Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Göran Ström
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Pajala
 2. Tornedalen

Mikael Niemi

1959 Pajala

Populärmusik från Vittula trycktes först i 4 000 exemplar och Mikael trodde att upplagan var för stor. Romanen har hittills sålts i drygt 800 000 exemplar bara i Sverige.

Foto: Göran Ström

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Jag föddes 1959 och växte upp i Pajala vid den finska gränsen. Min mormor var same och min far är tornedaling och jag har således rötter i två kulturer. Det ger mig både kraft och inspiration.
Jag började skriva dikter i femtonårsåldern och drömmen att bli författare blev allt starkare …

Mikael Niemi, augusti 2005

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Mikael Niemi föddes 1959 i Pajala. Han är utbildad el- och teletekniker. 1977 flyttade han till Luleå och har bland annat jobbat som lärarvikarie och inom verkstadsindustrin. Och hela tiden skrev han.

I slutet av 1990-talet återvände Mikael till Pajala. Hans mormor är same och fadern tornedaling. Dessa rötter i två minoriteter har gett honom såväl styrka som inspiration.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Långt innan Populärmusik från Vittula erövrade världen hade Mikael Niemi debuterat inom två andra genrer: lyrik och rapportböcker. 1988 kom diktsamlingen Näsblod under högmässan och Mitt i skallen, en bok om gymnasieeleverna på Midskogsskolan i Luleå.

Om dikterna skrev Göteborgs-Posten (1988-03-21) att: ”Mikael Niemis rättframma debutbok är en frisk nordanfläkt i den yngsta litteraturen.” Året därefter gav han ut två böcker: diktsamlingen Änglar med mausergevär och rapportboken Med rötter häruppe.

Rysare

Romandebuten skedde med ungdomsboken Kyrkdjävulen (1994) och tre år senare kom Blodsugarna med samma huvudpersoner. Patrik Back skrev i Västerbottenskuriren (2002-04-20): ”Både Kyrkdjävulen och Blodsugarna är rysare med övernaturliga inslag, de innehåller monster och återuppståndna döda. Men även det lilla får plats, till exempelvis Mattis klämmande av finnar under morgontoaletten.”

För Populärmusik från Vittula fick han Augustpriset 2000. Boken blev en formidabel succé hos både läsare och kritiker – en riktig kioskvältare! Den har sålts i över 800 000 exemplar bara i Sverige. Romanen har också filmatiserats, blivit teater och översatts till ett tjugotal språk: grekiska, meänkieli, serbokroatiska och polska för att nu nämna några.

Skrönarförtäljare

2004 kom Svålhålet och mottagandet blev blandat. ”Mikael Niemi är här en skrönaförtäljare av sällan skådat slag. Svålhålet är en hialös bok, ett lustfullt Aniara- eller Stjärnornas krig-äventyr ut i det kosmiska och okända, med väl kända pusselbitar, men på ett språk som med sin kvasivetenskapliga fantasifullhet går utanpå det mesta”, skrev Gunder Andersson i Aftonbladet (2004-09-13).

Johan Lundberg, Svenska Dagbladet (2004-09-13) skrev: ”Vill man vara välvillig kan man säga att Mikael Niemi med Svålhålet undersöker de absoluta gränserna för berättandet och fabulerandet. Denna bok ökar därför nyfikenheten på hur han skall utvecklas som författare. Själv hoppas jag att han återvänder från rymden till Tornedalen.”

Mordet på ett språk och en kultur

Det gjorde han också i nästa roman som bär den omisskännliga niemititeln: Mannen som dog som en lax (2006). Återigen har Mikael Niemi bytt genre.

Till det yttre är boken en deckare, den mördade som dog som en lax är åldringen Martin Udde (= Niemi). En kvinnlig polis från Stockholm skickas till Pajala för att leda utredningen. Så småningom kommer det fram att Martin Udde knappast sörjs av någon. Han är en elak gubbe och motståndare till meänkieli, tornedalingarnas språk. Svenska Dagbladets recensent Magnus Persson (2006-09-04) lyfter fram ett aktuellt samhällsproblem som belyses i romanen: mordet på ett språk och en kultur. ”Niemi lyckas utmärkt med att balansera deckargenrens krav på spänning med utforskningen av språkets makt – och maktlöshet. Vad händer med en människa som förbjuds tala sitt modersmål? Vad händer när ens kulturella rötter förklaras mindervärdiga och värdelösa? Vad händer när denna skam införlivas med dig själv och du för den vidare till dina barn?”, skriver Magnus Persson.

