Kjell Lundholm debuterade i slutet på 1960-talet och har sedan dess skrivit närmare 40 böcker i olika genrer, främst historiska verk. Ett exempel är Öjebyn förr och nu (1968) som var en beställning och handlar om människorna i bygden under 6
000 år. De flesta av Kjells böcker har skrivits på uppdrag från
exempelvis museer eller olika kommuner i länet. Skrivandet har alltid
lockat honom.
Kjell Lundholms kunskaper i geologi och historia, i kombination
med tjänsten på Norrbottens museum i Luleå, blev en naturlig ingång att
skriva annat än vetenskapliga artiklar och uppsatser. Överlag skriver han historiska fackböcker om framför allt Norrbotten och Nordkalotten men på senare år har han tittat ut mot Europa, vilket essäboken Platons Athen och mörkrets hav (1999) är ett exempel på. ”Lundholm låter oss vandra i kung Minos labyrint på Kreta, för att i nästa ögonblick förflytta oss till stenlabyrinter på Nordkalotten. Det är en hisnande resa i tid och rum; på köpet får läsaren också mängder av fakta och sagor, sägner från
antiken och sameland”, skriver Lars Svensson för Helsingborgs Dagblad (2000-11-02).
Essäer
Essäformen har fortsatt intressera Kjell Lundholm och två böcker i den genren är Eyvind Johnson och Norrbotten och Min norrbottniska historia.
– Det är en större utmaning och just nu mer intressant att skriva
essäer. Här kan jag ge fakta i en mer stilistisk form, säger Kjell Lundholm.
De senaste böckerna har han inte skrivit på uppdrag av någon kommun eller annan uppdragsgivare. Dessa böcker har istället växt fram genom resor han har gjort och ett behov av att skriva länets historia på ett mer personligt sätt.
Det visar han också i De kom från syd till nord (2008) där Kjell Lundholm reser till ett flertal europeiska städer för att känna in nordkalottresenärernas hemmiljöer. Femton städer och resenärer skildras i boken, från 1400-talet och framåt. I NSD (2008-05-13) skriver Ingemar Nilsson: ”Till de stora förtjänsterna i boken hör kompositionen att väva ihop omvärld och samtid. Ingenting uppstår ju ur ingenting, som bekant. Och Lundholms resenärer rör sig i ett väldigt tidsspann, mellan 1432 till 1938. Från år då jorden ännu inte var rund och avvikande åsikter dömdes till kätteri, över nya kontinenters ’upptäckter’ och framväxten av till ytan små nationers storhetstid på haven, till stormaktsväldenas fall och än värres uppgång. Men också: Vetenskapliga framsteg i människans tjänst och, inte minst, möten mellan människor och tankesätt. Möten som lämnade outplånliga spår och gav insikter kring varat som människa”.
Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "lundholm, kjell" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.