Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Susanne Lindholm
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Luleå
 2. Överkalix
 3. Tornedalen

Lina Stoltz

1974

Melankolin är min ständige följeslagare. Skrivandet gör mig gott. Emellanåt i alla fall.

Foto: Susanne Lindholm

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Som tonåring ville jag bli skådespelare, men vågade inte ens söka till estetisk inriktning på gymnasiet. Författarskapet tycktes närmare till hands – med min pappa som förebild – och även skrivandet är ju en form av skådespeleri, det går mer eller mindre ut på samma sak.

Jag tycker mest om orden. Att formulera mig. När jag lyckas säga det på rätt sätt, så orden känns som en mjuk och följsam vals. Men jag erkänner att jag skriver för att bli läst. En potentiell läsare som ständigt finns med mig vid tangentbordet är en stor del av min motivation. Och motivation finner jag betydligt viktigare än inspiration.

Lina Stoltz, februari 2019

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Lina Stoltz berättar:

”När jag började gymnasiet, vilket innebar att jag pendlade från Överkalix till Kalix, hamnade jag så fel att min klassföreståndare i början av årskurs två ringde mina föräldrar och sa ”här ska Lina inte vara”. Så jag slutade och tog en sabbatstermin.

Faktum är att jag ville gå estetisk linje och hålla på med teater, men jag vågade inte. För på den tiden hade nästan alla EPare svart hår och svarta kläder och betedde sig allmänt annorlunda i jämförelse med hur man skulle vara, enligt de personer som fanns i min omedelbara närhet. Inte ens när jag hoppade av gymnasiet och började om på Hermelinskolan i Luleå fanns det i min tankevärld att jag på riktigt skulle kunna göra det jag drömde om. Istället valde jag ekonomisk linje på nytt och ägnade min gymnasietid åt att suktande iaktta EParna och önska att jag hade kunnat vara som de.

Sabbatstermin

Under min sabbatstermin skrev jag i alla fall mitt första manus. Min pappa, författare, läste det och sa uppmuntrande att han var säker på att jag kunde bli författare eftersom jag haft tålamodet att sitta och skriva manuset från början till slut. Det var antagligen det bästa beröm han kunde hitta på, eftersom det var ett mycket dåligt manus. Men jag tog hans ord på allvar och ungefär fem år senare skrev jag ett manus som i slutänden blev min första utgivna bok.    

Under ganska många år pluggade jag på universitetet. Läste massor av poäng i religion, svenska och engelska, först i Umeå och sedan i Luleå, för att i slutänden foga ihop allt till en lärarexamen. Sedan 2001 har jag jobbat som lärare och vid sidan av det, mer eller mindre aktivt i olika perioder, odlat mitt författarskap.

Mina böcker vänder sig, främst, till barn och ungdomar. Varje bok har tagit sin tid att skriva – jag är ingen snabb skribent - mest under kvällar, helger och sommarledigheter. Men jag har också haft förmånen att vid några olika tillfällen kunnat vara tjänstledig i perioder tack vare stipendium från författarfonden och projektbidrag från Norrbottens läns landsting (NLL). Utan dessa skrivperioder är det nog troligt att jag lagt författandet på hyllan för länge sedan. 2012 tog jag emot NLL:s stora kultur- och utvecklingsstipendium Rubus Arcticus, vilket innebär ytterligare skrivtid.

Skådespelardrömmar

Under några år, 2005-2009, anordnade jag sommarläger för ungdomar från Norrbotten. Förutom skrivande ägnade vi oss åt fotografi och måleri, och även en del musicerande, tillsammans med professionella ledare. Jag kan bara hoppas att deltagarna har lika positiva minnen av dessa läger som jag själv har, och det är onekligen en dröm att kunna driva något liknande projekt igen. 

När det gäller skådespelardrömmarna, då? Jo, några kvälls- och helgkurser har det blivit nu när jag blivit lite mindre ängslig. Om jag får säga det själv så är min version av Lady Macbeth inte fy skam.”

