Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Fotograf: Albert Södgård
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Överkalix
 2. Kalix
 3. Ryssbält
 4. Skellefteå
 5. Avesta
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.urls
 1. forfattarerogermelin.blogspot.com/
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.media-urls
 1. podpoesi.nu/poeter/roger-melin/

Roger Melin

1953

Landsbygd, stad och natur är en projektionsyta för det existentiella jaget.

Fotograf: Albert Södgård

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Född 1953 i Avesta, bosatt i Skellefteå och i Ryssbält utanför Kalix. Jag har givit ut ett flertal böcker, i vitt skilda genrer som diktsamlingar, fackböcker, romaner samt medverkan i antologier, dagstidningar och tidskrifter. Mitt författarskap präglades till en början av skrivande som tog sin utgångspunkt i det norrländska landskapet. På senare tid har naturskildringen kompletterats med texter som också skildrar människans villkor och leverne.

Vid sidan av författarskapet har jag under många år arbetat som bibliotekarie och bibliotekschef i Norrbotten och Västerbotten.

Roger Melin, oktober 2019.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Roger Melin föddes i Avesta och växte upp i Östergötland och Södertälje. När det blev dags för universitetsstudier flyttade han norrut till Umeå och och gick på Kulturarbetarlinjen. Senare kom han att utbilda sig till bibliotekarie och det är främst så han har försörjt sig jämsides med författarskapet. Under utbildningen bodde han en tid i Kalix och sedan början av 1990-talet är han bosatt i Skellefteå. Stugan utanför Kalix har en självklar plats för Roger Melin och hans familj.

Roger Melin om skrivandet

När det gäller hans tidiga skrivande var Medlefors debutantkurs viktig för honom, han gick på Medlefors kurser somrarna 1987, 1989 och 1990. Medlefors och möjligheten att publicera sig i den litterära tidskriften Provins var två viktiga författaskolor för honom innan debuten 1994 med Under träden pågår samtal.

Hur ser förhållandet till skrivandet ut, är det något som du alltid har gjort?
– Ja, jag har skrivit sedan jag bodde i Södertälje, sedan 1970-talet. När jag var 9 år skrev jag i en skoluppsats att jag skulle bli författare. Men det tog ju lång tid innan jag debuterade, berättar Roger Melin.

Han organiserar sitt skrivande. I 20 år har han jobbat 3 dagar per vecka och övriga dagar har han skrivit. I samband med småbarnsåren fungerade det bra: lämna barn på dagis och hem för att skriva.
– Så måste jag göra om det ska bli något, för att det ska ske någon utveckling.

Mer intresserad av omvärlden nu

Nog tycker han att det har skett en utveckling med författarskapet under dessa år.
– Från början skrev jag mycket naturbaserat. Jag var ute i naturen, gjorde olika turer och skrev på fjället till exempel. Jag ger mig inte ut på tur på det sättet längre. Men jag ger mig gärna ut på resor, som till Island och Indien. Jag har svängt lite och blivit mer intresserad av omvärlden. Nu skriver jag mer om människa och relation än i början, berättar Roger Melin.

Många recensenter skriver att han är en av Sveriges främsta naturlyriker. Vad betyder naturen för dig?
– Det är nog ganska svenskt, kanske ganska ålderdomligt också. Naturen är viktig för mig, men också staden. Kontrasten däremellan är fruktbar. Idag är vi ju urbana men vi kommer ändå från jordbruk och skog. Jag finner ett lugn i naturen. Hinner själv fundera på vem jag är, vad håller jag på med? Lite existentiellt. Landsbygd, stad och natur är en projektionsyta för det existentiella jaget.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Debuten

Roger Melin fick många och fina recensioner när han debuterade med diktsamlingen Under träden pågår samtal (1994). Som till exempel i Aftonbladet (28 mars 1994) där recensionen bär rubriken Sylvass och träffande debut: "Och djupast i Under träden pågår samtal vilar ett etos. Man förnimmer det inte bara i hävdandet av andra livsvärden än den urbana konsumtionskulturens, utan kanske än mer i kravet på besinning, insisterandet på att människan är en en del av den natur hon så enträget föröder.", skriver Magnus William-Olsson.

