Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Annika Marklund
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Luleå
 2. Kalix
 3. Karungi
 4. Haparanda
 5. Tornedalen
 6. Umeå
 7. Stockholm
 8. Malmö
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.urls
 1. www.tovealsterdal.se/
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.media-urls
 1. youtu.be/4cUX8E6_TNQ
 2. www.youtube.com/watch?v=Scz6Ug_RrMw

Tove Alsterdal

1960 Malmö

Tove Alsterdal om att litteraturen blev en väg till ursprunget. - Jag har flyttat hela livet och det är nog därför som jag är så upptagen av rötterna.

Foto: Annika Marklund

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Varför kriminalromaner? För gåtan och spänningen förstås, men framför allt vill jag gräva i det som är dolt under ytan, bakom fasaderna och bortom det vi tror oss veta. En kriminalroman är underhållning, men det hindrar inte att den också kan berätta stora historier om världen och livet och vad det är att vara människa.

Tove Alsterdal, april 2013.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Tove Alsterdal föddes år 1960 i Malmö. Hennes föräldrar är från Värmland och Tornedalen, där Tove Alsterdal tillbringat många somrar och gör så fortfarande. 

– Jag trivs i storstan men återvänder alltid till Norrbotten, både till Luleå och Tornedalen. Jag är stolt över det arvet, Tornedalen är häftigt, det liknar ingenting annat. Och mina döttrar älskar det, vi åker dit varje sommar, jag vill verkligen att de ska få med sig en sådan spännande del av sitt arv, säger Tove Alsterdal.

Självklart yrkesval

Hon växte upp i Umeå och Stockholm och när det blev dags för utbildning läste hon till journalist i Kalix. Hon bodde 15 år i Luleå innan hon återvände till Stockholm.

Tove Alsterdal har alltså flyttat en del genom åren, och så här säger hon till Norrländska Socialdemokraten (2012-02-07) om att litteraturen blev en väg till ursprunget: ”Jag har flyttat hela livet och det är nog därför som jag är så upptagen av rötterna.”

Skrivandet har alltid varit det självklara yrkesvalet för Tove Alsterdal. Hon har hunnit med många olika skribentarbeten, som exempelvis manusförfattare. 

– Efter ett antal år som nyhetsjournalist började jag känna att jag ville gå djupare i frågor, och började gå mot att skriva dramatik och skönlitteratur. Trots att det är fiktion tycker jag att jag kommer sanningen närmare, kan skildra både samhället och människorna så komplexa som vi är, säger Tove Alsterdal.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Tove Alsterdal romandebuterade år 2009 med den hyllade thrillern Kvinnorna på stranden. Att skriva var inget nytt för Tove Alsterdal, för när hon debuterade hade hon verkat som skribent i över 20 år med en journalistutbildning i botten. Utöver journalistiken har hon även skrivit manus för scen, radio och tv. Dessutom har hon skrivit operalibrettot Woman of Cain i ett samarbete med musikern Fredrik Högberg – opera på webben. För att nu nämna några genreområden där hon verkat.

Med denna kunskap och bredd är det kanske inte så konstigt att debutromanen fick kritikeromdömen som dramatisk, mogen och hantverksskicklig.

Människohandel

I romanen Kvinnorna på stranden tar Tove Alsterdal upp ämnet människohandel: omänskligt lidande, där hoppet om ett bättre liv kan sluta med döden i containrar eller med förhållanden jämförbara med oavlönat slavarbete utan några som helst rättigheter.

I berättelsens centrum står tre kvinnor, och då framför allt en amerikansk kvinna som letar efter sin försvunne man, han är grävande frilansjournalist, i Paris. ”Hon skriver flyhänt med den stil och dramaturgi framgångsrika författare använt sig många gånger tidigare. Hon står inte sådana som Dan Brown och John Grisham efter när det gäller hantverksskicklighet.”, skriver Mats Palmquist i Borås Tidning (2009-09-04).

I DAST Magazine (2009-09-03) skriver Lennart Högman ”Kvinnorna på stranden är en mogen och skickligt skriven thriller. Det ska bli intressant att följa Tove Alsterdals fortsatta utveckling. I och med den här boken har hon rusat förbi de flesta av våra spänningsromanskribenter i fråga om kvalitet, spänning, intrig och dramatiskt språk.”

Stororden

Visst fortsätter Tove Alsterdal att utvecklas och skriva romaner. 2012 kom I tystnaden begravd. Här beskriver hon för många ett okänt Tornedalen i den fiktiva byn Kivikangas. Inledningsvis yxmördas Lars-Erkki Svanberg, en gång i tiden Sveriges snabbaste skidåkare, utanför sin aitta.