Inspirerats av skolmassaker

2010 är det åter dags för en ungdomsroman, Skjut apelsinen, en bok som förfaller har hämtat inspiration från de skolmassakrer som förekommit under senare år på olika håll. Bokens huvudperson hatar sitt gymnasiums klassamhälle. Han bestämmer sig för att börja ett nytt liv; för att bli sedd gör han sig löjlig. Och han skriver våldsfyllda dikter. Men hans uppror är ofarligt. Den som är farlig är vännen Pål, vars hat bryter ner hans förstånd och gör honom beredd att begå ett illdåd. Ying Toijer – Nilsson skriver i Svenska Dagbladet (2010-04-27): ”Berättelsen bärs av ett språk som genomströmmas av kraft och energi, upproriskt som bokens handling. Där finns uttryck för äckel och plåga, men också en svart humor, som gör att man flabbar till mitt i eländet.”.

Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "niemi, mikael" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren. .

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

Mikael Niemi har förärats många litteraturpris,

1988 - Rörlingstipendiet

1999 - Rubus arcticus, Norrbottens läns landstings kulturstipendium

2000 - Augustpriset - för Populärmusik från Vittula

2000 - BMF-plaketten för Populärmusik från Vittula

2000 - Tidningen Vi:s litteraturpris

2000 - Årets Norrbottning (Norrbottens-Kuriren)

2001 - Årets bok-Månadens boks litterära pris

2001 - Litteraturklubbens stora litteraturpris för Populärmusik från Vittula

2002 - Piratenpriset

2009 - Albert Engström-priset

2013 - Studieförbundet Vuxenskolan Norrbottens kulturpris

2013 - Hedersledamot vid Norrlands nation

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Populärmusik från Vittula trycktes först i 4 000 exemplar och Mikael trodde att upplagan var för stor. Romanen har hittills sålts i drygt 800 000 exemplar bara i Sverige.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Koka björn (2017)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789164205186
 2. Skjut apelsinen (2010)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Rabén&Sjögren
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789129673005
 3. Svålhålet (2004)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Norstedt
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9113013505

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Svålhålet

  Vi är inne. Svålhålet, vilken rysare. Tänk dig Hieronymus Bosch eller splatterfilm. Här hjälper det inte att borsta tänderna. Man hukar för en loska som svischar genom lokalen, stor som en bukspottkörtel, man tränger sig mellan fosterhinnor och gälar, får pollen på rocken, duckar för en klibbig tunga som plockar mollusker ur en nyskördad magsäck, man blir nedstänkt av svett och nektar och sot och galla och mineralvatten. Det finns inga lediga bord. Man rör sig i trängseln som en vinglig pungkula, halkar runt i påsen utan att få fäste. Sedan snubblar man, det kan inte hjälpas, man halkar framstupa över golvet, och genast kommer slampaddorna och slickar. Man föser undan dem med fötterna, men de kravlar strax tillbaka med lapande, snuskiga plattmunnar, omöjliga att vända på rygg med sina sugkoppsfenor.
  Stanken här är vedervärdig. Ta bara andedräkterna, vissa av gästerna går det knappt att närma sig. De halvliggande sumpsäckarna som rapar metangas och svavelföreningar som en hög nyöppnade ruttna ägg. Eller den färska, järnkalla blodstanken från humanosaurierna borta i rovdjurskantinen. Och alla odörer av myrsyra och kokt kål och klorgas och härsken talg och vassla och lim och ragg och gamla fimpar som slår emot en från alla håll.

 4. Populärmusik från Vittula (2000)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Norstedts
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9113007734

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Populärmusik från Vittula (2000)

  "För en laestadian räcker det inte med tro. Det handlar inte enbart om att vara döpt eller läpparnas bekännelse eller att betala kyrkoskatt. Tron måste vara levande. En gammal laestadianpredikant fick en gång frågan hur han skulle vilja beskriva denna levande tro. Han funderade länge, och svarade sedan eftertänksamt att det var som att vandra i en livslång uppförsbacke.

