Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation
Julaftonen 1930 föddes jag som fjärde barn i familjen, barnaskaran ökade sedan till tolv. Under mina tidiga år levde vi nog under knapphetens kalla stjärna, men hungriga behövde vi inte vara, för fiskrika sjöar omgav Mertajärvi, min vackra hemby, och det som jordbruket gav användes i hushållet.
Jag gick i byskolan, där lärarinnan hade tre klasser på gång.
Det mångomtalade språkförtrycket förekom inte i vår skola. Vi kom alla från finsktalande hem och det var självklart att vi ville lära oss svenska, något som gick trögare för somliga och snabbare för andra. Vi Utsi-barn hörde nog till den senare kategorin.
Ja, så skulle man då ut i världen. Jag gick på en folkhögskola i Västerbotten, lanthushållsskola i Öjebyn, Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala, praktik och komplettering av betyg i några ämnen.
Jag utbildade mig till kostekonom, examen 1954. Tio år arbetade jag i den professionen. Min man var kommunalkamrer och vi flyttade runt. Han fick tjänst som stadskamrer i Eksjö 1965. Och här har vi bott sedan dess.
Jag började arbeta deltid och gick på kurser i textilkonst, mest på distans, kostvetenskap i Lund, på distans även det. Min första utställning hade jag 1968 här i Eksjö. Sedan har det blivit fler: London 1973, Rovaniemi 1974 bland annat.
Jag pluggade vid sidan om mitt textila arbete. Fil.kand.examen i beteendevetenskapliga ämnen och lärarhögskolan 1976. Som skrivare debuterade jag med Lakkasbarnen 1981. Därefter har det blivit många teaterprojekt med amatörteatern. Men jag har haft ett ”anständigt” yrke också: gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi 1978-2003. Därefter skriveri på heltid som resulterat i Nordkalotten brinner, Lakkasbarnen som ljudbok, Krigets vindar över Nordkalotten, några kåserier och visor.
Henny Utsi Åhlin, februari 2011