Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Cato Lein
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Luleå
 2. Karlstad
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.urls
 1. www.blackisland.se
 2. www.peorask.se/

Peo Rask

1958 Karlstad

Med sina bilderböcker om Felicia Fahlander har Peo Rask och illustratören Fanny Felicia Svanberg skapat högklassiga konstverk.

Foto: Cato Lein

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Det började med poesi men kom att bredda sig till andra genrer, som barnböcker och kulturhistoria. På senare tid har det alltmera blivit kulturhistoria och även alternativa reseguider till Berlin och Sankt Petersburg.
”Alternativ reseguide, vad är det?” Det är, enligt min mening, reseguider som inte bryr sig om nöjesliv, shopping, kaféer och restauranger utan som koncentrerar sig på städers kulturhistoria, arkitektur och platser som det inte skrivs om i sedvanliga guider. Plus udda och övergivna platser. Jag gillar att källforska och Kungliga biblioteket är en given adress.

Peo Rask, oktober 2020

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Peo Rask är född och uppvuxen i Karlstad. Han kom för att hälsa på vänner i Luleå och då fick han förfrågan om att jobba för tidningen Folkviljan i Gällivare. Det ville han, fast i Luleå. Så blev det och där har han bott sedan 1986.

Peo Rask har skrivit ett fyrtiotal böcker och hoppas att det bli några till.

Förlaggare och författare

Peo Rask har en bakgrund som föreståndare för Norra Bok- och Tidskriftsverkstan i Luleå. Han driver även förlaget Black Island Books och har varit redaktör för tidskriften Komma (tidskrift för nyskriven poesi & prosa) 2005–2011. Han var även biträdande redaktör för tidskriften Provins 2002–2004. Sedan 2008 skriver han kulturartiklar för Norrländska Socialdemokraten.

Sommaren 2006 debuterade Peo Rask som manusförfattare för barnradion med pjäsen Akam och Jesper. Peo Rask har gjort en kortfilm som heter Tack! med Johan Ramström. På Umeå filmfestival 2006 fick Tack! första pris i kategorin Bästa experiment.

Personliga höjdpunkter

Om Peo Rask ska nämna några höjdpunkter vad gäller eget skrivande och annan utgivning på Black Island Books, finns det några givna titlar:

 • Länder av Verner Boström (1896–1982). Första utgåvan 2006, tillsammans med David Vikgren. Den andra på egen hand, 2018.
 • Staffan – en ocean av sorg och längtan, 2013. En bok om Staffan Westerbergs teatergärning.
 • Eyvind, 2016. En bok om Eyvind Johnsons tidiga författarskap, utifrån hans arbeten våren/sommaren/hösten 1915.
 • Ett annat Berlin – en udda reseguide, 2017.
 • Robert Smith och jag, 2018. En diktsamling som blev nominerad till Norrlands litteraturpris för årets bästa bok 2018 i kategorin vuxenlitteratur.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Peo Rask debuterade som lyriker 1995 med Är detta verkligen en bra dag? Recensenten Jonas Gruvaeus, Norrländska Socialdemokraten, skriver (1995-05-15): ”Den lågmält dröjande och eftertänksamma stämman i hans dikter lyssnar man gärna till.”

Innan poesidebuten var Peo Rask huvudförfattare till fackboken Staden bortom staden (1992). Det har blivit fler böcker i den genren, den andra kom 1998: Systrarna Tegströms Luleå med den förklarande undertiteln Luleå sett genom kameraögat åren 1890 - 1928.

Från industrihistoria till flirt

Peo Rask är framför allt diktare och i ett par böcker har han samarbetat med konstnär och fotograf; en sådan bok är Svartön där Hans Granqvist fotograferade. Genom foton och dikter följer vi en nedlagd epok: LKAB:s industri- och kajområde i Luleå. ”Med sina ord förmedlar han förvisso ett stycke industrihistoria, men mest berättar han om sig själv. Malmhamnen blir till fond för en annan verklighet. Så blir den tydlig också för läsaren”, skriver Ulrika Englund, Norrländska Socialdemokraten (2000-09-11).

