Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Martin Bogren
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Luleå
 2. Haddebo

Torbjörn Säfve

1941 Kiruna

Som boxningsexpert tog Torbjörn Säfve sig till finalen i 10 000-kronorsfrågan på tv på 1970-talet.

Foto: Martin Bogren

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Mitt ”jags” kärna består egentligen bara av udda beläsenhet och en stor mängd (mestadels erotiska) drömmar. Jag får nöja mig med det. De flesta har varken beläsenhet eller drömmar. För övrigt är ingenting att säga om mig själv än att jag är flitig i mina studier och roas av min flit. Att söka kunskap är den näst skönaste av alla drifter.

Torbjörn Säfve, augusti 2005

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Torbjörn Säfve har kallats för mycket: livsnjutare, fritänkare, anarkist, kvinnodyrkare...

Han föddes i Kiruna men familjen flyttade till Luleå när han var ungefär två år. Barndoms- och uppväxtåren var på Malmudden: Luleås Manhattan, som han har kallat området. I sin ungdom började han boxas men under gymnasietiden kom han att intressera sig allt mer för litteraturen, inspirerad av en svensklärare. Han var även biofantast och skrev recensioner för Norrbottens-Kuriren.

Boxande staty

Efter studenten 1962 bosatte sig Torbjörn Säfve bland annat litteratur och filosofi, och han har varit regielev på Filmskolan i Stockholm. Han återvände i början på 1980-talet till Luleå. Torbjörn Säfve bekänner sig till sufismen, den islamska mystiken, sedan tjugotalet år tillbaka.

Många luleåbor ser honom fortfarande som sin, och något originella, författare. Torbjörn Säfve står som en boxande staty på Örnäset, Luleå. Det bostadsområdet och Malmudden var ”fiender” under uppväxtåren, och en del slagsmål utkämpades där.

Torbjörn Säfve bor sedan 1998 i Haddebo i Hallsbergs kommun i Närke.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Torbjörn Säfve har gett ut ett trettiotal böcker. Lika många har han mycket noggrant planerat för de kommande decennierna.

Han debuterade 1963 på eget förlag under pseudonymen Budhalainen Rokka med diktsamlingen Jag Julibarn med mastodontiska reflexioner eller Tse hdas kyi mamshes thog grang. Vägvisare för de dödas själar i den andra världen. Boken är reflexioner över sådant han under ungdomsåren läst av Majakovskij och om boxning, buddism och samisk mytologi.

Boxning fångade hans intresse redan i unga år och det har avspeglats i romanerna Siki, Gorilla och Druidparken.

Några av de böcker som har fått störst uppmärksamhet är ovan nämnda Siki och även Jag brinner (om Majakovskij) och romanen om Ivan Aguéli, som kom ut 1981.

Solid konstruktion

Carl Henrik Svenstedt skriver i Expressen (1981-10-27): ”Alla som läst Säfves roman om boxaren Siki (1977) med dess sagolikt spänstiga stil och fullkomligt annorlunda innehåll, måste ha insett att här arbetar en svensk berättare av första rangen. Ivan Aguéli. En roman om frihet är en ännu märkligare och mer utmanande bok, och blir kanske därmed alltför annorlunda för den litterära konjunkturen. Men när man ser dess starka spänningar utlösas i bilder av blixtlik klarhet vill man citera Bernard inför Aguélis dukar: SYNTES! SOLID KONSTRUKTION! Det är utmärkt, Ivan.”

Torbjörn Säfve arbetar länge och väl med research om länder och epoker innan han börjar skriva, i exempelvis Jag har valt att dyrka kvinnorna gick han bakåt till 1100-talet.

Opera och radio

Torbjörn Säfve var även idégivare till operan om idrottsmannen och arbetargrabben Harry Persson, HP - folklig opera om ett boxaröde. Och 1990 var han med om att sätta upp en stor utomhusshow om Karl XII i Lilla Ed, Dalsland. I föreställningen ingick omkring 40 hästar, flera kanoner, roterande scener och hundratalet skådespelare. Han har också gjort filmer och drama för radio. För att nu nämna några områden som inte handlar om romanbyggen.

Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "säfve, torbjörn" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

Torbjörn Säfve har bland annat fått Östersunds-Postens norrländska litteraturpris 1995.

År 1997 fick han Rubus Arcticus, Norrbottens läns landstings kulturstipendium.

2000 fick han Litteraturklubbens Stora Litteraturpris för Jag brinner.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Den första boken, Jag Julibarn, skrev Torbjörn Säfve under pseudonymen Buddhalainen Rokka. Namnet inspirerades av hans studier om Buddha och Rokka var efternamnet på hans ungdomskärlek, en samisk flicka.

Som boxningsexpert tog han sig till finalen i 10 000-kronorsfrågan på tv på 1970-talet.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Brytstycken (2014)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115593
 2. Den röda kvasten (2011)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher H:ström text och kultur
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9173271373

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Den röda kvasten (2011)

