Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Bokomslag
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Brännmyra
 2. Korpilombolo
 3. Pajala
 4. Överkalix
 5. Gällivare
 6. Segersta
 7. Bollnäs

Rune B Samuelsson

1930 2007

"...några av böckerna i hans författarproduktion närmast vetenskapliga fackböcker om de nordliga spetshundarna, men huvuddelen av dem är prosaböcker, som – trots att de samtliga har verklighetsbakgrund – kan läsas som regelrätta romaner. Så variationsrikt och njutbart är det språk som är Rune B Samuelssons.”.

Bokomslag

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Jag har vandrat på Tapios (taiga-mytologins jaktgud) solbelysta stig i 65 år och utan att någon gång ha råkat ut för att solen har gått i moln. Mina trogna följeslagare, de fyrbenta vännerna, har gjort stegen ännu lättare och fördjupat den jaktglädje som blivit min beskärda del.

Jakten har också inneburit allt större förståelse för och djupare insikter om Naturen, samt ett otal oförglömliga upplevelser. Samtidigt har dessa vandringar gett mig en kondition och själslig fattning, som gjort livet mycket behagligare att leva.

Ur förordet till Taigan – storviltets marker (Settern 2006).

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Rune Bertil Samuelsson var torparson från Brännmyra, ett torp vid sidan av vägen mellan Nytorp vid Kompelusvaara och Lansjärv, i Korpilombolo socken. Som sina fyra syskon skaffade Rune B Samuelsson sig en utbildning. Han blev skogstekniker och arbetade som skogsvårdskonsulent under hela sitt yrkesverksamma liv, bland annat i Överkalix och Gällivare. Sina sista år levde han i Segersta i Hälsingland.

Rune B Samuelsson engagerade sig i hundar och i jakt på olika sätt. Han var specialist på nordiska spetsar och skrev flera böcker om rasen. Han var också framgångsrik uppfödare av spetsar; från hans ”Ukkos kennel” kom både nordiska mästare och ett antal svenska skallkungar. Hans stora intresse för jakt började tidigt och han blev med tiden en skicklig och kunnig jägare, vilket hans många jaktböcker vittnar om.

(Källa: ”En av de största kännarna av nordiska spetsar” av Tore Strandgård och Kurt Johansson i Norrländska Socialdemokraten ; 2007-02-09.)

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Rune B Samuelsson debuterade 1979 med boken Ödemarksjägaren, som är en stilla hyllning till morbrodern Emil Lindberg, författarens jägarförebild Emil-Jägaren.

Drygt 20 år senare, 2001, gav han ut Taigajägaren, som hämtar delvis sitt material från debutboken. Denna nya utgåva är för Marie Ridderström i Norrländska Socialdemokraten (2001-11-19) ”en synnerligen välskriven och faktarik berättelse byggd på det självupplevdas hela kärlek till sin hembygd taigan. […] Detta är ingen traditionell jaktbok. Här finns folklivsskildringar med tillbakablickar mot 1800-talet. Här finns en social och politisk analys av det jaktliga trotset. Det finns ingen anledning att betvivla att Taigajägaren är en blivande klassiker.”

1982 kom Rune B Samulessons andra bok: På Tapios stigar. Olle Hultin skriver i Norrskensflamman (1982-10-20): ”Genomgående i boken finns kärleken till ödemarken och dess folk, småfolket, ödemarksjägarna. Och till Tapio, jaktguden som rådde över taigan. Författaren betraktar och beskriver Tapio, jaktguden, som odalmannens, småfolkets och ödemarksjägarens skyddsväsen. Han fanns i de djupa skogarna och stod för den taigakultur, som av rikssamhällets företrädare stämplades som simpel, rå och lågtstående. […] För den som är fängslad av jakt med skällande hund, är boken en upplevelse, inte bara för de många tipsen om hundars beteende och fåglarnas upplevelse av vissa hundar, utan också för författarens måleriska och filosofiska språk.”

Expert på spetshundar

Rune B Samuelsson har skrivit flera böcker om olika spetshundar. En av dem gav han ut 1985, Nordliga spetshundar, tillsammans med Juho Perttola. Enligt författarna är spetsen ”en av de vitalaste och sundaste hundraser som finns. Den har till skillnad från många andra raser sina jaktanlag kvar.” Magnus Pehrson skriver om boken i Norrländska Socialdemokraten (1985-11-15): ”Att hunden har spelat en stor och betydelsefull roll i det gamla jägarsamhället råder det ingen tvekan om efter Rune Samuelssons och Juho Perttolas historielektion. Inte bara som jakt-, vakt- och dragdjur. Utan även som proviantreserv. […] Nu avhandlas inte bara historien, även om den tar en betydande del i Nordliga spetsar. Utförliga rasbeskrivningar, injagning, jaktprov mm tar sin bit i en intressant bok som sätter hunden i ett historiskt perspektiv.”

