Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author
Maj Lis Skaltje är en samisk-svensk journalist, författare och konstnär. Hon växte upp i en renskötarfamilj i Báste sameby, som ligger nära tågmötesstationen Harrå i norra delen av Gällivare kommun. Efter nomadskoleåren gick Maj Lis Skaltje via läroverket i Malmberget till universitetsstudier och en pol. mag.-examen i Uppsala 1966. Hon har senare utbildade sig i måleri på Bildkonstakademin i Helsingfors i fyra år. Hon har också studerat samiska språk och samisk kultur vid Universitetet i Oslo och vid Uleåborgs universitet.
Maj Lis Skaltje har under hela sitt verksamma yrkesliv arbetat med att främja den samiska kulturen och det samiska språket. Hon har arbetat som journalist och producent i närmare 30 år för de samiska programmen vid Sveriges Radio och på SVT:s samiska redaktion. Hon har även varit sektionsledare för språk och kultur vid Nordiskt-samiskt institut i Kautokeino.
Röster från norr
Till Sveriges Radio i Luleå kom hon 1966 och verkade där fram till 1989. Maj Lis Skaltje har producerat mer än 15 kortare och längre filmreportage som visats i SVT om samisk pedagogik, samiska rätts- och samhällsfrågor, religion, jojk och också en film om Johan Turi, den första publicerade samiska författaren.
Maj Lis Skaltje har arbetat med dokumentering av jojk, bland annat i egenskap av jojkintendent på Ájtte fjäll- och samemuseum i Jokkmokk. Hennes många intervjuer med samer om deras syn på jojk resulterade i boken Luondu juoiggaha, som gavs ut på förlaget DAT 2005. Boken kom ut på samma förlag i en svensk version är 2014: Minsta lilla liv har sin jojk.
Hennes intresse för jojk har också resulterat i en dubbel-cd, Dávvi Jienat (Röster från norr), med totalt 29 jojkare från hela Sápmi och i en dokumentärfilm Juoigan/Jojk. Dokumentärfilmen visades i SVT i december 2013, i januari 2014 på Tromsö internationella filmfestival, på Skábmagovat filmfestival (Finland) och i november samma år vid Murmansk filmfestival.