Utöver mordutredningen på Lars-Erkki Svanberg utspelas andra historier som sedan vävs samman. Bärande i romanen är huvudpersonen Katrine Hedstrand som av en slump upptäcker att mamma Ingrid har ett hus i Tornedalen, vilket blev en överraskande upptäckt för Katrine. Mamman är dement och vårdas på hem i Jakobsberg, så hon kan inte berätta någonting om huset. Katrines sökande blottlägger så småningom en mörk historia, den om de norrbottningar som under 1920- och 1930-talen emigrerade till forna Sovjetstaten och tystnaden kring dem som for och dem som återvände. Parallellt berättas även om en rysk maffialedare som flyr.

”Jag tror jag måste ta till stororden; i min värld står hon sida vid sida med till exempel Dennis Lehane och Ross McDonald.”, skriver Norrbottens-Kuriren, Lars Hedström (2012-01-26).

En passande sammanfattning återfinns i Västerbottens-Kurirens recension (2012-03-23), skriven av Lena Kjersén Edman: ”Denna hennes nya spänningsroman I tystnaden begravd [...] är så mycket mer än en skakande och rafflande thriller som förtjänar många läsare eftersom den är så kusligt väl berättad. Den är dessutom ett stort psykologiskt drama, en samtidshistorisk roman och en liten vemodig kärlekssång.”

Blindtunnel - mer av historiskt drama

Tove Alsterdal fortsätter att skriva spänning med historisk bakgrund. I nutid är det någon anhörig, eller annan person, som drabbas av historiens mörker. I Blindtunnel handlar det om sudettyskarna i Tjeckien, en tysktalande minoritetsbefolkning som hade bott där i 1 000 år. Sudetenland låg mellan dåvarande Tjeckoslovakien och Tyskland. Många av sudettyskarna stödde Hitler när han tog makten. Efter kriget så fördrevs runt 3 miljoner sudettyskar härifrån och tusentals dödades. Ett fåtal sudettyskar fick stanna kvar i landet, det var de som kunde bevisa att de motarbetade Hitler under kriget. Landets karta ritades om: byar bytte namn och den kultur som hade att göra med sudettyskar utplånades. Den nya uppväxande generationen är i stort sett ovetande om den här historien. Idag används inte uttrycket sudettyskar utan istället böhmentyskar eller mährentyskar.

I en artikel i tidningen Norra Skåne den 7 maj 2019 (text av Gunilla Wedding) berättar Tove Alsterdal om hur hon arbetar med berättelsen.
"-- Jag gör alltid sjukt mycket research. Finkammar nätet, läser artiklar och beställer alla böcker jag kan hitta på språk jag kan läsa, både facklitteratur och romaner. Under tiden strukturerar jag berättelsen och letar människor att prata med. Sedan åker jag till alla platser som är med, från vingårdarna till de medeltida tunnlarna i den böhmiska underjorden.".

Mästerligt

En av recensionerna av Blindtunnel görs i Västerbottens-Kuriren 26 januari 2019 av Lena Kjersén Edman: ”Thriller? O, ja! Detta är en spännande bladvändare. Men Tove Alsterdals femte bok Blindtunnel är också en subtil psykologisk relationsroman – en intressant historisk roman om att leva i ett gränsland – och en tankeväckande filosofisk roman. […] Romanläsaren får, alltmer andfådd, uppleva att nedtystade dolda berättelser ur historien och ur människornas inre kommer att lyftas fram i ljuset – på det sätt som författaren Tove Alsterdal gör som få andra. Drivet, känsligt, mästerligt.”.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

 1. Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska kriminalroman, Rotvälta. Motiveringen: ”En polisroman med originellt genomfört återvändartema och Ådalen som fond”.

2014: Svenska Deckarakademins pris för Bästa svenska kriminalroman, Låt mig ta din hand.

2017: Prix Balais D'or - bästa kriminalroman utgiven i Frankrike, I tystnaden begravd.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Mejl- och telefonintervjuer med författaren. Godkännande att publicera författarpresentationen.
Inläsning och texturval från romanerna Kvinnorna på stranden, I tystnaden begravd, Låt mig ta din hand, Vänd dig inte om och Blindtunnel.

