Rune B Samuelsson debuterade 1979 med boken Ödemarksjägaren, som är en stilla hyllning till morbrodern Emil Lindberg, författarens jägarförebild Emil-Jägaren.
Drygt 20 år senare, 2001, gav han ut Taigajägaren, som hämtar delvis sitt material från debutboken. Denna nya utgåva är för Marie Ridderström i Norrländska Socialdemokraten (2001-11-19) ”en synnerligen välskriven och faktarik berättelse byggd på det självupplevdas hela kärlek till sin hembygd taigan. […] Detta är ingen traditionell jaktbok. Här finns folklivsskildringar med tillbakablickar mot 1800-talet. Här finns en social och politisk analys av det jaktliga trotset. Det finns ingen anledning att betvivla att Taigajägaren är en blivande klassiker.”
1982 kom Rune B Samulessons andra bok: På Tapios stigar. Olle Hultin skriver i Norrskensflamman (1982-10-20): ”Genomgående i boken finns kärleken till ödemarken och dess folk, småfolket, ödemarksjägarna. Och till Tapio, jaktguden som rådde över taigan. Författaren betraktar och beskriver Tapio, jaktguden, som odalmannens, småfolkets och ödemarksjägarens skyddsväsen. Han fanns i de djupa skogarna och stod för den taigakultur, som av rikssamhällets företrädare stämplades som simpel, rå och lågtstående. […] För den som är fängslad av jakt med skällande hund, är boken en upplevelse, inte bara för de många tipsen om hundars beteende och fåglarnas upplevelse av vissa hundar, utan också för författarens måleriska och filosofiska språk.”
Expert på spetshundar
Rune B Samuelsson har skrivit flera böcker om olika spetshundar. En av dem gav han ut 1985, Nordliga spetshundar, tillsammans med Juho Perttola. Enligt författarna är spetsen ”en av de vitalaste och sundaste hundraser som finns. Den har till skillnad
från många andra raser sina jaktanlag kvar.” Magnus Pehrson skriver om boken i Norrländska Socialdemokraten (1985-11-15): ”Att hunden har spelat en stor och betydelsefull roll i det gamla jägarsamhället råder det ingen tvekan om efter Rune Samuelssons och Juho Perttolas historielektion. Inte bara som jakt-, vakt- och dragdjur. Utan även som proviantreserv. […] Nu avhandlas inte bara historien, även om den tar en betydande del i Nordliga spetsar. Utförliga rasbeskrivningar, injagning, jaktprov mm tar sin bit i en intressant bok som sätter hunden i ett historiskt perspektiv.”
Släktkrönika
I METaviisi 2003, nr 3, s. 10-11 beskriver Sven Kostenius Rune B Samuelssons elfte bok Nybyggare i Sameland – En släktkrönika som en ”släktkrönika av ovanligt slag och mycket läsvärd även för den som inte själv kan räkna sig till de släkter som beskrivs. […] Rune B Samuelsson har under minst tiotalet år bemödat sig att tränga in i de olika personernas liv och levnadsöden.” […]
Kostenius ger också i sin recension en sammanfattade karaktäristik av författarens verk: ”Rune B Samuelssons berättelser är fantasieggande och kryddade med stänk från de mytologiska världar, som gått förlorade för många av oss nutidsmänniskor. Visserligen är några av böckerna i hans författarproduktion närmast vetenskapliga fackböcker om de nordliga spetshundarna, men huvuddelen av dem är prosaböcker, som – trots att de samtliga har verklighetsbakgrund – kan läsas som regelrätta romaner. Så variationsrikt och njutbart är det språk som är Rune B Samuelssons.”
Rune B Samuelssons sista bok blev Taigan - storviltets marker, en samling underhållande berättelser om jakt efter skiftande villebråd, om vapen och om skickliga hundar i sägenomspunnen vildmark – taigan.
Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "samuelsson, rune" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.