En annan som så fint sammanfattar debuten återfinns i Norra Västerbotten den 28 mars 1994, recensent är Birgitta Sjögren: "Under träden pågår samtal. Om vi stannar upp och lyssnar hör vi budskapet. Roger Melins debutsamling är värd att lyssna till. Om orden får sjunka i en stunds stillhet och meditation formuleras svaren till tystnad. Det är skönt med den diktsamling att vila till.".

Den vilda enkelhetens ton

Han fortsätter att skriva och ge ut dikter. Den tredje heter Den atlantiska snön får även den bra recensioner. Så här står det i Göteborgsposten, 24 januari 2000, recensent är Ragnar Strömberg: "...tilliten Melin alstrar hos läsaren gör att man inte tappar koncentrationern, rytmen vidmakthåller sången. Och jag ska länge bära med mig den mästerliga dikten Stranden gömd under alsnår, en absolut höjdpunkt där Melin når den stora, vilda enkelhetens ton: Stranden gömd under alsnår / jag ser igenom det, artfattigt, lite fågel / sitter jag på deras plats? / För att inte ta miste på skäret, fått / nog av patrullbåtar som bevakar / inloppet, det kommer timmersläp / till framtida byggen, vad finns förutom / det som satt sig grensle.
Inte ens den sene Saarikoski kunde ha mumlat det skarpare, vilket är snudd på det högsta beröm en diktare kan få.".

Det blå vistet är en senare diktsamling, 2017, som även den lovordas. I Norrländska Socialdemokraten, 17 februari 2018, skriver Maria Vedin: "För att skippa omformuleringarna: Melin är ju bara så jävla bra. Lyssna bara på detta: /Efter Suorvadammen/får bussens passagerare/se den heliga staden/som fallit ur berget/och som dragit med sig/ett stycke mark som är/ett vördnadsfullt klippblock./ Melin är inte någon politisk agitator, men genom sina andra, konstnärliga medel, gestaltar han den kapitalistiska skövlingen av naturen mycket effektivt.".

Dystopisk prosadebut

Utöver diktsamlingarna han han skrivit gån (2004), en prosalyrisk samling. 2015 gjorde han prosadebut med Morkullans land. Handlingen är förlagd till ett litet samhälle någonstans i norra Sverige, i inlandet. Här finns det malm och bolaget lurar till sig mark av en kvinna som heter Morkulla. Vi möter bolagets företrädare som är nedlåtande gentemot de fattiga invånarna och som beter sig som om de vore kungar. Ytterst en berättelse om ett gruvsamhälles uppgång och fall. Men vad händer när gruvan läggs ner?

"Några av bokens korta kapitel skildrar mycket brutala händelser som misshandel, våldtäkt och mord. Övergrepp sker både mot natur och människor. Läsaren lämnas ofta i ovisshet, om vad som verkligen ”händer”. Olika scenerier målas upp som en sorts fristående expressionistiska modeller i denna dystopi om industrialiseringens följder för en liten ort. Men gruvbrytningen är en parentes. När bolaget lagt ned finns de hemlighetsfulla skogarna och bergen kvar, och de övergivna gruvgångarna lever sitt eget liv.", skriver recensenten Sven Nyberg i Norrbottens-Kuriren, 18 december 2015.