Alex.se/ författarpresentationer och btj.se, artikelsök

Recensioner och artiklar

Allehanda 2012-11-12, Aftonbladet 2019-01-26, Borås Tidning 2009-04-09, DN 2009-10-28, 2009-11-05, 2012-01-30, 2012-11-09, 2019-02-02, Dast Magazine 2009-09-03, 2012-02-04, Gefle Dagblad 2009-09-27, 2012-04-04, Götebors-Posten 2009-12-11, 2012-02-24, Kristianstads-Bladet 2012-12-18, Nerikes Allehanda 2012-01-17, Norra Skåne 2019-01-31, Norrbottens-Kuriren 2009-09-04, 2012-01-21, 2012-01-26, 2019-01-12, NSD 2009-08-21, 2012-02-07, 2019-02-05, Svenska Dagbladet 2006-04-11, Sydsvenskan 2009-09-07, Tidningen Kulturen 2009-08-29, Västerbottens-Kuriren 2012-03-23, 2019-01-26, Östgöta Korrespondenten/Corren.se 2012-02-20 .

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Rotvälta ()

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Lindblad, Niklas
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789179033484
 2. Blindtunnel (2019)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789177797371

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Gången var inte bredare än att jag kunde nå väggen på båda sidor, en lätt lutning neråt. Om den började svänga och dela sig skulle jag vända, annars var jag förlorad.

  Så upphörde stenväggen till höger, försvann under min hand. Där var ett stort hål, en öppning, ett murat valv. Det är nu jag ska vända, tänkte jag, inte vika av. Jag böjde mig fram och sträckte ut armen för att öka lampans räckvidd så långt det var möjligt. En sidospår, ett rum? Jag fick en känsla av att tunneln inte ledde så långt in, luften tycktes något dämpad, mer koncentrerad. Ett par steg kunde jag ju ta.

  Där låg några vinflaskor på golvet. Jag noterade att de var tomma. Taket var aningen högre här. Några mörka brädbitar invid väggen. Jag fick för mig att de kunde ha utgjort en brits. Det fick mig att tänka på fängelsehålor.

  Något grått, kunde det vara säckväv, textilier? Längre in, där ljuset övergick i mörker anade jag något mer. Ett par meter till skulle inte föra mig vilse. Ljusstrålen klättrade sakta från golv till tak, trängde djupare in. Väggarna var oregelbundna, rundade, och några stenar sköt ut, en bänk eller hylla, ett skyddande tak över det som jag nätt och jämnt kunde urskilja. Ficklampan skakade i min hand.

  Det slog mig att det kunde vara första gången som ett elektriskt ljus nådde hit ner. Jag föreställde mig flammande facklor, hur lågorna måste ha spelat längs väggarna. Sedan föll ljuskäglan på något längst in. Andningen fastnade i strupen. Jag tog ett steg närmare, kramade ficklampan hårt för att hålla den stilla.

  Kroppen gick nätt och jämnt att urskilja. Huden smälte samman med stenarna i muren, med markens sand. Det var som att den hade antagit samma blekt gråbruna färg som bergrummet, kanske var den mer grå än jorden. Liten och tunn, hopkrupen i fosterställning.

  Ett barn. Det måsta ha varit ett barn.

 3. Vänd dig inte om (2016)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Lind & Co
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789174616002
 4. Låt mig ta din hand (2014)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Lind & Co
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789174613216

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Låt mig ta din hand (2014)

  STOCKHOLM
  2014

  Vindrutetorkarna gick. Hon satt på parkeringsplatsen och tittade upp mot elfte våningen, räknade sig fram till det som hade varit sovrumsfönstret. Ljus som rörde sig från en tv, små fönsterlampor i orange. Charlie var bränd till aska, och någon annan hade redan flyttat in.

  När regnet upphörde steg hon ur bilen och gick runt huset, in på gården. Det låg fortfarande några blommor vid Platsen, ljuslila syrenkvistar som hade fallit omkull invid staketet.

  Helene böjde sig ner och rätade upp dem. Hon kände doften av vår som växte av regnet, hon hade alltid älskat syrener. Om hon bara hade väntat med begravningen tills syrenerna hade hunnit slå ut så hade den kanske blivit vackrare och ljusare.

  ”Kände du henne?”
  Helen höll på att tappa balansen och satte ner handen rakt i en vattenpöl. Hon vände sig om. Där stod en medelålders kvinna i regnkappa med en liten valp i famnen. Det var en av de där riktigt små hundarna, med för stora ögon och spetsig nos.