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Lina Stoltz gjorde en succéartad debut vid 23 års ålder med ungdomsromanen Quenas konung (1998). Det är berättelsen om tonåringarna Sofia, Daniel och Mona som hittar vapen och träskulpturer från ett gammalt ugriskt folk, Quena, i en nygrävd grav på den kyrkogård där de två förstnämnda sommarjobbar. Mona, som inte talar, hjälper polisen att hitta brottslingarna genom att visa dem de teckningar av tjuvarna som hon gjort. I historien blandas nutid med övernaturliga och mystiska inslag.

Recensenterna tog fasta på det ”snärtiga” språket, den trovärdiga dialogen, den välgjorda personkaraktäristiken, den händelserika handlingen. ”En spännande, ömsint och mycket välskriven tonårsroman.”, skrev till exempel Kerstin Hagstrand-Velicu i Bibliotekstjänsts Sambindningshäfte. Romanen har översatts till finska och ryska.

För mindre barn

Också författarens följande böcker har fått ett fint mottagande. Minna och mirakelmannen (2002), en bok för mindre barn, handlar om Minna, som bor i en liten by i Norrbotten. Hennes lillasyster Betty väntar på en hjärtoperation och befinner sig därför i centrum för all uppmärksamhet. Minna känner sig lite föräldralös och vid sidan om. Men en dag förändras allt.

En främling kör in på gården på motorcykel och frågar efter jobb. Vem är mannen? En nåjd, en trollkarl? Han kan förvandla en färgklick till en blomma och bota katten. Kan han också bota Betty? Elisabeth Hasling skrev i Bibliotekstjänsts Sambindningshäfte: ”Författaren har god berättarteknik och varvar fint dramatiska verklighetssituationer med fantasifulla, övernaturliga fenomen. […] En fin och spännande berättelse som även lämpar sig för högläsning.”

Existentiella frågor

Huvudpersonen i Lina Stoltz tredje bok, När inte ens läraren vet (2005), är tioåriga Emmy. Hon har en lillasyster som blev dödad av ett rattfyllo. Emma skolkar från skolan för att tänka på död, evighet och himmelrike eftersom ingen har svar på hennes frågor. Svåra existentiella frågor berättade ”på ett så enkelt sätt att även en ovan läsare kan ta del av diskussionen och ställa sig viktiga frågor om livet”, skrev Regine Nordström i sin recension i Norrbottenskuriren (2006-01-15).

Lina Stoltz har i samarbete med illustratören Marta Bencivenni gett ut bilderboken Vilma ska till dagis = Vilma lähtee taakikseen (2007) med text på både svenska och meänkieli; Bengt Pohjanen har svarat för översättningen till meänkieli.

Huvudpersonen Vilma vill ta med sig sina leksaker till dagis, olika från dag till dag. Det är bokens enkla men säkert fångade handling som gestaltar treåringens vardagskamp för att bli en egen person.

Nationalepos

Samma år, 2007, gav sig Lina Stoltz i kast med det finska nationaleposet Kalevala, som Elias Lönnrot sammanställde under 1830/40-talen. Boken fick namnet style Kalevala - berättad för alla åldrar, en på prosa återberättad, förkortad, men väl sammanhängande version för yngre – och äldre – läsare. Lina Stoltz har krympt detta epos på 50 sånger om närmare 400 sidor till en bok på cirka 100 textsidor. Det borde inte vara möjligt, men resultatet har blivit ”förvånansvärt bra”, skriver Ying Toijer Nilsson i sin uppskattade recension i Svenska Dagbladet (2008-03.03).

Här finns de mest kända episoderna: skapelsemyten, Väinämöinens tävling och kamp med Joukahainen, Lemmikäinens styckade kropp som hans mor fogade samman och väckte till liv igen osv. Och språket är väl anpassat till innehållet, så till exempel har dialogen runometerns (versmåttet i Kalevala) typiska rytm.

Konstnären Jörgen Hammars illustrationer är kraftfulla, råa och uttrycksfulla och ger texten ytterligare en dimension. Lina Stoltz har åstadkommit både en spännande högläsningsbok för yngre och en fin introduktion till Kalevala för äldre.

Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "stoltz, lina" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

2012 tog Lina emot NLL:s stora kultur- och utvecklingsstipendium Rubus Arcticus och Överkalix kommuns kulturstipendium.

2015 Norrlands litteraturpris i kategori barn- och ungdomslitteratur

2015 Svenska Tornedalingars riksförbunds kulturpris

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Skådespelardrömmarna, då? Jo hon gjorde debut som avlönad skådespelare vid 43 års ålder. Det har hon Dan Svärdh på Teater Scratch att tacka för. Både för hans insatser som teaterlärare och för att han erbjöd Lina Stoltz en roll i hennes egen pjäs Solidaritetsskolan. Den gick på turné i mellanstadieskolor och hon spelade en 11-årig flicka.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. På natten är allt sant (2018)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188843074
 2. Imorgon är allt som vanligt (2014)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789129690545
 3. Kalevala (2007)

  Undertitel berättad för alla åldrar
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Stoltz, Lina
  2. Hammar, Jörgen
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789189144415

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Kalevala berättad för alla åldrar (2007)

  III
  Väinämöinen blev gammal och han var känd för sin visdom och sina sånger långt utanför Kalevalas gränser. Vida omkring spred sig ryktet om allt Väinämöinen kunde och visste, och om de magiska krafterna i hans verser. I Lappland bodde en ung man som hette Joukahainen. När han fick höra talas om Väinämöinen blev han avundsjuk och bestämde sig för att resa till Kalevala och utmana den gamle sångaren. Hans föräldrar försökte hindra honom, men den unge äventyraren lydde inte. Han var säker på att han själv var den klokaste och bäste sångaren av alla.

  Han selade sin häst, spände den för sin guldfärgade släde och gav sig iväg i snön. Hästen sprang så fort att det sprutade eld ur nosen och slog gnistor om hovarna. På resans tredje dag mötte Joukahainen en annan släde, och vägen var så smal att de fastnade i varandra.

  – Vem är du som kör så dåligt? frågade kusken i den andra släden.

  – Jag är unge Joukahainen, men vad är du själv för slödder?

  Då fick Joukahainen veta att det var Väinämöinen själv han hade mött där på vägen. Den gamle mannen sa att den som var yngst skulle hålla av åt sidan med sin häst och släde. Men det höll inte Joukahainen med om. Han tyckte att de skulle tävla, och den som var klokast skulle få stanna kvar på vägen och den andra fick flytta på sig. Väinämöinen antog utmaningen eftersom han gärna ville höra vad den unge mannen hade för kunskaper.
  Då började Joukahainen skrytsamt berätta om allt han visste.
  – Skorstenen är till för röken, sälen den trivs bra i havet, sa han.

  Han berättade också att abborren leker vid stranden på sommaren och att det i Lappland finns både ren och älg. […]
  – Allt det där vet redan småbarn, hånade Väinämöinen.

  Då började Joukahainen ljuga. Han berättade malligt om hur han hade varit med och skapat världen. Han mindes hur de hade varit sex eller sju stycken som hade hjälpt solen att stiga upp på himlen och regnbågen att resa sig i skyn.
  – Stjärnorna fick jag att stråla, sa han.
  – Står du här och ljuger för mig? sa Väinämöinen argt.

  När Joukahainen förstod att han inte kunde vinna över Väinämöinen med sina kunskaper drog han fram sitt svärd och utmanande honom på duell. Då sa gamle Väinämöinen:

  – Slåss? Förlåt mig att jag skrattar.
  Joukahainen blev så förolämpad att han först inte fick ur sig ett enda ord. Sedan sa han:
  – Jag ska trolla dig till grisgalt, doppa dig i dy och gyttja.

  Men det skulle han inte ha sagt, för det gjorde Väinämöinen så vred att han började sjunga trollsånger. Och de sångerna var så hemska att man inte kan låta barn höra dem. Han sjöng så att jorden darrade, sjöar kokade och klippor sprack. Och för Joukahainen gick det illa. Hans häst och släde förvandlades till buskar och stenar. Hans kläder förvandlades till moln och stjärnor och hans svärd blev till en blixt på himlen. Och honom själv sjöng Väinämöinen ner i en myr.