  En livslång uppförsbacke. Ganska svårt att föreställa sig. Du promenerar i allsköns ro längs en smal och ringlande tornedalsk landsväg, som den mellan Pajala och Muodoslompolo. Det är grönskade försommar. Vägen löper genom en segvuxen tallskog, det doftar gyttja och sol från myrgölarna. Tjädrar äter grus i dikena, störtar upp på bullrande vingar och försvinner i snåren.
  Snart kommer du till den första uppförsbacken. Du märker hur marken börjar stiga och känner hur det spänner till i vadmusklerna. Men du tänker inte mer på det, det är bara ett litet motlut. Däruppe, alldeles strax, ska vägen plana ut igen till en torr skogsslätt med vitbullig renlav mellan skyhöga stammar.
  Men stigningen fortsätter. Den är längre än du trodde. Benen tröttnar, du sänker tempot och spanar allt mer otåligt efter backkrönet som snart, alldeles snart måste komma. Men det kommer inte. Vägen fortsätter bara uppåt. Skogen är densamma som förut, myrflarkar och lövsly och emellanåt några fula hyggen. Men motlutet fortsätter. Som om någon brutit loss hela landskapet och pallat upp det i ena kanten. Lyft upp den bortersta änden och lagt någonting under, bara för att djävlas. Och du börjar ana att det kommer att fortsätta uppåt, hela resten av dagen. Hela morgondagen också.
  Envetet stretar du vidare i motlutet. Dagarna blir så småningom veckor. Benen börjar mattas betänkligt, och tankar går väl ibland till vem som kan ha varit så händig och pallat upp. Det är då ordentligt gjort, det måste man ju motvilligt erkänna. Men efter Parkajoki borde det väl ändå plana ut, någon måtta fick det väl ändå vara. Och du kommer till Parkjoki, men backen fortsätter, och då tänker du att i Kitkiöjoki.
  Och veckorna tänjs ut till månader. Du avverkar dem steg för steg. Och snön börjar falla. Och snön smälter, och faller sedan igen. Och mellan Kitkiöjoki och Kitkiöjärvi är du faktiskt nära att ge upp. Benen skälver, höftlederna gör ont, kroppens sista energireserver tar snart slut.
  Men du pustar en stund och kämpar sedan vidare. Snart borde du väl ändå närma dig Muodoslompolo. Ibland möter du någon som kommer från andra hållet, det är ju oundvikligt. Någon som på lätta fötter trippar i nedförsbacken och passerar på väg till Pajala. En del av dem har till och med cykel. Sitter på sadeln utan att trampa, kan rulla bekvämt hela vägen. Då väcks du av tvivel, det måste erkännas. Då utkämpas en del inre strider.
  Och dina steg kortas. Och åren går. Och nu måste du vara nära, mycket nära. Och än en gång faller snön, det är som det ska vara. Du kisar i snöbyarna och tycker dig skymta. Tycker det ljusnar en aning därborta. Skogen glesnar, öppnar sig. Hus skymtar bland träden. Det är byn! Det är Muodoslompolo! Och mitt i ett steg, ett sista kort och darrande kliv...
  Vid jordfästningen ropar predikanten att du dog i den levande tron. Saken är klar. Du dog i den levande tron<em style=""mso-bidi-font-style:" normal;"="">, sie kuolit elävässa uskossa*. Du kom till Muodoslompolo, vi har alla bevittnat det, och nu sitter du äntligen på Herren Gud Faders gyllene pakethållare i den eviga, änglatrumpetande nedförsbacken."

 5. Änglar med mausergevär [Dikter] (1989)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Norstedts
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9172632232

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Änglar med mausergevär

  Natt under värmeböljan
  jag kör motorcykel förbi små norrbottniska byar
  med nyslagna ängar som doftar te
  dimmor stiger ur sänkorna, rullar ur dikena
  gör backspeglarna immiga
  över vägen därframme skuttar ett bylte
  en harpalt, liten och tveksam
  och där, ur skogen susar en skugga
  en siluett på ljudlösa vingar
  klorna utspärrade som tänger
  men så ser den mig, glider undan
  och harpalten fnattar sig bort mot diket
  länge väntar jag
  med släckta lyktor och avslagen motor
  det tickar från cylindrarna när de svalnar
  som när en hund hugger i sömnen
  jag tänker att jag denna natt, den artonde juli
  har kört min 400-kubikare längs Kallaxvägen
  och räddat en harpalt
  jag tittar i backspeglarna
  dimman har försvunnit
  motorn startar med stark röst

 6. Näsblod under högmässan [Dikter] (1988)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Norstedts
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9172632232

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Näsblod under högmässan

  På kyrktrappan står pojken
  genomborrad av gruvor
  i näven har han en snorig enkrona
  den är het som ett bombsplitter
  och luktar gud
  inne i bönemörkret mumlar församlingen
  tanter som ber om stryk och nåd
  barn med huvuden av potatis
  gubbar som hittat ett ställe i Skriften
  där det klart sägs att Satan
  röstar på kommunisterna
  pojken känner att det regnar
  dropparna lägger sig i håret
  som fågelögon
  sakta går han nerför trappan
  kroppen styvnar till ett rör
  i söndagskölden
  ointaglig går han genom byn
  till kiosken, den fördömda brinnande kiosken

Boktips

 1. Koka björn

  By: Niemi, Mikael Review by: Yvonne M Nilsson

  ”Prosten ögnade igenom mina anteckningar och lade dem sedan i sin rockficka. Tysta stod vi där och försökte återfå lugnet. Jag kände mig skamsen, och märkte att prosten kände detsamma. Vi hade trätt över en gräns. Försiktigt blåste han ut ljuslågan vid hennes huvud.”

 2. Kyrkdjävulen

  By: Niemi, Mikael Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Gillar du att läsa böcker med övernaturliga inslag? Vill du ha en lättläst bok som utspelar sig i Tornedalen? Vill du ha en bok som kan ge dig rysningar? Det här är en bok som passar in i samtliga fall.