Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author
Folke Macke Nilsson föddes i Töre, Kalix kommun, den 12 maj 1929.
Efter realexamen började Macke Nilsson sin journalistbana vid Norrländska Socialdemokratens (NSD:s) nyöppnade redaktion i Töre år 1947. Två år senare flyttade han till huvudredaktionen i Boden men i början på 1950-talet lämnade han NSD och flyttade till Stockholm för att jobba på Aftonbladet. Han skrev även för Stockholms-Tidningen, Aftontidningen, Aktuellt i politiken och Statsanställd.
Macke Nilsson tilldelades ABF:s litteraturstipendium (2 500 kr) för verksamhetsåret 1968/1969 för sina insatser att som journalist belysa aktuella samtidsproblem i kommun och stat och för sitt engagemang för arbetarrörelsens kultur- och bildningssträvanden.
Från 1969 skapade han sig en profil som egensinnig radio- och TV-kritiker i Aftonbladet, där han också skrev om allmänpolitiska frågor. Macke Nilsson var den förste TV-krönikören som konsekvent satte in TV-utbudet i ett större samhällsperspektiv.
Tror på människan
I början av 1970-talet återvände han till Norrbotten. I Luleå startade han en redaktionsbyrå samtidigt som han medverkade i Aftonbladet och i en rad andra tidningar som reporter och krönikör.
Macke Nilsson breddade sin verksamhet med reportageböcker och dokumentärer som Striden om Vindelälven - makten, människorna och verkligheten kring ett beslut (1970), Samtal med Olof Palme. Det gäller våra jobb och vår miljö i alla delar av landet (1972), Stålverk 80 - hur kom det till? (1975).
Med pamfletten Hermelinarna (1977), omarbetad senare till scenpjäs i samarbete med Lars Molin, och skådespelet Vi ger aldrig upp (1979) gav Macke Nilsson sin bild av Norrbottens industriella historia samtidigt som han deltog i debatten om den aktuella lokaliseringspolitiken.
I en artikel i Norrländska Socialdemokraten (1971-05-06) ger Lennart Eldebrink följande karaktäristik av honom: ”Macke Nilsson är en ganska kärv och mycket allvarlig skrivare. […] För en del framstår han nog som den store samhällspessimisten. Men det är han ju inte, tvärtom. Han tror på människornas vilja att lägga sig i och påverka. Han tror att människorna begriper mer och vill mer än vad exempelvis myndigheterna (och även tidningarna) tror. Han tycker att det hos arbetarrörelsen ännu finns kvar mycket av levande demokrati och chans till påverkan, särskilt i fackföreningarna.”
Folke "Macke" Nilsson avled den 19 mars 1982.