Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Anna Lintzén
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Kangos
 2. Pajala
 3. Luleå
 4. Tornedalen
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.media-urls
 1. sverigesradio.se/sida/avsnitt/1205764?programid=1165
 2. urplay.se/program/211511-ur-samtiden-littfest-2019-strindberg-och-mortlund-pa-meankieli

Mona Mörtlund

1957 Kangos

- Det är faktiskt roligt att skriva och jag inser att jag är privilegierad.

Foto: Anna Lintzén

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Kanske är skrivandet ett sätt att försöka bringa ordning i kaos. Så kan det i alla fall kännas som ibland. Och när man har lyckats hitta de där orden som fångar just det där som man vill säga, då upplever man nån slags lindring. För ett tag. Tills det är något nytt man börjar fundera på. Så man fortsätter. Och fortsätter. Prövar olika språk; poesi, prosa, dramatik, radiodokumentärer. Allt för att försöka förstå. Vad allt det här egentligen handlar om. Jag är så himla glad att jag har möjlighet att få göra det.

Mona Mörtlund, augusti 2005

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Mona Mörtlund föddes 1957 i Kangos, Pajala kommun, och hon är tvåspråkig, hon växte upp med både meänkieli och svenska. Hon bor i Luleå.

Mona Mörtlund utbildade sig till förskollärare i slutet av 1970-talet och arbetade i yrket fram till 2000. Hon har flyttat runt en del mellan kommuner och län, en period i Stockholm för hon behövde se något annat. – Jag måste vara i rörelse, säger hon.
Och det påminner om hennes förhållande till skrivandet och arbetet: pendling och omväxling är viktigt för henne.

Mona Mörtlund säger att hon inte kan vänta på att lusten ska infinna sig när hon skriver. Fast å andra sidan har hon aldrig upplevt skrivprocessen som plågsam.
– Det är faktiskt roligt att skriva och jag inser att jag är privilegierad.

Tonsatt dikt

Hösten 2017 framfördes Mona Mörtlunds dikt Allt är förändrat (ur Morgonnatt 2014) av Norrbotten Big Band och Erik Westerbergs vokalensemble. Dikten ingick i Örjan Fahlström musikaliska svit POESIS - suite for choir and Jazz Orchestra (2017), dikter valda ur totalt 5 skandinaviska författare. Inspelad av Sveriges radio i Acusticum, Piteå. — Det var en fantastisk känsla att höra dikten! En sån där bonusgrej som är roligt för en författare, säger Mona Mörtlund.

Lyssna på Allt är förändrat här >>>

Under rubriken Låna och läs kan du läsa dikten som tonsattes.

Om att förlora ett språk

Mona Mörtlund har fått priser för sitt skrivande och kulturella arbete. 2017 delades Barents Scholarship for Cultural Cooperation ut för första gången och Mona Mörtlund mottog priset från utrikesminister Margot Wallström. Priset ska uppmärksamma och uppmuntra konstnärlig kvalitet och gränsöverskridande samarbete i Barentsområdet.

Motiveringen: I sin produktion, oavsett om det är böcker, pjäser, film eller radio, speglar Mona identiteten hos flerspråkiga människor och också vad det innebär att förlora ett språk. Hon beskriver förtrycket av språk vilket är ett arv som den yngre generationen bär. Mona problematiserar kring religionens starka roll och den geografiska hemvistens betydelse, långt från maktens centrum. Mona ger röst åt och personifierar en Barentsidentitet.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Mona Mörtlund debuterade 1986 med Moron, moron, ostaks´ poron. Boken är en sammanställning av visor, lekar och ramsor från Tornedalen. Upprinnelsen till boken var att hon, som förskollärare, sökte böcker med ramsor och barnvisor på meänkieli. Det fanns inga. Så hon kontaktade Socialstyrelsen, fick i uppdrag att samla in materialet och skrev sedan boken tillsammans med Monica Johansson. Den används fortfarande i skolorna. Mona Mörtlund har skrivit sammanlagt fem barn- och ungdomsböcker på meänkieli.

