Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Roland S. Lundström
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Luleå
 2. Piteå

Anita Nilsson

1944 Blåsmark, Piteå

Mycket står mellan raderna, det har blivit en av Anitas specialiteter. En annan specialitet är humorn, en stillsam variant ofta med en drabbande liten ironisk tagg.

Foto: Roland S. Lundström

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Jag jobbar med undertråden. Den som inte syns men som håller ihop hela berättelsen.
Kanske skriver jag för att muntra upp mig själv. Eller för att ta reda på vad det är som pågår. Språket är viktigt, rytmen och koncentrationen.
Det ska finnas plats för läsaren mellan raderna.

Anita Nilsson, juli 2005

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Anita Nilsson är född och uppvuxen i Blåsmark utanför Piteå. Hon gifte sig och flyttade till Luleå när hon var 21 år. Där bor hon fortfarande.
1991 sade hon upp sig från arbetet för att kunna skriva på heltid. Hon beskriver det som en jublande känsla.
För Anita är rytmen viktig och det är där hon tror att grunden i hennes författarskap finns, poeten som arbetar med just rytm och det avskalade. Hon har en tanke om att språkets musik härrör från uppväxten i Piteå. Hon skriver också texter till bild och musik och en del av hennes dikter har blivit tonsatta.
Att möta läsare på olika arrangemang är ett av de bästa inslagen i hennes arbete, förutom själva skrivandet.
— Det är som en komposition. Och mina texter får direkt respons från publiken, säger Anita.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Anita Nilsson debuterade 1985 med diktsamlingen I stället för rapport. I boken varvar hon upplevelser från att turista på Kanarieöarna med vardagsiakttagelser i Luleå. Lars Bäckström i Uppsala Nya Tidning (1986-08-04) beskrev henne som en ”intelligent poesidebutant”. Boken blev populär hos både läsare och recensenter, och det gjordes även ett teveprogram av den. Idén till boken fick hon efter att ha sett filmen Sällskapsresan. Hon tänkte att så kan det också vara på en charterresa, men ville samtidigt visa en annan sida. "Det är snabbt noterade iakttagelser och reflektioner, sånt som kräver både öga och intelligens, en journalistisk skrivförmåga men också en förmåga till eftertanke" (Lars Bäckström).
Anita Nilsson skrev ytterligare två böcker i samma genre innan barnboken Så kan det gå kom ut 1993. Det var besöken i olika skolklasser och möten med elever som inspirerade henne att skriva den.

Boken Efteråt skrev hon efter att maken avlidit i cancer. Den fick ett positivt mottagande när den kom 1998. ”Anita Nilsson lyckas skriva om något mycket svårt på ett enkelt och lättillgängligt sätt. Även den som inte sörjer har behållning av boken. Mycket tack vare det poetiska anslaget och humorn som glimtar fram”, skrev Karin Sjöberg för Norrländska Socialdemokraten (1998-03-12).

Anitas sjunde bok, All denna pussbrist, utkom 2007. I Bibliotekstjänsts recension (Btj-häftet 2007:22) skriver Maria Björkman: "Diktjaget, en medelålders kvinna, förmedlar också något som kanske kunde kallas livsvisdom, som tecknas med den sorts lättsamhet man bara når om man är mycket förtrogen med sitt ämne. En riktigt feel-good-bok med berättelser som stannar kvar!"
Anita Nilssons bok från 2009, *Helt oväntat, *handlar om den där kvinnan som är nästan Anita Nilsson och drabbats av stroke med följande språkproblem. I boken skildras återhämtningsprocessen. "Tålmodigt och uthålligt, tacksamt noterande varje framsteg. Djupt sympatiskt, vackert fångat.", är Jan-Olov Nyström uppskattande omdöme i Norrbottens-Kuriren (2009-10-01).

allt hör ihop, Anita Nilssons tionde bok, "handlar i mångt och mycket om att bli gammal, och författare försvarar med humor och underfundiga texter alla oss som uppnått pensionsåldern och visar att livet fortfarande är värt att leva.", skriver Sven Nyberg i sin recension i Norrbottens-Kuriren (2014-09-06) och fortsätter: "Språket är lättsamt men effektivt koncentrerat. Och mycket står mellan raderna, det har blivit en av Anitas specialiteter. En annan specialitet är humorn, en stillsam variant ofta med en drabbande liten ironisk tagg."

