Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: © Susanne Lindholm
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Luleå

Ulrika Vallgårda

1966

En känslig själ med lätt för orden mår nog bra av att få uttrycka sig i skrift. Men det är ingenting jag vet säkert, det är ett antagande.

Foto: © Susanne Lindholm

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Jag arbetar som frilansjournalist och författare i Luleå. Genom åren har jag pendlat mellan att skriva kärnfulla kvällstidningsnyheter, djuplodande kulturtexter, flödiga reportage, fotoböcker, skidhistorik, folktandvårdshistorik, seriösa samhällsartiklar och sorgsna små dikter. Blommor, fåglar och målningar av ödetorp har utgjort särskilda inspirationskällor för diktandet. Jag har haft förmånen att få arbeta med Bengt Pohjanen och Lina Stoltz som förlagsredaktörer.

Ulrika Vallgårda, januari 2013

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Ulrika Vallgårda berättar:

Jag är en rotlös själ som alltid längtar, alltid känner mig lite utanför, alltid oroar mig och alltid vill mer. Humorn är min överlevnadsstrategi. Kärleken min glädje. Nätterna min svaga punkt.

Jag är född i Solna, flyttade fem år gammal till Karlskoga, där jag hann bo på tre adresser innan jag elva år gammal flyttade vidare till Vallentuna. En liten ljus, tanig tjej i röd kjol och vit blus som aldrig ens ägt ett par jeans hamnade helt fel i det tuffa förortsklimatet. Jag genomgick fem år av otrygghet och mobbning i en skola där jag varken kunde eller ville anpassa mig. Jag fann min tröst i musiken, tog piano- och fiollektioner, spelade i kommunala musikskolans stråkorkester. Jag ägnade också många timmar vid skrivbordet. Dagböcker, brevvänner och egenhändigt tillverkade tidningar var kära förströelser under ungdomsåren.

I tonåren fann jag min fristad i missionskyrkans gemenskap. Gymnasiet, humanistisk linje, blev en befrielse från högstadiets glåpord, snusbefläckade korridorer och likriktningsterror, men också en språngbräda till vidare studier. På fritiden tog idrotten tog mer och mer utrymme, om än på korp- och motionsnivå. Jag är en människa som behöver få röra på mig.

Största bedrift

Jag valde sedan yrkesinriktning för att jag ville jobba mot orättvisor, hjälpa människor. Fem års juridikstudier ledde ingenstans, men på journalisthögskolan hittade jag genast mitt kall. Efter en praktik på radion i Luleå, dit jag sökte av ren och skär äventyrslust, fastnade jag här i stan. "Hittade kärleken", som man säger. Sitter nu på Porsön med radhus, fyra barn, katt och Volvo. Under många år var Öppna förskolan min viktigaste punkt näst efter hemmet och jag demonstrerade tillsammans med de andra föräldrarna med plakat på Storgatan i Luleå, skrev insändare och uppvaktade med ett småbarn på armen politiker i kommunfullmäktige när verksamheten var nedläggningshotad. Att jag var med och räddade Öppna förskolan, fast numera omdöpt till Mötesplatsen, är ett av mitt livs största bedrifter. 

I övrigt sjunger jag i kyrkokören i Porsökyrkan och på söndagarna besöker jag ibland gudstjänsten. 

Jag frilansar idag som journalist i min egen firma med namnet Frilansjournalist Ulrika Vallgårda. För några år sedan gick jag en kurs vid Luleå universitet i Skapande svenska med Maria Vedin och diktandet tog fart.

En känslig själ med lätt för orden mår nog bra av att få uttrycka sig i skrift. Men det är ingenting jag vet säkert, det är ett antagande. Hur som helst - musiken, naturen, glädjen över familjen, men också de existentiella frågor som föräldraskapet väcker och stressen över att få tillvaron att gå ihop är teman i mina diktböcker. Jag tror också att ni kommer finna spår av mina utsatta ungdomsår - något som också kan ha påverkat mina journalistiska prioriteringar och säkert är en av orsakerna till att jag valde att skildra flera flyktingöden i två reportageböcker.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Ulrika Vallgårda debuterade 2004 med reportageboken Ett nytt liv som hon gjorde tillsammans med fotografen Susanne Lindholm. Boken skildrar kurdiska kvinnor som kommit till Sverige som flyktingar. Materialet resulterade också i en fotoutställning. Mikael Löfgren recenserade boken i Dagens Nyheter (2004-07-18) och menade att den gav ett ”perspektiv på det svenska samhället och dess medborgare som i alltför hög grad lyser med sin frånvaro i medierna, den politiska debatten och därmed den officiella självbilden.”