2001 debuterade hon som lyriker med Jag passerar Juhonpieti när rallarrosen blommar. ”Allt är enkelt och vackert beskrivet på ett okomplicerat språk. Mona Mörtlund målar med lätt hand vackra akvareller från älven, myren, skogen. Det här är början till en lyrisk beskrivning av ett liv med Tornedalen som fixpunkt”, skrev Kerstin Hillström, Norrländska Socialdemokraten (2002-01-22).

Teater i bokform och som manus

2004 kom Regi: Ulla Lyttkens som är en bok om amatörteater i Norrbotten. Ulla Lyttkens blev Sveriges första länsregissör 1985 och hade tjänsten i 17 år. I boken intervjuas inte enbart Ulla Lyttkens utan även flera medverkande i länets amatörteatergrupper. Mona Mörtlund skriver också själv dramatik för teaterscenen. Hennes debutpjäs Regnblommorna är vackra i år / Vale tappaa sielun sattes upp av Tornedalsteatern 2005 och ensemblen gästspelade med pjäsen på Dramaten 2006. Den har också visats på TV.

Mona Mörtlund arbetar även med radio där hon främst gör dokumentära inslag. För SVT:s tornedalska barnprogram Fieteri har hon skrivit flera dramaserier och hon gör översättningar från svenska till meänkieli för barnprogrammet Kexi.

Känslosamt och politiskt

2009 vann Mona Mörtlund kortfilmsklassen vid den internationella filmfestivalen i Murmansk med filmen Mie halvan kotia (Jag vill hem); filmen, som regisserats av Ulla Lyttkens, utspelar sig på ett äldreboende och tar bland annat upp frågan om modersmålets betydelse för äldre.

2009 kom också Mona Mörtlund ut med sin andra diktsamling, Mörtlunds Mona, en svit bildrika dikter om en flickas uppväxt och iakttagelser i Tornedalen på 1960- och 70-talen. I Norrbottens-Kuriren (2009-09-15) tycker Sven Nyberg att denna allåldersbok ”borde finnas i varenda skola i Tornedalen och gärna på andra håll i Norrbotten och Sverige som alternativ läsebok”. ”Vilken inlevelse, vilken värme, vilken humor!” utropar Susanne Gerstenberg i Miljötidningen (Nr 9/2009). ”Det är inte bara en känslosam bok om den förflutna barndomstiden, den är också politisk. I Sverige glömmer man lätt att det finns minoriteter i landet som har levt med en annan identitet och har anpassat sig – på gott eller på ont. Eftertanken väcks hos läsaren. […] Dikterna är varken sentimentala eller anklagande. De övertygar genom sin nyktra, kortfattade beskrivning av personer och situationer. De leker med läsarnas egna oskrivna känslor och minnen.”

Poesin kommer alltid först

Det är just den här variationen och pendlingen i arbetet som Mona Mörtlund trivs med. Att hon har olika arbetsuppgifter och får möjlighet att träffa människor och ställa frågor. Men hon ser sig främst som poet, poesin är viktigast.
– Man går in i en egen värld, en egen process. Vilken lycka när jag hittar en formulering som bär, de där raderna som lever. Men jag skulle inte stå ut med att vara enbart poet och arbeta ensam. Jag vill kommunicera, säger hon.

Alla hennes diktsamlingar finns översatta till finska.

Mona Mörtlund har arbetat med många olika uttryck. Tv, radio, översättningar och manus för scen. Men hon ser sig som författare. De uppdrag hon har nu utöver författandet är främst Tankar för dagen för radion och översättningar av litteratur och teveprogram. Det är främst barnböcker som Mona Mörtlund översätter till meänkieli, och hon nämner särskilt böckerna om Totte och Emma.

