Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Luleå
 2. Ytterbyn
 3. Kalix
 4. Övertorneå
 5. Gällivare
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.urls
 1. www.solveigs-vantar.se/

Solveig Larsson

1942 Övertorneå

Kvinnors arbete var inte uppskattat. Upp tidigt till lagården och sedan fortsätta inomhus till långt in på natten. Att dessutom hinna med skapande verksamhet som vävning och stickande är beundransvärt.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Jag heter Solveig Larsson och jag bor i Luleå. Jag har även bott på många andra platser i Norrbotten beroende på att min pappa var polis och blev stationerad på olika orter. Jag växte upp i Övertorneå och i Luleå. Småskolan (åk 1-3) gick jag i Övertorneå. Sedan blev det åk 4 på Nya Västra i Luleå, realskolan och gymnasiet i Luleå följt av folkskollärarutbildning på Semis i Luleå. Första tjänsten som lärare fick både jag och min man i Ytterbyn i Kalix kommun. För min del började det med flera år på högstadiet och därefter ordinarie tjänst på mellanstadiet. Totalt blev det närmare 40 år i olika skolor i Kalix.

Jag har trivts mycket bra i skolans värld. Mitt intresse för undervisning har alltid varit stort och jag har haft förmånen att alltid få engagerade elever. Jag trodde att jag skulle kunna fortsätta med ett så fint yrke hur länge som helst, men verkligheten blev en annan. Jag fick bröstcancer och fick tillbringa många dagar med behandling på Umeå universitetssjukhus (det närmaste som fanns Norrbotten då).

Sysslolösheten i patienthotellet gjorde att jag förutom utflykter och terapiarbeten fick tag på en veckotidning som hade en stor artikel om vantar i Sverige. Det blev startskottet till ett nytt och stort intresse: att designa nya mönster för vantar. Mycket snart tog mitt intresse för historia överhanden och jag började söka efter ursprunget till många mönster som var ”typiska” för ett visst land eller en viss plats.

Så småningom övergick tråkigheterna med sjukdomen till glädje i skapandet av vantar och vantmönster. Att denna vanliga ”kvinnosyssla” skulle leda fram till att jag skulle ge ut böcker, vanthäften och vantkalendrar, kunde jag inte tänka mig förrän efter några år. Jag fick ganska fort ett stort antal vantar och många mönster liggande. Sedan barn och barnbarn fått sitt visste jag inte vad jag skulle göra med dem.

”Ge ut en bok” föreslog min dotters man. 2010 blev det verklighet.

Solveig Larsson, juni 2019.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Solveig Larsson föddes 1942 i Boden. Under hennes barn- och ungdomstid flyttade familjen en del, bland annat till Luleå, Gällivare och Övertorneå. Fadern var polis och när han blev stationerad i Luleå fick han ofta resa inom länet på uppdrag där hans kunskaper i finska språk behövdes.

Tornedalen, Ångermanland och Västerbotten

Solveig Larsson känner starka band till både Tornedalen, varifrån pappan är, och Ångermanland och Västerbotten, där mamman har sina rötter. Hennes pappa är från Övre Kukkola vid Torneälvens strand. Farmodern från Finska Karunki. Mamman kom från Västerås, Nyby, utanför Vännäs. I Västerås fanns den första banvaktsstugan söder om Vännäs. Solveigs morfar kom från Fors utanför Örnsköldsvik.

När Solveig Larsson var 10 år, och bodde i Luleå, började hon spela basket. Hennes tränare var basketlegendaren Jan-Erik ”Jampa” Ericson och Kari Marklund, som senare kom att bli landshövding i Norrbotten. Basketintresset har hon behållit. Redan de första eleverna, som hon hade i engelska, tyska och svenska i sin första lärartjänst, fick upp ögonen för basketsporten och blev så småningom så bra att de spelade i allsvenskan. Hon och maken var med om att starta föreningen Kalix basket, som var en uppföljare till skolidrottsföreningen och Nyborgs SK basket.

Livet händer

Solveig Larsson gick lärarutbildningen i Luleå och därefter flyttade hon och maken till Kalix. De första sju åren arbetade hon som högstadielärare. Sedan fick hon tjänst som ordinarie folkskollärare.
– Jag älskade mitt jobb, säger Solveig Larsson.
– Jag var väldigt engagerad och gick olika kurser för att fortbilda mig. Jag gick kurser för skolbibliotekarier och i Storyline och i skapande svenska.

