Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Lovisa Henriksson
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Boden
 2. Mockträsk
 3. Newfoundland
 4. Kanada
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.urls
 1. www.instagram.com/therese_henrikssons/
 2. theresehenrikssons.blogspot.com/

Therese Henriksson

1968 Boden

- Jag skriver fortfarande för att skapa igenkännande och hoppas att någon ska finna en vän i någon av mina karaktärer.

Foto: Lovisa Henriksson

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Varför skriver du, brukar folk fråga.
Ja, varför? För att det är en ventil och ett utrryckssätt. Ett sätt att förstå sig själv och sin omvärld. En möjlighet att dela med sig och kunna ge något till andra. Och för att det helt enkelt är jättekul.

Följdfrågan brukar vara: Men varför just för barn?
En anledning är förstås att jag lovade mig själv som liten att jag skulle bli författare. Det var liksom ett uppdrag, att skriva för andra barn och unga, och trots att jag kom igång sent med att hålla det löftet känner jag mig mest hemma där. Allt ryms i barn och ungdomsböcker, tycker jag. Både stora känslor, och livet som det kan vara. Därmed inte sagt att det inte kan bli något skrivet för vuxna också.

Therese Henriksson, oktober 2019.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

På frågan om Therese Henriksson har inspirerats av någon speciell bok, eller som har gjort stort intryck på henne, blir svaret engagerande.

— När jag var åtta år läste fröken Madicken i skolan. Det blev ett uppvaknande för mig. Jag kände igen mig i Madicken som var lite av en pojkflicka med dåtidens mått mätt. Men mest kände jag igen mig i Abbe Nilsson. Abbe, grannpojken, som måste vara vuxenstark för att försörja sin krassliga mamma och alkoholiserade pappa. Min fantastiska historieberättande pappa var också alkoholist. Att känna igen sig gjorde mig stärkt. Abbe var så positiv, skulle bli flygare och allt. Jag tänkte att kan Abbe så kan jag. Jag hittade fler böcker att känna igen mig och drömma mig bort i, och blev stammis på biblioteket. Samtidigt fanns det mobbing på vår skola. Jag ville ge utsatta barn samma upplevelse av att bli stärkta genom böcker och känna sig bättre. Så jag bestämde mig för att bli författare. Det är en dröm som alltid har hållit i sig. Jag skriver fortfarande för att skapa igenkännande och hoppas att någon ska finna en vän i någon av mina karaktärer.

Livet på landet

Therese Henriksson är utbildad undersköterska och fritidspedagog. Men en dag, år 2015, infriade hon löftet till sitt 8-åriga jag. Hon blev författare när hon släppte debutboken Korpmåne.

Hon är född och uppvuxen i Boden och gick i Prästholmsskolan. I Mockträsk finns en stor norrbottensgård som hör till familjen. Gården heter Pellgården, är från 1700-talet och är helt orustad. Det är hennes farmors föräldrahem och där växte pappan upp.
— Vi var där mycket när jag växte upp. Det började med helger och somrar. Sedan blev det allt mer - livet flyttades ut dit. När jag slutade i skolan i Boden bodde vi mer i Mockträsk än i stan. Att leva nära naturen var pappas enda sätt att trivas. Pellgården har varit och är fortfarande något av ett centrum för min fantasi. Nu är det jag och sambon som äger gården. Som vuxen flyttade jag till Mockträsk, granne till Pellgården.

och vid havet

Det som förvånar henne lite är att året mellan 2012 - 2013 då hon och familjen bodde i Newfoundland, Kanada, blev så viktigt. Hon fick djupa rötter där. Därför är det en plats som hon känner extra för.
— Sambon bodde där. Så jag har varit där både innan och efteråt men då på semester. Jag inspireras av karga miljöer, havet och trivs med folket där. Synd bara att det är så långt bort!

Om konsten att skriva

Therese Henriksson har väl inrutade arbetspass för att skriva. Annars är risken stor att hon hittar på att göra något annat.
— Jag stiger upp samma tid varje morgon, skickar iväg sonen till skolan och rastar våra två hundar. Sen skriver jag till kafferasten klockan 10 och fortsätter sedan. Lunch är inte så noga men jag måste ta paus och kaffe klockan 14. Jag skriver köket, på kontoret, i mitt växthus och på kafé eller i skogen. Både i dator och på papper.
Jag pratar in i mobilen när jag kommer på idéer på språng.

Utöver skrivandet så har hon alltid målat. Därför har hon illustrerad sina egna böcker Skrivtävlingen, Astrid, Astrid och Den magiska vanten. Hon har även illustrerat två uppslag i Sniffa på siffror med Matte Ma och Tiken av Kris Kite Stenmark. Här hon också skrivit ett avsnitt, om siffran två.

Hon har läst de tre kurserna i kreativt skrivande vid Luleå tekniska universitet.
— Den sista kursen läste jag på distans från Newfoundland.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

I januari 2015 debuterade Therese Henriksson med Korpmåne. Idén till romanen fick hon en tidig morgon vid frukostbordet. Det flyger in en stor korp på gården och landar på en staketstolpe. När hon går ut sitter korpen alldeles stilla. "Med huvudet på sned och en fast, nästan mänsklig blick i sitt klara öga. Han flyttade inte på sig fast jag gick allt närmare. Vem är du, undrade jag på bara någon meters håll. Korpen gav mig en värderande blick, vinklade sitt huvud igen med näbben lätt särad. Nästan som om den tänkt säga något, och en tanke slog mig; Tänk om det inte är en vanlig fågel", skriver hon i sin blogg.