  Jag skickade in det trettonsidiga ordsvallet ”Fragment av vandring” till en gymnasial poesitävling som arrangerats av föreningen Lyran i Östersund; den som vann tävlingen skulle belönas med 200 kronor plus rätten att kalla sig Norrländsk Juniormästare i genren. Efter en månad hade jag glömt bort mitt bidrag. Men så, en kväll då jag moloken kom hemsläntrande från Kurirens redaktion efter att ha knackat ner en medioker recension om en medioker film, stack morsan och farsan upp sina huvuden från utdragssoffan i köket och meddelade att de ringt från Östersund och sagt att jag vunnit förstapriset. Juryns motivering återgavs: ”för hans temperament, personliga melodi och styrka i dikterna”. Morsan såg synnerligen belåten ut. Själv höll jag på att svimma av hybris, men samlade ihop mig och sa kaxigt: ”Ja, det visste jag ju!” Farsans huvud sjönk ner mot kudden i en grimas. Han fann mig otacksam, gissar jag. Men man blir ju sån när man är ung och drabbas av hybrissvindel: man biter huvudet av skammen – ty hybris var en skam; det fick man lära sig på latinlinjens helklassiska linje.
  Nå, jag reste med tåget till Östersund och avhämtade prispengarna samt den ärofulla titeln. Gymnasieföreningen Lyrans tidskrift Ett äpple låg färdigtryckt vid ankomsten och i den kunde jag läsa att jag tillhörde Svenska Buddistiska Samfundet och att mina litterära idoler var Kierkegaard, Schopenhauer och Baudelaire. Uppgifterna hade förmedlats till redaktörerna via telefon.
  Inför fullsatt aula höll jag ett föredrag om buddismen (så som jag – men troligen ingen annan – uppfattade den) och läste sedan min vinnande diktsvit med en sådan intensitet och så många dramatiska pauseringar att juryns ordförande puffade mig med en knytnäve i ryggen (han stod bakom scenens draperi) och väste: ”Sluta nu, för faan… Du försinkar programmet!” Jag struntade i hans uppmaningar. Kvällen var ju min. Men det var den egentligen inte. Höjdpunkten skulle komma efter mig: en släkting till Harriet Löwenhjelm hade engagerats att tala om den bortglömda diktarinnan och hon satt där nere på första parkett och skruvade sig ilsket. I händerna hade hon en tjock manusbunt, som hon skulle bli tvungen att decimera drastiskt för att inte evenemanget skulle dra ut ända till midnatt. Men jag höll låda tills jag själv satte punkt. En lättnadens applådåska dundrade mellan väggarna när jag klev ner från podiet. Efteråt blev det fest med alkohol. Jag bjöds på segercigarr (och lite till) av de söta flickor som erövrat andra och tredje pris. När jag tog tåget hem till Luleå igen hade jag vind i seglen och uppvaktades av en vuxen kvinna i kupén.

 3. Minnessamlaren (2005)

  Undertitel om mitt liv och läsande
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Prisma
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9151844060
 4. I Goyas tecken (2002)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Prisma
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9151840561
 5. Jag har valt att dyrka kvinnorna (1993)

  Undertitel collage
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Prisma
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9151825767
 6. Molza, älskaren (1988)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Prisma
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9151821613
 7. Jag brinner (1984)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Prisma
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9151817853
 8. Ivan Aguéli (1981)

  Undertitel en roman om frihet
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Prisma
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9151815133

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Ivan Aguéli. En roman om frihet.

  Inga råa ansikten, inga översittare, inga kypare – bara detta nya ljus. Jag hör stim, slammer, ivrigt parlerande – men mjukt, som i en avlägsen dröm.
  Allt före de jättelika emigrantångarna i Le Havres hamn är en annan existens. När jag färdas per järnväg genom Normandie och då och då passerar över Seine, är det som att för första gången komma hem till sitt verkliga liv. Allting börjar nu och här i denna kupé med vårlandskapet utanför hyllande min ankomst.
  På perrongen i Paris möts jag av Herr Konstnären Carl Trägårdh.
  – Välkommen! Jag har anmanats av Nordström att introducera dej i lämpliga och stimulerande miljöer. Vi tar plats i första hästdroska.
  Så förs jag ridderligt till den lilla ön Saint Ouen mitt i Seine, där en svensk målarkoloni etablerats. Här ska jag tydligen fostras. Men vad möter jag? Söner och döttrar till medaljerade artister, förhandsutnämnda genier som ska vidarebefordra familjetraditionerna.
  Jag blir illamående.
  Svårt magsjuk fraktas jag in till stan och erhåller en säng på Främlingshotellet på rue Racine. Där ligger jag och svettas och vrider mig och kryper av och an till toaletten en hel vecka.
  ”Det är den franska maten”, förklarar Trägårdh, ”du är inte van vid pain riche och biff och rödvin och dom franska äggen är inte som dom svenska!” Jag opponerar mig inte. Jag låter honom prata och komma med sin doktor ett par gånger om dan.
  Så småningom blir jag frisk nog att hålla ändtarmen i ordning och röka Caporal och gå ut på stan. Mina konststudier inleds med ett besök på Academie Julien. Det faller inte min vägvisare på läppen. Han har ingen kontroll över människorna där. ”Se på den där fetknoppen, det är ingen bra lärare, det är vår tids svulstigaste målare!” säger han medan han nickar mot akademiprofessorn. ”Vi ses, jag vill arbeta nu”, svarar jag kort och gott och Trägårdh reser tillbaka till sin koloni.
  Jag måste ju få göra erfarenheterna själv. Jag måste lyda min instinkt.
  Fetknoppen har ett namn som ingen lärt sig stava: Bouguerueau. Så många u:n har jag aldrig sett på samma gång. Det ger mig infallet att äntligen fixera mitt eget efternamn: AGUÉLI. Givetvis med accent över e.

 9. Siki (1977)

  Undertitel roman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Askild & Kärnekull
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9170088063
 10. Jag julibarn med mastodontiska reflexioner eller Tse hdas kyi rnamshes thog grang (1963)

  Undertitel vägvisare för de dödas själar i den andra världen
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher förf
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.comments Utgiven under pseudonymen Budhalainen Rokka.

Boktips

 1. Brytstycken

  By: Säfve, Torbjörn Review by: Jan Olofsson

  En härligt otidsenlig diktsamling - tänker jag vid första läsningen av Torbjärn Säfves prosadikter. Ty Torbjörn Säfve står fast i tiden i sin sin individualkollektiva radikalism. Och visst brinner den fortfarande!