När Solveig Larsson var 55 år drabbades hon av bröstcancer. Efter strålbehandlingarna fick hon svårt för att lyfta ena armen högt. För att ha något att göra bestämde hon sig för att börja sticka, något hon aldrig gjort förr. – När jag var barn och ung behövde jag inte sticka själv. Både mamma och mormor stickade och jag fick allt från sockor till klänningar. Så jag blev både överraskad och glad när jag hade stickat en tumme på den första vanten jag försökte mig på.

Ny kreativ karriär

Efter sjukdomsperioden återvände hon till arbetet, så snart det bara gick. Det visade sig vara ett misstag. Solveig Larsson gick in i väggen. Hon tror att det var hennes kärlek och längtan till jobbet i kombination med engagemanget som tröttade ut henne.
– Jag orkade ingenting, jag bara grät. Då sa min handläggare på Försäkringskassan att jag borde ta pension. Jag var i den åldern, så då gjorde jag det.
Men det blev abrupt och ett snabbt avslut på hennes arbetsliv.

Här någonstans tog en annan karriär fart. Att sticka och göra egna mönster. Att skriva om det och berätta om varifrån hon får sin inspiration blev det nya. Det var svärsonen som motiverade henne att skriva en bok om vantar, vantmönster och inspirationen

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Solveig Larsson debuterade år 2010 med Vantboken – Solveigs vantar. Då fanns det inte så många böcker med enbart vantstickning ute på marknaden. Hennes mål var att boken om möjligt skulle innehålla 100 mönster med beskrivningar och inspirationsbilder som passade ihop med vanten. Det blev 134 vantmönster på 300 boksidor och med både pärm och boksidor med speciellt papper.

Unika vantar med egen historia

Utöver författarens egna mönster innehåller boken beskrivningar om hur hon fick inspiration. Varje vante har ett namn och en berättelse om vad som inspirerat henne till mönstret. Oftast stickar hon endast ett par vantar av respektive mönster. De är unika och personliga. I boken finns även andra berättelser, exempelvis om människor som inspirerat henne, mönstrens ursprung, spridning och färdvägar. Boken fick ett stort gensvar och uppföljaren kom redan 2013: Inspiration från norr.

Inspirationen till nya mönster finner hon i såväl det lilla som i det stora. Det kan finnas i en blomma som växter i dikeskanten eller ett björklöv som hon ser under en promenad. En centimeterstor groda som hon fångade vid Kratersjön i Björkliden blev inspiration till ett lite ovanligt grodmönster på en vante.

Men hon får även influenser av mönster och tyger som är flera hundra år gamla och genom resor till andra länder med annan kultur, inte bara på det textila området. Kakelplattor i Spanien är ett sådant exempel.
– När vi var i Alicante så var det vackra kakelplattor överallt. Till och med på parkbänkarna.

Kvinnors hantverk ska uppmärksammas

Solveig Larsson har även lärt sig av sin mamma och mormor. Båda var mycket duktiga när det gällde handarbete och båda stickade mycket. Dessutom pratar Solveig Larsson gärna med äldre kvinnor om var de får sina mönster ifrån. Det här är viktigt för Solveig Larsson: att föra vidare traditionen med vackert mönstrade vantar. Och att bevara hantverket och om det går uppmärksamma kvinnorna bakom de stickade föremålen.
– Kvinnors arbete var inte uppskattat. De fick ofta slita som djur. Upp tidigt till lagården och sedan fortsätta inomhus till långt in på natten. Att dessutom hinna med skapande verksamhet som vävning och stickande är beundransvärt.

Att vara konsthantverkare och även författare: hur fungerar det för Solveig Larsson?
– Under min tid som lärare gick jag för flera år sedan en kurs i Storyline. Då förstod jag verkligen vikten av att ha en berättelse som bakgrund och stöd för det arbete vi skulle göra i klassen. Den insikten har jag behållit. Det är ur mina inspirationskällor som texten kommer.

