Tillbaka till Norrbottensförfattare
Foto: Lina Norberg, NSD ©
Geografisk anknytning
 1. Mertajärvi
 2. Karesuando
 3. Kiruna
 4. Öjebyn
 5. Eksjö

Henny Utsi Åhlin

1930 Mertajärvi

Jag är en självutnämnd ambassadör för vårt Norrbotten. Fördomarna om vår landsända är legio, här i den svenska södern. Då gäller det att sätta in moteld genom tålmodig upplysning.

Foto: Lina Norberg, NSD ©

Egen presentation

Julaftonen 1930 föddes jag som fjärde barn i familjen, barnaskaran ökade sedan till tolv. Under mina tidiga år levde vi nog under knapphetens kalla stjärna, men hungriga behövde vi inte vara, för fiskrika sjöar omgav Mertajärvi, min vackra hemby, och det som jordbruket gav användes i hushållet.

Jag gick i byskolan, där lärarinnan hade tre klasser på gång.

Det mångomtalade språkförtrycket förekom inte i vår skola. Vi kom alla från finsktalande hem och det var självklart att vi ville lära oss svenska, något som gick trögare för somliga och snabbare för andra. Vi Utsi-barn hörde nog till den senare kategorin.

Ja, så skulle man då ut i världen. Jag gick på en folkhögskola i Västerbotten, lanthushållsskola i Öjebyn, Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala, praktik och komplettering av betyg i några ämnen.

Jag utbildade mig till kostekonom, examen 1954. Tio år arbetade jag i den professionen. Min man var kommunalkamrer och vi flyttade runt. Han fick tjänst som stadskamrer i Eksjö 1965. Och här har vi bott sedan dess.

Jag började arbeta deltid och gick på kurser i textilkonst, mest på distans, kostvetenskap i Lund, på distans även det. Min första utställning hade jag 1968 här i Eksjö. Sedan har det blivit fler: London 1973, Rovaniemi 1974 bland annat.

Jag pluggade vid sidan om mitt textila arbete. Fil.kand.examen i beteendevetenskapliga ämnen och lärarhögskolan 1976. Som skrivare debuterade jag med Lakkasbarnen 1981. Därefter har det blivit många teaterprojekt med amatörteatern. Men jag har haft ett ”anständigt” yrke också: gymnasielärare i samhällskunskap och psykologi 1978-2003. Därefter skriveri på heltid som resulterat i Nordkalotten brinner, Lakkasbarnen som ljudbok, Krigets vindar över Nordkalotten, några kåserier och visor.

Henny Utsi Åhlin, februari 2011

Om författaren

Henny Utsi Åhlin föddes på julafton 1930 i byn Mertajärvi, några mil söder om Karesuando i nuvarande Kiruna kommun. Under uppväxten fick hon uppleva andra världskriget på nära håll, inte minst genom de många flyktingar som kom till byn. Och med släktingar både i Norge och i Finland var situationen komplicerad: i Finland var tyskarna vänner, i Norge fiender.

Henny Utsi Åhlin flyttade hemifrån i 17-årsåldern och gick på folkhögskola i Västerbotten, lanthushållsskola i Öjebyn, Fackskolan för huslig ekonomi i Uppsala där hon tog examen som kostekonom 1954. Hon arbetade inom det yrket i tio år på olika platser i landet. Men sedan 1965 har hon och hennes man varit bosatta i Eksjö i Småland.

Textilkonstnär

Henny Utsi Åhlin har också arbetat som gymnasielärare (åren 1978-2003) efter att ha tagit en fil.kand. examen i beteendevetenskapliga ämnen och en lärarexamen 1976.

Vid sidan av yrkeslivet har Henny Utsi Åhlin framgångsrikt ägnat sig åt textilkonst och skrivande. Som textilkonstnär är hon representerad bland annat på Eksjö lasarett med ”Tulpaner” och i Kaalasjärvi (utanför Kiruna) finns ett verk som visar Lars Levi Laestadius med sameflickan Maria och predikanten Johan Raattamaa.

Om författarskapet

Henny Utsi Åhlin debuterade 1981 med barnboken Lakkasbarnen, som skildrar hur det var att vara barn i en by i norra Tornedalen på 30-talet. ”Ingenstans är vintern så vacker och vit som där. Stjärnhimlen är så klar och norrskenet så färgsprakande. Det dova bruset du hör kommer från forsen norr om byn. Det bor en saga i Lakkas. En polarsaga.”

Nordkalotten brinner (2006), Henny Utsi Åhlins första vuxenbok, är en samling på 18 korta berättelser med handlingen förlagd till Nordkalotten under Andra världskriget. I centrum för novellerna står enskilda människoöden under en omänsklig tid, där medmänsklighet blir så mycket mer värd och tydlig i allt elände och dödande.