Här hittar du Mona Mörtlunds tankar för dagen >>>

Den 14 mars 2019 var Mona Mörtlund inbjuden att prata på Littfest under temat. Röster från norr. Sveriges television spelade in. Här hittar du hennes föreläsning om språket, författarskapet och om varför det är enklare att översätta August Strindberg än Försäkringskassans texter.

Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "mörtlund, mona" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

2017 Barents Scholarship for Cultural Cooperation.
2004 Rubus Arcticus, Norrbottens läns landstings kulturstipendium.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Intervju med författaren och godkännande för publicering.
Inläsning av Jag passerar Juhonpieti när rallarrosen blommar, Regi: Ulla Lytkens och Morgonnatt.

Recensioner
Norrländska Socialdemokraten 22 januari 2002. Norrbottens-Kuriren 15 september 2009. Miljötidningen nummer 9/2009.

Övrigt
Norrländska Socialdemokraten 8 december 2001, 21 augusti 2000 och 9 november 2017. BLM 2/2002. Norrbottens-Kuriren 28 augusti 2009 och 10 augusti 2009. Piteå-Tidningen 21 november 2009.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Muistan mettäaukion, lämmön iholla (2016)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Finnish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Väyläkirjat
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Piippola, Irene
  2. Mörtlund, Mona
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789527168127
 2. Morgonnatt (2014)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115708

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Allt är förändrat
  och det finns ingen väg tillbaka

  Stjärnorna har bytt plats
  och orden betyder något annat nu

  Ögonen ser inte längre det de såg
  och melodierna har inte längre samma klang

  Men långt där framme,
  nya ord att ta i handen,
  nya vägar, nya gläntor

  Och huden,
  fastän skör och tunn nu,
  ljus och ny
  som morgonen

 3. Ohitan Juhonpietin maitohorsman kukkiessa (2010)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.comments Översättning av Jag passerar Juhonpieti när rallarrosen blommar till finska av  Claire B. Kaustell och Anneli Mäkinen
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115210
 4. Mörtlunds Mona (2009)

  Undertitel [dikter]
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115159
 5. regi: Ulla Lyttkens (2004)

  Undertitel om amatörteater i Norrbotten 1985-2002
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher ATR-Norrbotten
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Alsterdal, Nikolaj
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9185666297
 6. Jag passerar Juhonpieti när rallarrosen blommar (2001)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Ord & visor
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 918867553X

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Jag passerar Juhonpieti när rallarrosen blommar

  Jag undrar ofta hur ni har det
  ni som gick här före
  och såg samma stigar samma vatten rinna

  Du som var min farfars farbror
  och kunde stämma blodet andarna fördriva
  jag undrar om du nångång skrämdes av
  de makter som var dina

  och mormor trettiosex när livet togs ifrån dig
  det döda barnet framfött och du följde det till vila

  Morfar ensam med nio barn i nya huset
  i stora nya fina huset som du byggt till henne
  bara en gång hörde barnen att du var förtvivlad
  upp på vinden dina steg och barnen hörde skriket vrålet

  huset slutade andas

  ett brev från mormor har jag hittat
  skrivet till en äldre syster och det börjar

  Tulen tykösi muutamalla rivilä

  Jag kommer till dig med några rader

  Tulen tykösi muutamalla rivilä

  Snart är också orden döda

  Döda som ni alla
  som gick samma stigar samma vatten följde
  aldrig såg ni heller målet aldrig källan
  bara denna sträcka denna by

  och det var världen

 7. Elli lähtee pyhhiin pirthiin (1993)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Meänkieli
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Berggård, Stina-Greta
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9187410117
 8. Moron, moron, ostaks' poron (1986)

  Undertitel loruja, lauluja, leikkiä, satuja, arvauksia Tornionlaaksosta
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Meänkieli
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Socialstyrelsen
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.series Nordkalott-teman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.part-number 7
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Lundström, Håkan
  2. Johansson, Monica
  3. Mörtlund, Mona
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9178105390

Boktips