Under rubriken Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "larsson, solveig" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

En oväntad händelse inträffade då jag var på Bokmässan i Göteborg 2010 med Vantboken – Solveigs vantar. Mässan hade precis öppnat för dagen och jag satt och stickade vid en hög med böcker i förlagets monter. En man kom, stannade till och började bläddra i boken.
— Kan jag hjälpa dig med något? frågade jag.
— Jag beställer 40 böcker! Jag är slöjdlärare, sa han.
— Men det är textila mönster … vantmönster …
— Vi behöver en sån här inspirationsbok till den skola i Stockholm där jag jobbar.

Så blev det. Till och med en efterbeställning med ytterligare 30 böcker.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Intervju med författaren.

Länkar/webbplatser:
https://www.str-t.com/tag/solveig-larsson/
http://www.solveigs-vantar.se/

Norrbottens-Kuriren 24 november 2010, Inspirerande vantar med egen historia, skriven av Marianne Söderberg.

Inläst skrivet av författaren:
Mina vantar (2017)
Solveigs vantar. Inspiration från norr (2013)
Vantboken Solveigs vantar (2010)
Solveigs vanthäfte 1 (2014)
Solveigs vanthäfte 4 (2016).

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Solveigs vanthäfte 5 (2018)

  Undertitel Färöarna som inspirationskälla
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188615237
 2. Mina vantar (2017)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Lumio
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188615077

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Vante från Ängesbyn

  Om var Solveig Larsson hittar sin inspiration, ur inledningen av boken.

  Det kan vara kakelplattor i Spanien, ett åkle (väggbonad) i Norge, mönster på mattor från Mellanöstern eller vävnader från Istanbul.

  Det behöver inte ens vara så storslaget. Minsta lilla kryp eller detalj i naturen kan väcka min lust att skapa ett mönster. I boken hittar du mönster inspirerade av bl. a björk, pioner, renlav och löv.

  Ibland har någon ort som vi besökt på våra ”mönsterresor” inspirerat till mer än ett mönster; i några fall till många. Här har jag tagit med mönster som jag skapat efter våra resor till Saxnäs i Västerbottensfjällen och från Gallejaur på gränsen mellan Norrbotten och Västerbotten. Det är en liten idyll med en bofast person i en by där allt lämnats och bevarats från mitten av 1900-talet.

  [...]

  Vante från Ängesbyn

  Jag bläddrade i en gammal vävbok från Land (1978) av Eivor Boalt. Där finns en fin bild på ett s.k. pälsskärp från Ängesbyn. Skärpet finns numera på Norrbottens Museum. Det är ca 4 m långt. Årtalet 1844 finns invävt i båda ändarna. Inspirerad av detta skärp ritade jag mönstret till Vante från Ängesbyn.

 3. Vantkalendern 2013 (2012)

  Undertitel Solveigs vantar - mönster och inspiration
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789185889457
 4. Solveigs vantar (2013)

  Undertitel inspiration från norr
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Lumio
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789185889525
 5. Vantboken - Solveigs vantar (2010)

  Undertitel vantar, mönster och inspiration
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789185889280

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Leif Larsson har tecknat Vifast Björklund.

  Ur kapitlet Vifast Björklund.

  Han var född i Finland. Men kom till Sverige och Lansjärv på 1930-talet. Där lärde han sig tidigt att slöjda och växtfärga. Han påverkades även av den samiska kulturen.

  När han var 14 år flyttade han till Närke, där hans pappa var. Han utbildade sig till trädgårdsmästare. Vifast var även med vid utgrävningarna på Björkö i Mälaren.

  Till Norrbotten kom han tillbaka som evangelist. 1957 konverterade han till katolik.

  Vid konstfack i Stockholm studerade han till silversmed.

  1973 flyttade Vifast hem till Kangis i Överkalix och började intressera sig för folkdans och folkdräkter. Den ”riktiga” överkalixdräkten är ett av hans verk.

  [...]

  Vifast var en udda personlighet, en levnadskonstnär känd vida omkring, inte bara i Sverige. Han var en stor inspirationskälla för många människor. Jag blev inspirerad av Vifast Björklunds virkade och stickade mössor, och använde mig av hans enkla mönster i svart på röd botten. Det blev den vante jag kallar ”Kalixvanten”.