Hur människor levde

Krigets vindar över Nordkalotten, som kom 2009, är en fristående fortsättning på Nordkalotten brinner; där har verkliga händelser och verkliga personer gett stoff till 25 noveller. ”Det märks att researchen varit gedigen. Utsi Åhlin kan måla upp miljöer som är både verklighetstrogna och färgstarka, och krydda dessa med små detaljer ur vardagen som ger berättelserna än mer att stå på. Hon känner till inte bara krigets skeenden, utan också hur människorna levde och tänkte; skräcken, ångesten - men också glädjen, som man på den tiden var noga med att ta vara på.”, skriver Ida Folkesson i Norrländska Socialdemokraten (2009-08-06). Och vidare: ” Utsi Åhlin skildrar gerillaverksamhet, motståndsrörelser, sibiriska fångläger, bombräder, evig kärlek, mod, rädsla, barmhärtighet och kampvilja med varm gnista och välartikulerat språk som förflyttar läsaren rakt in i händelsernas centrum.”

Förutom de nämnda böckerna har Henny Utsi Åhlin skrivit dikter, kåserier och texter till både teater och musik. Och vid sidan om lärarjobbet har hon arbetet som textil bildkonstnär.

Kuriosa

Jag är en självutnämnd ambassadör för vårt Norrbotten. Fördomarna om vår landsända är legio, här i den svenska södern. Då gäller det att sätta in moteld genom tålmodig upplysning. Nej, vi ska inte ta ”skit”. Eller hur?
Men jag älskar mitt Eksjö. Tro inte annat. Eksjö och Mertajärvi har delad plats i mitt hjärta

Låna och läs

 1. Sanningar & skrönor (2015)

  Språk Svenska
  Förlag Henny Utsi Åhlin
  ISBN
  1. 9789198153279
 2. Dikt och visa (2013)

  Förlag Jönköping: Kalejdoskop
  ISBN
  1. 9789197880060
 3. Krigets vindar över Nordkalotten (2009)

  Publiceringsort Västerås
  Förlag Faun
  ISBN
  1. 9789186033118
 4. Lakkasbarnen (2007)

  Språk Svenska
  Kommentar Ljudbok.
  ISBN
  1. 9789197652759
 5. Nordkalotten brinner (2006)

  Förlag Nässjö: Faun
  ISBN
  1. 9197449695

  Provläs

  Ur Nordkalotten brinner

  Gränsen

  Flickan höll sin mormor hårt i handen, där de gick ner för älvbrinken. Det var söndag och klockorna ringde till högmässa i Sveriges nordligaste kyrka. De två var på väg till byn på andra sidan gränsälven. Älven som förenade mer än den skilde de båda byarna åt.

  Vem tänkte på gränsen här. Man talade samma språk, hade släktingar och vänner på ömse sidor om älven och delade vardagens glädjeämnen och bekymmer. Nationalitet var det minsta man tänkte på. Så hade det alltid varit hittills. Nu var det andra tider.

  Kungsådran, älvens mittlinje, hade kommit att bli den absoluta gränsen mellan krig och fred. Finland låg i krig med Ryssland, i det så kallade fortsättningskriget. Här i norr var det ännu ganska lugnt och gränsen mot Sverige var öppen. Men kriget gjorde sig påmint på många olika sätt.

  Det vimlade av soldater på båda sidor om gränsälven. På svenska sidan fanns hundratals militärer i beredskap, förstärkta av ett par tusen norrmän, som efter flykten till Sverige, övade sig i vapentjänst, för att vid behov göra en insats för sitt hemland. På finska sidan patrullerade tyska soldater. Finlands söner låg ute vid de olika fronterna, för att tillsammans med sina tyska vapenbröder försvara fosterlandet. Ibland fick en familj i byn ett svartkantat brev med en dödsbricka och en tung sorg att bära.

  Mormodern skuggar med handen för marssolen. Soldater över allt, bara tyskar, konstaterade hon. Flickan tvärstannar.

  – Jag är rädd. Vi går tillbaka. Tyskarna är hemska. De plågar folk i Norge. Vår morbror tänker fly med sin familj.
  – I Norge är tyskarna fiender. I Finland är de vänner. Det är en konstig värld vi lever i. Min syster i Norge vill också fly, men hon kan inte lämna gården och djuren. Och varje dag är hon rädd att tyskarna ska hämta hennes man. Hon har en dotter, men ingen son och det tackar hon gud för.
  – Behöver vi inte vara rädda för tyskarna?
  – Nej, inte i Finland.

 6. Lakkasbarnen (1981)

  Språk Svenska
  Förlag Skrivarförl./Norrbottens bildningsförb
  Medarbetare
  1. Sundstedt, Bertil
  ISBN
  1. 917538034X