Släktkrönika

I METaviisi 2003, nr 3, s. 10-11 beskriver Sven Kostenius Rune B Samuelssons elfte bok Nybyggare i Sameland – En släktkrönika som en ”släktkrönika av ovanligt slag och mycket läsvärd även för den som inte själv kan räkna sig till de släkter som beskrivs. […] Rune B Samuelsson har under minst tiotalet år bemödat sig att tränga in i de olika personernas liv och levnadsöden.” […]
Kostenius ger också i sin recension en sammanfattade karaktäristik av författarens verk: ”Rune B Samuelssons berättelser är fantasieggande och kryddade med stänk från de mytologiska världar, som gått förlorade för många av oss nutidsmänniskor. Visserligen är några av böckerna i hans författarproduktion närmast vetenskapliga fackböcker om de nordliga spetshundarna, men huvuddelen av dem är prosaböcker, som – trots att de samtliga har verklighetsbakgrund – kan läsas som regelrätta romaner. Så variationsrikt och njutbart är det språk som är Rune B Samuelssons.”

Rune B Samuelssons sista bok blev Taigan - storviltets marker, en samling underhållande berättelser om jakt efter skiftande villebråd, om vapen och om skickliga hundar i sägenomspunnen vildmark – taigan.

Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "samuelsson, rune" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Taigan (2006)

  Undertitel storviltets marker
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Settern
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9175865998

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Taigan (2006)

  Injagning av trädskällare

  […]
  Den skällande fågelhunden bör ha ett bra sök. Därför måste den vara snabb och uthållig. Ju mera mark den lägger under sig desto större chans har den att hitta fågel. Hundens gångart bör vara galopp och för att kunna prestera ett dylikt sök under en hel eller ännu hellre under många dagar, måste den vara av mycket god jakthundsmodell: torr, lätt och med stram kroppskonstitution samt därtill välbyggd. Utöver fysiska resurser måste hunden dessutom ha energi och stor jaktlust. Det är viljan som är den egentliga drivkraften.

  Ägaren kan ju inte till någon del påverka hundens typ, men däremot se till att den har god kondition och inte är överviktig. […]

 2. Nybyggare i Sameland (2002)

  Undertitel en släktkrönika
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher R. B. Samuelsson
 3. Boken om finsk spets och Norrbottenspets (1992)

  Undertitel faktabok : [rashistoria, rasbeskrivning, jaktegenskaper, jaktprov m.m.]
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Settern
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Samuelsson, Ruth
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 917586388X
 4. På jakt efter storfisken (1984)

  Undertitel från Ishavet till tropikerna
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Settern
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9175861844
 5. På Tapios stigar (1982)

  Undertitel jaktfärder i norr
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9175861062
  2. 9789175861067

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Tapios glömda jaktstigar

  Tapio var jaktguden som rådde över taigan. Det var honom som ödemarksjägaren tillbaddå han önskade god jaktlycka. Tapio fick också tacksägelserna när jakten lyckades bra. Han var den som härskade över mina anfäders jaktkultur. Den kulturen hade ännu i sen tid i en underton från det schamanistiska barrskogsbältets urgamla jaktkultur. I min ungdom var dess mönster och inflytande stort, även om Tapios namn fallit i glömska och ersatts med det allomfattande Jumala-begreppet. Tapios tjänare fanns att söka bland skogsgängarna och ödemarkens fångsmän. De var storsamhällets småfolk, missförstådda och illa ansedda och illa ansedda av statens pacificeringsfolk. De kallades för jägare och var en nagel i ögat för överheten och också ofta utsatta för trakasserier. Eräkulturen stretade ännu emot men dess dagar var räknade.

  Ödebygdens folk och deras kultur hade i århundraden varit hårt ansatt och förtryckt av storsamhället. Liksom dropparna urholkar stenen, skulle de så småningom falla undan för de nya locktonerna, som så ofta kombinerades med piskan. De sentida ättlingarna skulle skämmas över sitt ursprung och förneka sina fäders jakt och den kultur som styrt deras tankar och handlingar.

  Tapio var odalmannen, småfolkets och ödemarksjägarens skyddsväsen. Han fanns i de djupa skogarna och stod för den taigakultur som av rikssamhällets företrädare stämplades som simpel, rå och lågtstående.

  För den nya jägargenerationen och speciellt för de som anammat det moderna samhället blev ett kulturbyte nödvändigt. Som civiliserad och upplyst statstjänare borde man i stället vandra på den stolta Dianas breda vägar över leendeängar och ljusa hagar under förfinade jaktetiska normer. […]

 6. Ödemarksjägaren (1979)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Förlagsaktiebolaget Västra Sverige
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 91-7078-143-5