Två år senare kom uppföljaren Män i en ny värld där Ulrika Vallgårda berättar om fyra kurdiska mäns liv i Luleå, Eskilstuna, Örebro respektive Torneå. De har flytt undan krig och förföljelse i Iran och Irak. De har upplevt hur nära släktingar kastats i fängelse och dödats. Reportageboken recenseras av Ossi Carp i Dagens Nyheter (2006-07-25):  "Närgånget porträtteras dessa personers bakgrund, vardag och blandade erfarenheter från livet i Sverige: äldrevård, byråkrati, demokrati, trygghet, traditioner, familjefrågor, segregation, integration och hemlängtan."

Raka och snabba

Sin skönlitterära debut gjorde Ulrika Vallgårda 2008 med diktsamlingen Hemlängtan som följdes av Och runtomkring mig är allting så vackert blått året därpå. I Hemlängtan är det de vardagliga, små händelserna som utgör utgångspunkt för dikterna. Elisabeth Eriksson skriver i tidningen Norra Västerbotten (2008-08-12): "Enkelt, men inte banalt. Jag gör något man inte bör: Jag sträckläser. Dikterna är sådana till sin form. Lättåtkomliga, raka och snabba."
 
Om den senare samlingen skriver samma recensent i Norra Västerbotten (2009-07-08): "Och det är just vardagen som är unik för oss alla, som ändå allmängiltigt berör. Vi är fåglar, ensamma under himlen, iakttagande i det stora blå och i de mörka gömmorna där både ängslan och sorg finns."
 
Ulrika Vallgårdas tredje diktsamling, Blommor längs dikesrenen, ”är en lovsång till enkelheten, till livet här och nu inbäddad i drömmar och resonemang om vikten av att hålla på, att försöka uttrycka sig, tala med omgivningen och ge röst åt tvivlet, tron och möjligheterna”. Karaktäristiken är Lars Hedströms i Norrbottenskuriren (2010-12-07). Hos författaren läser han ”en djup och ärlig strävan efter att hitta meningen i det till synes enkla jordnära livet, vare sig det handlar om blommor, trädgårdar, stadsliv eller familjeliv. Det spelar ingen roll hur författaren försöker förhålla sig till och närma sig det enkla, dikterna far ändå iväg och ställer frågor större än livet självt, precis som det ska vara. En tydlig naturbild kan etablera en sorts vardaglig förklaringsmodell, men ändå döljer sig ofta en spets av de större perspektiven, det som gör att dikten lyfter en bit ovanför vardagen.”

Under rubriken Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att skriva "vallgårda, ulrika" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Ulrika Vallgårda har åkt Vasaloppet. Fem gånger!

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Blommor längs dikesrenen (2010)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Barents Publisher
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789189144651

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Blommor längs dikesrenen (2010)

  Blommor längs dikesrenen

  Hundkex, smörblommor
  rödklöver och rallarros
  Bedövande blomsterprakt
  längs dikesrenen

  En skriande tofsvipa
  cirklande runt huvudet
  Syrsor som spelar
  i gräset

  Skällande hundar
  som vaktar i gårdarna
  Vita streck
  på asfaltskanten

  Suget av en dånande långtradare
  Och en ständig skräck
  att falla ned

  Mellan skymning och gryning

  Jag söker mig fram
  mellan täcken och kuddar
  för att hitta en gångbar väg
  en godtagbar lösning
  en sorts nattlig frid
  mellan skymning och gryning

  Öppet fönster
  eller stängt?
  Gula öronproppar
  eller rosa?
  Gud som haver
  eller Fader vår?

  Åskan mullrar ihållande
  Det är kvavt och
  blixtarna slår gång på gång
  ned i min kropp, i mitt huvud
  Alla minnen från dagen som gått
  Alla ansikten ljusa och mörka
  Ingen som håller mig i handen

  Jättevallmon

  Som en fullt utslagen jättevallmo
  ville du att jag skulle vara
  Vidöppen, röd och utmanande
  i sin fulla blomnings kraft

  Men en vallmo, vet du, blommar
  bara några dagar

  På stranden

  Du gör det så enkelt
  som bara diktar
  om sorgen och ensamheten
  Du vill locka till gråt
  spela på känslor
  som alla människor bär på

  Men att skriva om lyckan
  klarar du det?
  Du som kallar dig för poet
  Du lever ju här
  mitt i det vackra
  Varför klagar du då?

