Tove Alsterdal romandebuterade år 2009 med den hyllade thrillern Kvinnorna på stranden. Att skriva var inget nytt för Tove Alsterdal, för när hon debuterade hade hon verkat som skribent i över 20 år med en journalistutbildning i botten. Utöver journalistiken har hon även skrivit manus för scen, radio och tv. Dessutom har hon skrivit operalibrettot Woman of Cain i ett samarbete med musikern Fredrik Högberg – opera på webben. För att nu nämna några genreområden där hon verkat.
Med denna kunskap och bredd är det kanske inte så konstigt att debutromanen fick kritikeromdömen som dramatisk, mogen och hantverksskicklig.
Människohandel
I romanen Kvinnorna på stranden tar Tove Alsterdal upp ämnet människohandel: omänskligt lidande, där hoppet om ett bättre liv kan sluta med döden i containrar eller med förhållanden jämförbara med oavlönat slavarbete utan några som helst rättigheter.
I berättelsens centrum står tre kvinnor, och då framför allt en amerikansk kvinna som letar efter sin försvunne man, han är grävande frilansjournalist, i Paris. ”Hon skriver flyhänt med den stil och dramaturgi framgångsrika författare använt sig många gånger tidigare. Hon står inte sådana som Dan Brown och John Grisham efter när det gäller hantverksskicklighet.”, skriver Mats Palmquist i Borås Tidning (2009-09-04).
I DAST Magazine (2009-09-03) skriver Lennart Högman ”Kvinnorna på stranden är en mogen och skickligt skriven thriller. Det ska bli intressant att följa Tove Alsterdals fortsatta utveckling. I och med den här boken har hon rusat förbi de flesta av våra spänningsromanskribenter i fråga om kvalitet, spänning, intrig och dramatiskt språk.”
Stororden
Visst fortsätter Tove Alsterdal att utvecklas och skriva romaner. 2012 kom I tystnaden begravd. Här beskriver hon för många ett okänt Tornedalen i den fiktiva byn Kivikangas. Inledningsvis yxmördas Lars-Erkki Svanberg, en gång i tiden Sveriges snabbaste skidåkare, utanför sin aitta.
Utöver mordutredningen på Lars-Erkki Svanberg utspelas andra historier som sedan vävs samman. Bärande i romanen är huvudpersonen Katrine Hedstrand som av en slump upptäcker att mamma Ingrid har ett hus i Tornedalen, vilket blev en överraskande upptäckt för Katrine. Mamman är dement och vårdas på hem i Jakobsberg, så hon kan inte berätta någonting om huset. Katrines sökande blottlägger så småningom en mörk historia, den om de norrbottningar som under 1920- och 1930-talen emigrerade till forna Sovjetstaten och tystnaden kring dem som for och dem som återvände. Parallellt berättas även om en rysk maffialedare som flyr.
”Jag tror jag måste ta till stororden; i min värld står hon sida vid sida med till exempel Dennis Lehane och Ross McDonald.”, skriver Norrbottens-Kuriren, Lars Hedström (2012-01-26).
En passande sammanfattning återfinns i Västerbottens-Kurirens recension (2012-03-23), skriven av Lena Kjersén Edman: ”Denna hennes nya spänningsroman I tystnaden begravd [...] är så mycket mer än en skakande och rafflande thriller som förtjänar många läsare eftersom den är så kusligt väl berättad. Den är dessutom ett stort psykologiskt drama, en samtidshistorisk roman och en liten vemodig kärlekssång.”
Blindtunnel - mer av historiskt drama
Tove Alsterdal fortsätter att skriva spänning med historisk bakgrund. I nutid är det någon anhörig, eller annan person, som drabbas av historiens mörker. I Blindtunnel handlar det om sudettyskarna i Tjeckien, en tysktalande minoritetsbefolkning som hade bott där i 1 000 år. Sudetenland låg mellan dåvarande Tjeckoslovakien och Tyskland. Många av sudettyskarna stödde Hitler när han tog makten. Efter kriget så fördrevs runt 3 miljoner sudettyskar härifrån och tusentals dödades. Ett fåtal sudettyskar fick stanna kvar i landet, det var de som kunde bevisa att de motarbetade Hitler under kriget. Landets karta ritades om: byar bytte namn och den kultur som hade att göra med sudettyskar utplånades. Den nya uppväxande generationen är i stort sett ovetande om den här historien. Idag används inte uttrycket sudettyskar utan istället böhmentyskar eller mährentyskar.
I en artikel i tidningen Norra Skåne den 7 maj 2019 (text av Gunilla Wedding) berättar Tove Alsterdal om hur hon arbetar med berättelsen.
"-- Jag gör alltid sjukt mycket research. Finkammar nätet, läser artiklar och beställer alla böcker jag kan hitta på språk jag kan läsa, både facklitteratur och romaner. Under tiden strukturerar jag berättelsen och letar människor att prata med. Sedan åker jag till alla platser som är med, från vingårdarna till de medeltida tunnlarna i den böhmiska underjorden.".
Mästerligt
En av recensionerna av Blindtunnel görs i Västerbottens-Kuriren 26 januari 2019 av Lena Kjersén Edman: ”Thriller? O, ja! Detta är en spännande bladvändare. Men Tove Alsterdals femte bok Blindtunnel är också en subtil psykologisk relationsroman – en intressant historisk roman om att leva i ett gränsland – och en tankeväckande filosofisk roman. […] Romanläsaren får, alltmer andfådd, uppleva att nedtystade dolda berättelser ur historien och ur människornas inre kommer att lyftas fram i ljuset – på det sätt som författaren Tove Alsterdal gör som få andra. Drivet, känsligt, mästerligt.”.