Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author
Anna Rönnqvist föddes 1899 i byn Pålänge utanför Kalix, hennes flicknamn var Johansson. Föräldrarna var bönder, gården hade gått i arv flera generationer på faderns sida, men de fiskade även för sin försörjning.
Anna Rönnqvist visade tidigt ett intresse för historia och hon kunde läsa i mycket unga år. Hennes pappa var en skicklig bygdeberättare och varje kväll slog han sig ner bredvid brasan och läste högt för dem som ville lyssna. I hemmet fanns för den tiden vanliga religiösa böcker som hon läste.
Det var framför allt ett par farbröder och en nyutexaminerad lärarinna som fick betydelse för hennes litterära intresse. Den ene var predikanten Oskar som visade Anna Rönnqvist dragkistan som innehöll hans böcker från utbildningstiden och olika religiösa tidskrifter. Senare tråcklade hon sig in hos en ingift farbror, läraren, som hade ett eget privat bibliotek. När den unga lärarinnan kom till byn, som inackorderad hos Anna Rönnqvists familj, kom hon i kontakt med författare som Selma Lagerlöf och senare August Strindberg.
Längtan bort och hem
Anna Rönnqvist hade en längtan bort och kom in på en aftonskola i Luleå. Hon var inackorderad hos en familj och skötte hushållet på dagarna. Med hjälp av den familjen kom Anna Rönnqvist senare till Kristinehamn där hon studerade.
När Anna Rönnqvist återvände till Kalix hösten 1918 träffade hon sin blivande man, folkskolläraren, och när paret bildade familj slutade Anna Rönnqvist att skriva.
Livet tog en helt annan vändning när maken dog 1946. Hon tog sonen med sig och flyttade till Uppsala där hennes båda döttrar bodde. Anna Rönnqvist försörjde sig som vikarierande lärarinna i byarna runt staden.
Anna Rönnqvist började arbeta för Ortnamnsarkivet samt Dialekt- och folklivsarkivet i Uppsala med att nedteckna kalixbygdens dialekt och folklivsskildringar under somrarna. Så när hon bodde i Uppsala återupptäckte hon sin bygd och hennes bokmänniskor pockade på uppmärksamhet. Resultatet blev de litterära gestalterna i novellsamlingen från 1957.
Anna Rönnqvist återvände i slutet av 1960-talet till Norrbotten och Kalix efter 22 år i Uppsala.