  Du ligger på stranden
  i samhörighet
  med sommarens alla färger
  Den lila strandärten
  växer bredvid dig
  och ovanför är himlen blå

  Och sanden omkring dig
  är långtifrån begie
  det är bara en villfarelse
  Det finns svarta, vita
  och röda korn
  om du tittar lite närmare

  Vemod och klagan
  och tankar på döden
  behöver inte alls bli din lott
  Alla färgerna finns
  inom räckhåll för dig
  och sanden omkring dig är len

  Du lever ju här
  mitt i evigheten
  i sommarens skönaste tid

 2. Och runtomkring mig är allting så vackert blått (2009)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Barents
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789189144538

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Och runtomkring mig är allting så vackert blått (2009)

  På utomhusbadet

  Tunn blek hud
  mot badlakanet
  på det korta gräset
  vid simbassängen
  brännande ljus
  ovanför ögonlocken
  människor, röster, tjut
  strilet från duscharna
  ömhet, vrede
  kärlek, hat
  och solskyddsfaktor femtio
  hjälper inte mot något

  November

  Vi har grälat
  och jag har huvudvärk
  sveper morgonrocken
  allt hårdare om mig
  på behörigt avstånd
  i den gråa morgondimman
  Bidar tiden
  med släckta lanternor
  November regnar bort
  i våra sinnen
  och vi väntar på
  den första snön

  Svanar över fjärden

  Vita svanar
  i ett fågelsträck
  ropar ut sina resplaner över fjärden
  vackra, välorganiserade
  med raka halsar
  näbbarna mot nya mål

  Du och jag på stigen intill
  försiktiga steg
  under svanarnas himmel

  Det går vita gäss på himlen

  Det går vita gäss på himlen i natt
  Karlavagnen seglar på havet
  vågorna slår mot månens strand
  Stora björn lufsar fram bland tången

  En hissnande tanke – att lämna varann
  sveper runt som ett yrvaket spöke
  dånar som åska i öronen
  när himmel och hav byter plats

  Att beröra den brytpunkt du viskar om
  att minnas den närhet vi saknar
  att möta sin bleka spegelbild
  långt ned i det svarta djupet

  Stjärnbilderna gör uppror i natt
  två älskande faller från båten
  tusentals ljus lyser upp deras väg
  släpp aldrig den hand jag dig sträcker

  Flygrädd

  Om jag inte hade varit så rädd för att flyga
  Skulle jag funnits hos dig tusen gånger om

 3. Ett nytt liv (2004)

  Undertitel Zhiyaneki nue : fyra reportage
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Lindholm, Susanne
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9163155095

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur *Ett nytt liv *(2004)

  I ankomsthallen på Kallax flygplats står ett litet sällskap som man inte undgår att lägga märke till. Det är förstås den svarta hårfärgen, den äldre kvinnans muslimska kläder och så videokameran som en av männen håller i. Folk runtomkring iakttar dem nyfiket.
  Just det här sällskapet får vänta längst av alla.
  — Jag hann börja tro att de inte skulle komma. Jag hade en känsla av att vi aldrig skulle få se dem igen, säger Sevd efteråt.

  Nervositeten under den gångna dagen har gett henne huvudvärk.
  Men så kommer de nedför trappan i vänthallen - Sainabs son Ata, svärdottern Perikhan och barnbarnen som Sainab aldrig har sett: Somaye, tio, Keihan, åtta och Nazdar, sex år.
  Sainab står som en dorttning mitt på golvet i sina högtidskläder och kramar om alla en efter en.

  Tårarna stiger i mina ögon och jag tappar förmågan att beskriva vad som händer.
  Vi bjuds in till Sainab efteråt. Barnen är mycket trötta. De har rest i tre dagar. Förra natten sov de på en flygplats.

  Mat kommer fram på bordet i köket och de långväga gästerna får en välsmakande yoghurtsoppa, kött och bröd.

  Sainab sitter i soffan i vardagsrummet och håller om barnbarnen och svärdottern i tur och ordning.
  Sedan sätter sig Ata tätt intill henne och blundar och håller henne i handen.
  Jag ber Sevda att tolka vad han säger när jag frågar hur han känner sig.
  "Alla de svårigheter jag har sett har jag glömt just nu."
  Sainab tittar på mig med sitt omisskänliga leende och säger upprepade gånger på svenska:
  — Mamma glad. Mamma trött.

 4. Från Tuorda till Jonsson (1996)

  Undertitel Norrbottens skidförbund 50 år, 1946-1996
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Norrbottens skidförbund
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Vallgårda, Ulrika

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Från Tuorda till Jonsson (1996)

  Malin Johansson, tio år, kommer in i klubbstugan efter träningspasset. Hon är svettig. Malin började med backhoppning för att hennes bröder gjorde det. Hon var bara sex år då. Hon tycker det är en skön känsla att hoppa.
  — Det känns som man svävar.
  Otäckt var det bara första gången.
  Måste man vara modig?
  — Jo, jag tror det.

  Malin är modig och tuff när det gäller backhoppning. Men hon är inte tuff i skolan, eller mallig för att hon hoppar backhoppning.
  Hennes mamma tycker egentligen inte att hon ska hålla på.
  — Hon säger att backhoppning inte är en sport för tjejer, berättar Malin.