Anita Nilsson skriver personliga betraktelser varje vecka i både Norrbottens-Kuriren och Göteborgs-Posten, vilket hon gjort sedan början av 1990-talet.
För I stället för rapport fick hon Rörlingstipendiet. Hon har även fått Luleå kommuns kulturstipendium och Ragnar Lassinanttis kulturpris.

Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "nilsson, anita" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

För I stället för rapport fick Anita Rörlingstipendiet. Hon har även fått Luleå kommuns kulturstipendium och Ragnar Lassinanttis kulturpris.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Hennes tonsatta dikt Livet är tango blev en balett i Petrozavodsk, i ryska Karelen.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Lyhört (2017)

  Undertitel en krönikebok 2015-2016
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789187949708
 2. Glada dagar (2011)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Ord & Visor Förlag
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9186621238
 3. Efteråt (1998)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Natur och Kultur
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9127069338

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Efteråt

  En gång sydde jag byxor
  åt mina småpojkar
  Byxorna föll isär i första tvätten
  Det var nåt med undertråden

  En gång höll jag ordning på
  slarviga chefer
  sen gick jag ut därifrån
  Det var nåt med undertråden

  En gång trodde jag att döden
  gick att skrämma med kärlek
  Sen föll livet isär

  Det som nu finns kvar
  är själva undertråden

 4. Så kan det gå (1993)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Rabén & Sjögren
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 91-29-62223-9

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Så kan det gå

  Det är långt att gå till skolan. Vägen är ganska platt, men sedan kommer en uppförsbacke. I natt snöade det. Det yr kring vinterstövlarna och knarrar när han går. Snön lyser som stjärnor och silver. Tur är det. Annars skulle han inte hitta vägen. För en gatlykta är trasig.Det är långt att gå till skolan. Vägen är ganska platt, men sedan kommer en uppförsbacke. I natt snöade det. Det yr kring vinterstövlarna och knarrar när han går. Snön lyser som stjärnor och silver. Tur är det. Annars skulle han inte hitta vägen. För en gatlykta är trasig.

  Inga andra barn bor åt det här hållet, bara några vuxna i ett rött hus och några spöken i ett spökhus. Det huset springer Petter fort förbi.
  Sedan kommer en skog. Där luktar det barr och kåda och hemligheter. Där brukar älgarna leka kurragömma mellan träden. Hemma i Petters frys ligger sjuttio kilo döda älgar. Hans pappa är älgjägare. Det ska Petter aldrig bli. Han ska bli älgvaktare.
  – Hjälp!
  Nu kommer plogbilen dånande. Den är stor och arg som ett monster. Den har arga, vassa plåtkäftar och lysande ögon. Högst uppe i plogbilen sitter farbror Persson. Han ser illa. I varje fall ser han inte små pojkar som Petter. Farbror Persson kör som en dåre. Petter klättrar upp på en snövall. Plogbilen dånar och sprutar snö. Stora snöklimpar flyger omkring.
  – Monsterdåre! skriker Petter.
  Sedan sopar han bort snön och traskar vidare längs vägen. Tänk, om han kunde få skolskjuts i stället. Tänk, om han kunde få åka taxi till skolan. Men det går inte. Man måste ha minst tretusen meter att gå. Då får man åka. Petter har tvåtusenniohundra meter. Varje dag försöker han lyfta sitt hus hundra meter längre bort. Det går inte. Det flyttar sig högst en centimeter.

 5. En kick i lamellerna (1988)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Skrivarförlaget
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 91-7538-087-0
 6. I stället för rapport (1985)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Viva
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9161400688