlag DAT
  Kommentar Originaltitel: Don čanat mu alccesat
  Medarbetare
  1. Östlund,Birgitta
  2. Valkeapää, Nils-Aslak
  ISBN
  1. 8290625375
 2. Giela gielain (1980)

  Undertitel divttat : dikter
  Språk Nordsamiska
  Medarbetare
  1. Utsi, Inger
  2. Näkkäläjärvi Utsi, Elli Sivi
  3. Utsi, Per Mikael
 3. Don canat mu alccesat (1992)

  Språk Nordsamiska
  Förlag DAT
  Medarbetare
  1. Valkeapää, Nils-Aslak
  ISBN
  1. 8290625189