Staika - avgjort bäst

Om diktsamlingen Staika (2019) skriver Magnus William Olsson i Poesiåret 2019 Litteraturkritisk kalender (2019): "Han brukar skriva en metafortät naturlyrik, sparsmakad i alla verkningsmedel. Men den nya boken Staika, överraskar genom en yvigare och mer berättande poesi. Dikterna rör sig i olika landskap, ofta men inte alltid lappländska, men de handlar om annat, gärna om relationer, till sig själv, till hur livet ska levas och hur världen synes. Många dikter arbetar med ett du-tilltal. De är talspråkliga och dialogiska, gåtfulla och svagt allegoriska. Staika är avgjort Roger Melins bästa bok, genomarbetad och egenartad i alla delar:
En riktigt kall dag,
när kriget bryter igenom linjerna
mobiliseras hämndlystnaden
och tusen småbrukare
som inte är rädda för platser
där det bildas röta.

Tidigt på morgonen
kommer skolbussarna in från byarna
svävande på avgasrök och aggressiv köld,
molntäcket ligger kvar över dagen
när det spricker upp och upplöses
faller den kosmiska kylan
rakt ned på byn
som krossas.".

Lyssna, låna och läs

Här kan du lyssna på Roger Melin som läser 2 av sina dikter från Vattnet ser det som inte finns men varit: fälthandbok för pilgrimer.

Under Låna och läs har vi samlat ett urval av titlarna. Prova att söka "melin, roger" i sökfältet så kan du hitta mer av författaren.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

1992 fick Roger Melin Rörlingstipendiet. Ur motiveringen: "som på ett känsligt lyriskt språk avbildar tidens språng i det norrländska landskapet.".
Stipendiet heter numera Norrlands litteraturpris och delas fortfarande ut av Norrländska litteratursällskapet.

Han fick faktiskt stipendiet två år innan han debuterade med Under träden pågår samtal (1994). Han hade då publicerat dikter i Provins under ett flertal år. Att någon fått stipendiet på det sättet har inte hänt varken tidigare eller senare. Åtminstone fram till dess att den här texten skrevs i oktober 2019.

Han har även ett femårigt arbetstsstipendium utdelat av Författarfonden.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Roger Melin har rest mycket. Under en resa i indien var han i staden Rishikesh och besökte det ashram där Beatles en gång sökte sina sanna jag. På samma ort rinner också Ganges igenom.
— Vad är då naturligare än att bada i Mother Ganga och förstärka sin andlighet!

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Inlästa titlar:
Morkullans land, gån, Under träden pågår samtal, Det blå vistet och Vattnet ser det som inte finns men varit: fälthandbok för pilgrimer.

Recensioner:
Norra Västerbotten 28 mars 1994 , Expressen 28 mars 1994, Aftonbladet 28 mars 1994, Dagens Nyheter 30 mars 1994, Svenska Dagbladet 5 april 1994, Göteborgs-Posten 28 mars 1994, Norrbottens-Kuriren 28 mars 1994, Norrländska Socialdemokraten 5 april 1994, Västerbottens Folkblad 12 april 1994, Expressen 28 augusti 1995, Göteborgsposten 24 januari 2000, Göteborsgs-Tidningen 15 februari 2000, Norrbottens-Kuriren 7 maj 2011, Helsingborgs Dagblad 23 maj 2011, Norrländska socialdemokraten (NSD) 10 juni 2013, NSD 17 februari 2018.

Artiklar:
Norra Västerbotten efter Rörlingstipendiet sommaren 1992 (ej angivet publiceringsdatum) "Söker ögat i blomman", Västerbottningen 25 mars 1994, Norrbottens-Kuriren 28 mars 1994,

Övrigt:
Alex.se författarlexikon 28 mars 2019, Wikipedia 2019-05-03. Podpoesi.nu 20 maj 2019. Information hämtades 2 juli 2019 på författarens blogg: http://forfattarerogermelin.blogspot.com/
Intervjuer och e-postkontakter med författaren våren och hösten 2019.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Staika (2019)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Då allt är utslätat och dolt av snö,
  halvsover befolkningen på en stol,
  med filt över lår och knä.
  Utanför, på allt det vindpinade
  vandrar kilometerlånga
  blockhav på egen hand,
  släpper loss stegen
  med starrmyr
  och kärr.

