Lina Stoltz gjorde en succéartad debut vid 23 års ålder med ungdomsromanen Quenas konung (1998). Det är berättelsen om tonåringarna Sofia, Daniel och Mona som hittar vapen och
träskulpturer från ett gammalt ugriskt folk, Quena, i en nygrävd grav på den kyrkogård där de två förstnämnda sommarjobbar. Mona, som inte talar, hjälper polisen att hitta brottslingarna genom att visa dem de teckningar av tjuvarna som hon gjort. I historien blandas nutid med övernaturliga och mystiska inslag.
Recensenterna tog fasta på det ”snärtiga” språket, den trovärdiga dialogen, den välgjorda personkaraktäristiken, den händelserika handlingen. ”En spännande, ömsint och mycket välskriven tonårsroman.”, skrev till exempel Kerstin Hagstrand-Velicu i Bibliotekstjänsts Sambindningshäfte. Romanen har översatts till finska och ryska.
För mindre barn
Också författarens följande böcker har fått ett fint mottagande. Minna och mirakelmannen (2002), en bok för mindre barn, handlar om Minna, som bor i en liten by i Norrbotten. Hennes lillasyster Betty väntar på en hjärtoperation och befinner sig därför i centrum för all uppmärksamhet.
Minna känner sig lite föräldralös och vid sidan om. Men en dag förändras allt.
En främling kör in på gården på motorcykel och frågar efter jobb. Vem är
mannen? En nåjd, en trollkarl? Han kan förvandla en färgklick till en blomma och bota katten. Kan han också bota Betty? Elisabeth
Hasling skrev i Bibliotekstjänsts Sambindningshäfte: ”Författaren har god
berättarteknik och varvar fint dramatiska verklighetssituationer med
fantasifulla, övernaturliga fenomen. […] En fin och spännande berättelse som även lämpar sig för högläsning.”
Existentiella frågor
Huvudpersonen i Lina Stoltz tredje bok, När inte ens läraren vet (2005), är tioåriga Emmy. Hon har en lillasyster som blev dödad av ett rattfyllo. Emma skolkar från skolan för att tänka på död, evighet och himmelrike eftersom ingen har svar på hennes frågor. Svåra existentiella frågor berättade ”på ett så enkelt sätt att även en ovan läsare kan ta del av
diskussionen och ställa sig viktiga frågor om livet”, skrev Regine Nordström i sin recension i Norrbottenskuriren (2006-01-15).
Lina Stoltz har i samarbete med illustratören Marta Bencivenni gett ut bilderboken Vilma ska till dagis = Vilma lähtee
taakikseen (2007) med text på både svenska och meänkieli; Bengt Pohjanen har svarat för översättningen till meänkieli.
Huvudpersonen
Vilma vill ta med sig sina leksaker till dagis, olika från dag till dag. Det är
bokens enkla men säkert fångade handling som gestaltar treåringens vardagskamp
för att bli en egen person.
Nationalepos
Samma år, 2007, gav sig Lina Stoltz i kast med det finska nationaleposet Kalevala, som Elias Lönnrot sammanställde under 1830/40-talen. Boken fick namnet style Kalevala - berättad för alla åldrar, en på prosa återberättad, förkortad, men väl sammanhängande version för yngre –
och äldre – läsare. Lina Stoltz har krympt detta epos på 50 sånger om närmare 400 sidor till en bok på cirka 100 textsidor. Det borde inte vara möjligt, men resultatet har blivit ”förvånansvärt bra”, skriver Ying Toijer Nilsson i sin uppskattade recension i Svenska Dagbladet (2008-03.03).
Här finns de mest kända episoderna: skapelsemyten, Väinämöinens tävling och kamp med Joukahainen, Lemmikäinens styckade kropp som hans mor fogade samman och väckte till liv igen osv. Och språket är väl anpassat till innehållet, så till exempel har dialogen runometerns (versmåttet i Kalevala) typiska rytm.
Konstnären Jörgen Hammars illustrationer är kraftfulla, råa och uttrycksfulla och ger texten ytterligare en dimension. Lina Stoltz har åstadkommit både en spännande högläsningsbok för yngre och en fin introduktion till Kalevala för äldre.
Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "stoltz, lina" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.