År 2004 debuterade han som barn- och ungdomsboksförfattare med Flirtboken, Jeanette Milde illustrerade. Läsaren får tips ända från Kleopatras tidsepok fram till dagens superstjärna Julia Roberts. Den avslutande delen innehåller Peo Rasks egen flirtskola.
– Jag letade böcker om det här men de fanns inte. Då bestämde jag mig för att skriva den här boken, säger Peo Rask.

Tidsdokument

Poeten Peo Rask har fortsatt att skriva annat än poesi. 2006 kom fotobiografin Nya färger: en resa 1968. För många är detta år laddat med storpolitik och världshändelser. Men hur var det att vara barn då? Det skildrar Peo Rask som vid tillfället var 10 år. I Norrbottens-Kuriren (2006-10-21) skrev Marianne Söderberg: ”Nästan som ett privat album, men ändå inte. Nostalgi för medelålders, men ändå inte. Peo Rasks bok sträcker sig med sina korta kommenterande texter till de fyrkantiga bleka bilderna längre. Självklart till det privata minnet, litteratur fungerar ofta så, men också till tiden som sådan. Hur såg livet ut där i slutet av 1960-talet, betraktat med ett barns ögon? […] En mycket fin bok – ömsint, rolig och poetisk i all sin självklara enkelhet”.

I januari 2010 publicerade Peo Rask tillsammans med Peter Sundström Kran, en dikt- och bildbok om den gamla hamnkranen i Södra hamn i Luleå. Lars Hedström, Norrbottens-Kuriren (2010-01-19), är "mest imponerad av bildmaterialet, både Peter Sundströms nakna sparsmakade teckningar, men även de dokumentära bilderna av kranen och dess storhetstid på 1950- och 60-talet". Han menar att boken är ett tidsdokument av bestående värde.

En annan av de fyra böcker Peo Rask gav ut 2010 är CV, en bok om mötet mellan den arbetslöse ”kunden” och jobbcoachen. ”Hans beskrivning av sin färd in i den moderna arbetsförmedlingen med dess livfulla coacher och märkliga nyspråk, är tumultartad och ibland hysteriskt rolig.”, skriver Lars Hedström i Norrbottens-Kuriren (2011-03-16). ”Men”, skriver han vidare, ”det fina med boken är att skrattet också fastnar i halsen, ty vi vet att den verklighet han beskriver innehåller stora doser förnedring, tomhet, hopplöshet”.

Felicia Fahlander

Med sina bilderböcker om Felicia Fahlander har Peo Rask och illustratören Fanny Felicia Svanberg skapat högklassiga konstverk och lyft fram människor och miljöer som är mycket ovanliga i den samtida bilderboksproduktionen, nämligen arbetarklass och industrimiljöer. De två första heter Fabriksområdesforskare Felicia Fahlander (2010) och Felicia Fahlander och farfars nycklar (2011), ”välkommen avstickare från bilderbokens medelklassfåra”, tycker Sverker Lenas i Dagens Nyheter (2011-09-26).

I den förra boken letar Felicia ord på ett övergivet industriområde: visir, slägga, taggtråd, koksverk, termos, kulsinter. ”Hennes språkliga fabriksområdesforskning handlar inte bara om ett barns erövrande av sitt modersmål, utan också om en litterär genres återerövring av ett undanträngt tungomål”, skriver Sverker Lenas. Om den senare boken skriver han: ”I sin vardagliga bilderboksform är det en upplyftande, politisk utvecklingsroman, som handlar om en flickas medborgerliga uppvaknande, men också om alla människors förmåga till samhälleligt inflytande. Farfars nyckelknippa kan ses som symbol för direktdemokratins möjligheter”.