  ”Jag tror inte vi har träffats.” Kvinnan lösgjorde handen från hundens rumpa och sträckte fram den. ”Lena Morberg. Bor du här?”
  Helene skakade på huvudet och sa sitt namn. Hon kastade en blick upp längs alla våningarna och kände tydligt att hon inte längre orkade slingra sig och ljuga när det gällde Charlie.
  ”Hon var min syster.”
  ”Oj. Det måste vara svårt.”
  Helene nickade och svalde.
  ”Jag bor däruppe", sa Lena Morberg. "På åttonde. Jag såg henne den natten.”
  ”När hon låg här?”
  ”Ja, det också. Jag tänker på det varje dag, och om nätterna ibland. Det har blivit som ett fängelse. Det var därför jag köpte Happy.” Hon gosade lite med näsan mot hunden. ”Man behöver något som distraherar. Och nu tar jag mig i alla fall ut.”

  Helene strök bort håret. Det droppade fortfarande från det, rann ner under kragen.
  ”Förlåt att jag frågar”, fortsatte kvinnan, ”men vet du varför hon gjorde det?”
  Helene tittade ner på syrenerna. Den mörka fläcken hade suddats ut, kanske var det vätan som gjorde det. Det steg fram på hennes tunga att berätta om hur Charlie hade det, de där pillren hon åt och sjukskrivningarna, att hon levde i gränslandet till det galna och det sjuka, men att Helene ändå hade sett upp till henne på något sätt, som man gjorde med en äldre syster, hon skulle så gärna vilja säga det till någon. Att hon saknade henne så mycket. Så ledsen hon var för att de inte kände varandra trots att de var systrar och borde dela minnen och erfarenheter och komma varandra närmare när åren gick och man mognade och slipade av kanterna. Det var för sent för det. Hon hade blivit lämnad ensam med sin barndom. Charlies död hade slagit ut en vägg inom henne, mot avgrunden, och nu gick hon omkring i en ständig känsla av att falla.
  ”Nej”, sa hon, ”jag vet faktiskt inte.”

  Lena Morberg strök sakta hunden över huvudet.
  ”Det är så svårt att sluta tänka på det bara. Jag stod där på natten och oroade mig för min son, han gör inget annat än spelar dataspel. Och så får jag plötsligt hennes ansikte framför ögonen, rakt utanför mitt fönster på åttonde våningen.”

 5. I tystnaden begravd (2012)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Lind & Co
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789174611229

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur I tystnaden begravd (2012)

  Det var eftermiddag när hon återvände från Haparanda. Tjugonio kilometer i vardera riktning och allt hon hade åstadkommit var inköpet av en flaska fotogen och en påse värmeljus. Hon steg ur bilen och lyfte ur kassen. Hade fått med sig en kastrull också, från Ikea.

  Stora fotspår i snön fick henne att stanna upp. Tomas Haara, tänkte hon, han har säkert varit här för att kolla att jag sköter spjällen. Spiken var tom. Nyckeln var borta.

  Vad fan nu då. Hon letade igenom fickor och väska, undersökte snön runt omkring. Ingen nyckel. Till slut gick hon upp på bron, kände på dörren. Den var öppen.

  Katrine svor i tur och ordning över sig själv och Tomas Haara när hon drog igen ytterdörren bakom sig. Någon av dem måste ha glömt att låsa. Hon måste göra klart att det inte var okej att komma och gå hur som helst.

  I nästa sekund skrek hon till.

  Det stod en man i pörtet. Vid sekretären, och såg rakt på henne. Hon backade för att fly och slog axeln i dörren, hade glömt att den var stängd.
  ”Vem är du?” sa hon, rösten tunn och rädd, hon fick inte låta honom veta att hon var rädd. ”Vad fan gör du här?”

  Hon trevade efter redskapen som hade stått i källarfarstun, men mindes att hon lyft in dem i sovrummet och mellan henne och sovrummet stod mannen. Lång, så han nästan slog huvudet i takbjälken, klädd i mörk kostym och vinterrock i ull med en lysande kleinblå sjal lindad runt halsen.

  ”I’m sorry.” Han ställde ner ett foto han hade hållit i handen, vad hade han med hennes bilder att göra? Hon var helt säker på att hon aldrig hade sett honom förut. Han var något äldre än hon, med stubbat mörkgrått hår, men färgen bedrog, han var inte direkt gammal, någonstans mellan fyrtio och femtio, med avlångt lite kantigt ansikte och intensivt guldbruna ögon som mötte hennes. ”Dörren var öppen så jag trodde att det var någon hemma.” Hans engelska var prydligt artikulerad, brittisk engelska med en brytning som sände kalla kårar längs ryggraden. Det var ryska, han bröt helt klart på ryska. Hon kramade handtaget på plastkassen, kastrullen, fotogenflaskan, det var ändå något att slå med.