  Nu började Joukahainen ångra att han hade utmanat den gamle mästaren i sångkonst och han bad Väinämöinen att hjälpa honom upp ur kärret.
  – Och vad får jag för belöning? frågade Väinämöinen.

  Joukahainen erbjöd honom allt han ägde. Han ville ge bort sina pilbågar, sina båtar, sina vackra hingstar och sitt guld och silver.
  – Allt det där, det har jag redan, svarade Väinämöinen och fortsatte bara sjunga Joukahainen allt djupare ner i dyn. Fötterna drogs ner mot botten av kärret som två stenar. Halva hakan låg i gyttja och mossa trängde in i munnen. Då blev den unge äventyraren så rädd att han lovade bort sin syster Aino till Väinämöinen om han bara slapp drunkna i myren. Det blev Väinämöinen glad åt och han hävde förtrollningen och gav tillbaka Joukahainen hans ägodelar.
  Joukahainen klev upp i sin släde och körde sorgset hemåt. När han kom hem och berättade vad han hade gjort var han så skamsen att han grät. Även hans syster Aino grät när hon fick höra att hon skulle tvingas gifta sig med en gammal gubbe. Men hans mamma blev glad och sa att Väinämöinen var en stor och vis man.

  – Men jag trivs ju bäst här hemma, snyftade Aino som inte ville flytta.

  – Det är samma sol som lyser över Väinös blomsterängar, sa hennes kloka mamma.

 4. Vilma ska till dagis (2007)

  Undertitel Vilma lähtee taakikseen
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Meänkieli
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Bencivenni, Marta
  2. Pohjanen, Bengt
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789189144408
 5. När inte ens lärarna vet (2005)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Bencivenni, Marta
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9189144287

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur När inte ens lärarna vet (2005) 

  De vuxna ville hela tiden att hon skulle prata. Hon skulle säga vad hon kände och vad hon tänkte. Men hon ville inte det. Hon ville bara veta vad som var sant och inte. Men alla bara trodde på det ena och det andra. Ingen visste någonting.De vuxna ville hela tiden att hon skulle prata. Hon skulle säga vad hon kände och vad hon tänkte. Men hon ville inte det. Hon ville bara veta vad som var sant och inte. Men alla bara trodde på det ena och det andra. Ingen visste någonting.
  [—-]
  Mamma suckade och såg bedjande på Emmy.
     - Kan du inte berätta för oss vad som är fel? Annars kan vi inte hjälpa dig, sa hon.
     - Du mår väl inte dåligt på något vis? frågade pappa.
  Emmy skakade på huvudet.
     - Du måste berätta om du har ont någonstans, i huvudet till exempel eller i magen. Har du det? frågade mamma.
  Emmy skakade bara på huvudet igen. En gråtklump började trycka i halsen. Hon kunde inte berätta. Det var så mycket. Alla lögner och alla frågor hon tänkte på. Och ju mer de frågade, desto längre in i kroppen gömde sig allt. Hon ville bara vara ifred.

 6. Minna ja noita (2003)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Meänkieli
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Björs, Ida
  2. Pohjanen, Bengt
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9189144147
 7. Korol Kinov (2001)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Russian
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 5901619048
 8. Quenas konung (1998)

  Undertitel roman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9189144023

Boktips

 1. Den jag vill vara

  By: Stoltz, Lina Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Lina Stoltz kan verkligen konsten att skriva lättläst som också är mycket läsvärt.

 2. Ljusa nätter

  By: Stoltz, Lina Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Den här mycket läsvärda lättlästa boken beskriver sommaren i Norrbotten perfekt - och det är vi inte bortskämda med precis!

 3. Flytten

  By: Stoltz, Lina Review by: Agneta Krohn Strömshed

  När kriget kom tvingades Sam och hans familj att fly.