Diktens känslomässiga energi

Om Peo Rasks sjätte diktsamling Hotel Citalopram. Bipacksedel (2012) skriver Tommy Olofsson i Svenska Dagbladet (2012-03-13): ”Utgångspunkten för dikterna är ett snilledrag. Poeten låter en enda metafor vara riktningsgivande. Titelns Citalopram är namnet på ett anti-depressivum, ett SSRI-preparat, som Rask tar för att slippa tunga depressioner. Eftersom han inte står ut med att bo hemma, det vill säga står ut med sin egen oroliga själ, måste han ta sin tillflykt till hotell, och det är här som Hotel Citalopram kommer in i bilden. Utifrån denna metaforiska matris, Hotel Citalopram, bygger poeten hela sin diktsamling och låter den följaktligen bestå av intryck från olika hotell runtom i världen, gamla slitna kyffen i fattiga länder eller flotta hotell i västerländska storstäder, men vad de än tillfälligtvis heter, om det så är Park Avenue Hotel, är det på det symboliska planet ändå hela tiden ett hotell i den världsomspännande kedjan Citalopram. Var han än befinner sig här i världen, bor poeten på Hotel Citalopram.”

Olofsson blir berörd av Peo Rasks ”dunkande ångestenergi”, han skriver att dikterna ”mestadels är välgjorda och rymmer massor av känslomässig energi”.

Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "rask, peo" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

Urval

Luleå Folkets hus stipendium, 2015.

Första pris i Féile Filiochta/International Poetry Competetion, Dublin, Irland, 2004.

Rubus Arcticus, Norrbottens läns landstings kulturstipendium, 2002.

Svenska byggnadsarbetareförbundets kulturstipendium, 1997.

Luleå kommuns kulturstipendium, 1996.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

– Min största livsbedrift hittills är att jag har smugglat in en kurdisk kompis kusin till Sverige, säger Peo Rask.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Recensioner: Norrländska socialdemokraten 1996-05-07, 1995-05-15 och 2000-09-11. Norrbottens-Kuriren 1996-11-04, 1996-05-06, 1995-05-15, 2006-10-04 och 2006-10-21. Nerikes Allehanda 2004-10-13.
Artikel: Norrländska socialdemokraten 2001-12-01.
Nätet: region/länsbiblioteken Norrbotten och Värmland.
Av författaren: Storgatan, Flirtboken, Spikar och Felicia Fahlander-böckerna.
Intervju med författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Mera Berlin (2020)

  Undertitel reportage, berättelser och tips om udda platser
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188645258
 2. Mitt namn är Fjodor Ivanovitj Lidvall (2020)

  Undertitel en bok om den svensk-ryske arkitekten Fredrik Lidvall
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188645159
 3. S:t Petersburg (2019)

  Undertitel en stad med många ansikten
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188645173
 4. Robert Smith och jag (2018)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188645074
 5. Eyvind (2016)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115890
 6. Eljest är vi allihopa (2015)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115692
 7. Staffan (2013)

  Undertitel en ocean av sorg och längtan
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Rask, Peo
  2. Zern, Leif
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115531

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Staffan. En ocean ... (2013)

  "Jag läser och betraktar manus som Staffan skrivit och tänker på olika sätt att förmedla sig. Kanske bottnar det i hans syn på teater. Kanske kan vi till detta också koppla Staffans åsikter om att konsten inte skapas i överflöd utan i det innersta. Jag vet inte om Staffans idévärld är rotad i ett politiskt ställningstagande. Kanske härrör den ifrån förhållandet mellan far och son. Pappan - disponenten vid LKAB, med uppgift att säkra profit genom att kränga malm. Sonen - som bland spillvirke och annat hittade material till dockor och drömde om världen.