  ”Jag hade låst”, fick hon fram. Tog ett steg åt sidan och såg i ögonvrån när hon flackade med blicken att nyckeln satt i dörren på insidan. Hade hon verkligen glömt att låsa?

 6. Kvinnorna på stranden (2009)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Lind & Co
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789185801961

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Ur Kvinnorna på stranden (2009)

  Framför mig reste sig en svart ruin, en vålnad. Fönstren var hål rakt in i mörkret. Jag kunde se himlen tvärs igenom sjätte våningen där taket fallt ner och tagit väggen med sig. På tredje våningen stod skelettet av en utbränd säng. Lukten av brandrök fanns kvar som en elak retning i luften.

  Det brann, tänkte jag och rädslan snörde åt mitt bröst. Det brann den natten. Patrick skrek något på franska i telefonen och sedan gav han sig av och det var här det brann. Och han kom inte tillbaka.

  Jag gick sakta längs planket som hade rests kring brandplatsen. Det var redan nedklottrat med tags. Intill det utbrända huset fanns en ödetomt och åt andra hållet lutade det sig mot en lägre byggnad. På baksidan hade någon brutit upp en öppning i planket. Jag böjde mig ner och klev in. Allt blev stilla. Mitt på gården låg resterna av en barnvagn. Tyget var bortbränt, bara ställningen av förvridet och sotsvart stål fanns kvar. En länga med förråd eller småhus hade brunnit ner till grunden.

  Jag fortsatte rakt in i hålet som hade varit en port, utan att bry mg om faran. Klev över glas och bråte. Stötte emot en vägg och blev svart på handen. Där låg en hög med påsar och kläder som hade kommit dit senare, de var för rena för att ha funnits där när det brann. Längs väggen hängde dubbla rader av brevlådor löst ner mot golvet, jag räknade dem en efter en. Tjugofyra. En för varje lägenhet som hade brunnit. Det stank av bränd plast och avfall, och jag drog upp kappan över mun och näsa, klev över bitar av trappan som rasat ner och tog mig ut genom porthålet på andra sidan.

  I bottenvåningen mot gatan hade det legat en restaurang. Bardisken var nästan intakt, resten var kala svarta väggar. Skylten hade rasat ner utanför och låg på marken, till hälften dold i aska och skrot. Jag kunde urskilja de första bokstäverna: Resta…

  Jag kontrollerade att marken var fri från glas. Sedan ställde jag mig försiktigt på knä och gned skylten med ärmen på kappan tills texten framträdde i sin helhet. Restaurant Hôtel Royal.

  Och allt som hördes i huvudet var Patricks röst, igen och igen. ”Men vad är det som brinner … Men säg vad det är som händer, i Guds namn!”

Boktips

 1. Rotvälta

  By: Alsterdal, Tove Review by: Solveig Nordmark

  ”Nu har det hänt igen. Polisen har släppt ut en sexdåre. Han har våldtagit och mördat och nu går han fritt omkring igen”. Rykten färdas fort och som dömd brottsling är det svårt att bli kvitt sitt förflutna, särskilt när man bor i glesbygden. Tove Alsterdal har återigen skrivit en roman som håller mig fången från första till sista ordet.

 2. Blindtunnel

  By: Alsterdal, Tove Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Tove Alsterdals böcker är rena välgärningen för vår historielöshet – hon berättar det vi inte visste att vi ville veta.

 3. Vänd dig inte om

  By: Alsterdal, Tove Review by: Kristina Ström

  Jag kommer aldrig härifrån tänker Eva när hon anländer till häktet Kronoberg på Kungsholmen misstänkt för mord på sin före detta man Svante.

 4. I tystnaden begravd

  By: Alsterdal, Tove Review by: Kristian Priemel

  I denna kombinerade deckare- och spänningsroman finns historik- och nutidspänning som relaterar några inte så kända händelser i Tornedalen. Bokens titel är klockren eftersom tystnaden i romanen är något som är genomgående.

 5. Kvinnorna på stranden

  By: Alsterdal, Tove Review by: Jan Olofsson

  Det är befriande att kunna tillgodose sitt behov av spänning utan förutsägbara kriminalgåtor och trötta poliser. Kvinnorna på stranden är i stället en thriller som placerar sig mitt i ett samtida drama.

 6. Låt mig ta din hand

  By: Alsterdal, Tove Review by: Jan Olofsson

  Varför lämnar en kvinna man och barn för att kämpa med revolutionärer i Latinamerika? Och vad har det för samband med en kvinna som faller från en balkong många år senare?