  Utblommad kvanne ser bakåt i tiden,
  nu när Staika, är dolt av moln,
  reser sig stenar upp för att se.

 2. Det blå vistet (2017)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188645043

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  8

  [...]

  Du åldras med en förhoppning om att åldras sakta.
  Du får inte låna upp ett nytt kapital.
  Sju års väntan gör dig utmattad. Du är osynlig.
  Det blir uppenbart en dag och då är det du
  som går under.

  Du har fastnat
  i din egen
  tragedi,

  saknar du verkligen mål
  och riktning när jag
  går dig till mötes?

  Du innehar mer empati
  än andra,
  vänta
  inte
  med att
  påbörja
  året.

 3. Morkullans land (2015)

  Undertitel roman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115845

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  En talarstol hade fraktats till dagbrottet. Disponenten tog ett steg framåt och började tala.
  — I en dikt av Fröding beskrivs ett dagbrott som en vacker kvinna som öppnats.
  Han gjorde en konstpaus för att låta orden sjunka in. Och fortsatte.
  — Vi skålar för hennes välgång, sa han och höjde armen, fast han inte hade något glas i handen.

  Han talade om dagbrottet, att det var kvinnligt. Det var ett högstamt tal. Inget att bry sig om. Så tomt, inte ett ord om påfrestningarna på gruvarbetarnas kropp. Inte heller ett enda ord om bergets lynnighet eller att gruvgångarna rasade in om de inte underhölls.

  — Högkonjunkturen är här för att stanna, sa disponenten. Sök arbete. Gruvan är vida bekant, vilket innebär att det blir konkurrens om platserna. Guld och gröna skogar. Det kan ni hämta här. Ja, ni hörde rätt, sa han.

  — VIsst blev de intresserade. Ett arbete var nödvändigt.
  Berget är vackert när det är frilagt och naket, sa disponenten som fortsatt tala.
  Tog de intryck? Han sökte efter gensvar i deras ansikten, men de undvek hans ögon och det kändes som om de inte förstod vad han menade. De tog inte emot vad han sa och satte sig på tvären. De reagerade som små barn. Förstod de inte en liknelse?

 4. Serifos kust (2011)

  Undertitel dikter
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115319
 5. Gån (2004)

  Undertitel vandringar i Muddus och andra nordliga skogar
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.series Norrbottensakademiens skriftserie
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.part-number 5
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9197279293

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  FEM

  spängerna som är utlagda på myren gör det möjligt för vandraren att komma myren in på livet. Spången är också en räddningsplanka, utan den skulle färden inte bli lång. Spängerna tvekar inte. De sätter fart på benen, jag kan gå rakt in i landskapet.

  Stigen slutar vid sjön och jag vet att den fortsätter på andra sidan. För att komma dit behövs det en båt. Jag kikar in genom båthusets springor och ser båten som är inlåst där. Den tillhör kronan och jag har ingen nycket till hänglåset.

  Muddusluobbal är en sjö och mittpunkt i myrlandskapet.

  Att vara här i skogen är lugnande och samtidigt kan det vara bedrägligt. Att söka ensamhet här kan också vara ett sätt att befästa sin egen ensamhet. Det gäller att inte hålla sig fast vid den för mycket. Urskog och dess ensamhet kommer alltid att finnas. Till den går det att återkomma. Jag måste lära mig att mittpunkt också finns bland människor.

 6. Under träden pågår samtal (1994)

  Undertitel [dikter]
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Norstedt
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9119322011

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Hus

  IV

  Vinden avtar inte. Timrets rörelser
  ett dirrande som påminner om
  en instängd humlas vingar.
  Snöns fingrar tar sig in i springorna
  fyller, utvidgar dem.

  När snöröken är som tätast
  kommer plogbilens ljusstarka strålkastare
  och skär hål i det vita mörkret.
  Vinden kantrar, letar sig in
  under en lös takplåt
  mullrar som ett mollackord.

Boktips