  Att då lista önskad rekvisita och säga ´detta vill jag ha´ är inte vägledande för Staffan. Erfarenheterna finns i bagaget. Materialet till rekvisita och dockor finns att hitta på gatan, ödetomten och bland det som flutit iland på stranden. Ett enkelhetens lov - ibland fattigdomens lov - som ofta kommit till uttryck i hans pjäser, ..."

  Ur Enkelhetens lov / Peo Rask

 8. Fabriksområdesforskare Felicia Fahlander (2010)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Svanberg, Fanny Felicia
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115234
 9. Brottsplats Luleå (2008)

  Undertitel en kortroman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115043
 10. Storgatan (2004)

  Undertitel längd: 1220 meter, bredd: 24 meter : [dikter]
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Ahlstrand, Stig
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 919750470X

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Storgatan

  Jag är en lätt psykotisk cowboy släntrande
  nedför dig en lördag eftermiddag,
  då allting släckts och jag radar upp barer,
  spelhallar, caféer, resultat från avgörande
  matcher, udda figurer, udda ställen och annat
  som inte finns och som redan har stängt
  Det är så det är, eller möjligen så jag vill
  att det ska vara en lördag eftermiddag,
  hörnet dig – en annan,
  kl 17.15
  När man inte vet det ena
  eller det andra

 11. Flirtboken (2004)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Milde, Jeanette
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9150103709

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Flirtboken

  Mona Lisa

  Vi har nu kommit till början av 1500-talet och det är en helt vanlig dag. Vid det italienska hovet svassas det för fullt. På gatorna dras folk till marknaderna och i en ateljé ställer den italienske målaren Leonardo da Vinci (1452-1519) en ny duk på sitt staffli. Han ska göra ett porträtt av en kvinna som heter Lisa Gherhardini, frun till en florentinsk köpman.
  Det är inte första gången Leonardo målar ett porträtt. Men det är något speciellt med den här kvinnans leende. Han märker det och gör allt han kan för att fånga det i sin målning. Jag undrar varför hon ler så konstigt? funderar Leonardo medan han fortsätter att måla.
  När han flera timmar senare är färdig med porträttet ger han det namnet Mona Lisa. Han är nöjd med sitt verk, och det har han all anledning att vara. Utan att veta om det har Leonardo skapat ett porträtt som kommer att bli ett av världens mest kända bildkonstverk.
  Och sedan denna dag har miljoner människor förundrats över Mona Lisas gåtfulla leende.

  Mona Lisas bästa flirttips:
  – Gör som jag. Le. Ett gåtfullt leende räcker länge, flera hundra år om så behövs.

 12. Svartön (2000)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Rask, Peo
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9197279269
 13. Spikar (1998)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9197279242

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Spikar

  Spikar

  Det finns alltid någon
  som slår i spikar
  eller som drar ut dem
  Hur ofta hittar inte spikarna
  någon som är villig
  att slå, att dra
  Hur ofta sorterar inte spikarna
  Och vad finns för den som frestas
  men som inte förmår
  Hur ofta kan inte spikarna
  fritt välja och vraka
  Mellan ropen och tystnaden
  Ibland finns inga ord
  inget eko
  Bara tomma hammarslag

 14. Staden bortom staden (1992)

  Undertitel boken om Svartöstaden
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Rask, Peo
  2. Granqvist, Hans
  3. Sundström, Peter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9163007258

Boktips

 1. Ett annat Berlin

  By: Rask, Peo Review by: Kristina Ström

  Man blir aldrig klar med Berlin. Det finns alltid något nytt att upptäcka. Så skriver Peo Rask i slutordet av denna reseguide som främst tar oss till miljöer och platser vid sidan av de välkända turiststråken.

 2. Felicia Fahlander och isbrytaren Arnulf

  By: Rask, Peo Review by: Kristina Ström

  Felicia brukar gå ner till hamnen och titta på båtarna. Där finns isbrytare, lastbåtar och en liten bogserbåt. Men en dag när hon som vanligt går ner till hamnen för att titta på båtarna händer något mycket oväntat.