Det finns också en annan inspiratör i bygget av Korpmåne.
— Min farmors syster Tant Alida var en liten ”magisk” tant som hade sin stuga i Mockträsk. Alida var en gammaldags sorts människa som kunde trolla bort vårtor och annat. När jag skev Korpmåne lät jag henne inspirera till Tant Eufemia.

Magi och mytologi

"Till alla som tror på sagor, anges som ett sorts anslag till Therese Henrikssons ungdomsroman Korpmåne. Jag tillhör inte direkt det sällskapet, däremot tror jag på Henrikssons berättarförmåga efter ha läst hennes dryga 300-sidiga debutroman. [...] Therese Henrikssons berättelse äger flera bottnar, som den saga den är. Magi, mytologi och – inte minst i botten – sviken, eller upplevd sviken kärlek, som lett till död och förbannelse, med rötter långt bak i tiden. För att nämna något.", står det i Norrländska Socialdemokraten den 7 september 2015, recensent Ingemar Nilsson.

Om Astrid och några fler

Härefter skriver Therese Henriksson tre böcker för något yngre läsare. Det är Skrivtävlingen (2017) som handlar om att vilja vinna, att bli avundsjuk, att vara lite kär. Här träffar vi Astrid som vill bli författare och hennes bästa kompis Sebastian.
— Inspirationen kom till efter att jag hörde min son Nisse och hans tjejkompisar prata i rummet intill. Då dök Astrid Nilsson upp. Med Skrivtävlingen vill jag att läsaren ska känna igen sig.

Sedan kom uppföljaren Astrid, Astrid (2018). Astrids föräldrar köper en sommarstuga och här är naturen mycket närvarande.
— De här Astridböckerna utformade jag med korta kapitel och insprängda bilder. Det gjorde jag för att de skulle kännas enklare att komma igenom för den som har lite tufft med läsningen, som min son Nisse.

Den magiska vanten (2018) handlar om att vara kär och säga något som man egentligen inte vågar. En enkel men kärnfull berättelse.
— Den röda vanten, som i fantasin blir en hund, var min egen. Denna bok har jag fått mycket fin respons på från fritids och skolor som läst den med barnen, berättar Therese Henriksson.

Livsfarlig kyla & kylslagna känslor

Med romanen Kyla (2019) tar Therese Henriksson oss in i prepping-världen. Det är mitt i den kallaste vintern i den fiktiva norrbottniska staden Aleå. Där bor syskonen Simon, Sofia och Theo. För tillfället är de ensamma hemma eftersom föräldrarna är på en försenad bröllopsresa till Thailand. Då går strömmen. Allt blir svart. Ingen uppkoppling. Inga mobilsamtal. Och kallt. Under minus 30. Obehagligt.

Lotta Olsson skriver i Dagens Nyheter, 8 mars 2019: "Therese Henriksson förmedlar skickligt strömavbrottets effekter på en rad områden, och precis som i (realityserien i Sveriges Television) ”Nedsläckt land” eller i Lars Wilderängs prepperthriller ”Stjärnklart” är de mänskliga relationerna ett stort problem. Krisen tar fram många goda sidor hos människor, men det finns också de som är beredda att gå väldigt långt för att rädda sig själva. Therese Henriksson faller inte för frestelsen att göra barnen till superhjältar, utan låter dem vara just svagare och mer sårbara inför en hotfull vuxen. Allra värst är faktiskt kylan. Den blir som en egen kraft, ett ständigt hot som kan döda betydligt fortare än man tror.

Här kan du låna Stjärnklart om du har bibliotekskort i Norrbotten

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

2016 Bodens kulturstipendium.

2019 Ettårigt arbetsstipendium, Sveriges författarfond.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

— Mitt bästa badställe är Vändträskån där man kan simma både med och mot strömmen. Jag sover med penna och papper intill sängen, för vem vet vad man kommer på i sömnen. Jag bakar varje vecka, oftast utan receptet (och därför med varierat resultat), och köper sedan jag var ung det mesta second hand.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Recensioner
Norrländska Socialdemokraten (NSD) 7 september 2015, Smålandsposten 4 februari 2015, Sundsvalls tidning (ST) 19 maj 2015, NSD 11 februari 2019, Expressen 3 mars 2019, Dagens Nyheter (DN) 8 mars 2019, Helsingborgs Daglad 17 mars 2019.

Inläst litteratur: Korpmåne och Kyla.

Övrigt
Författarens blogg http://theresehenrikssons.blogspot.com/
Telefon- och mejlintervju med författaren.
Alex.se, författarlexikon.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Kyla (2019)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789172261495

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Han blir stående mitt på golvet. Tankarna har frätts ut, vitnat och stannat i ett tyst skrik.
  Han stirrar utan att se. Försöker förgäves spola tillbaka tiden till innan.
  Innan kylan.
  Men den är här nu. Och den har förändrat allt.

  [ ... ]

  Försiktigt rundar hon knuten vid piskställningen, genar mellan nyponbuskarna och närmar sig. Några av grannarna från de andra två portarna är där. Gubben som heter Larsson, och bor i 2:an, är klädd i skoteroverall. Han vinkar åt henne och hon stannar precis framför honom och slår av motorn.

  — Hej du, säger han och skjuter upp mössan i pannan så att några grå hårtestar spretar fram. Det var en gammal fin pärla du kommer på.
  — Jo ... Hej.
  — Jag trodde inte det var någon kvar hos er då bilen var borta, säger han.
  — Det är det inte, vi åkte till stugan.
  — Det gjorde ni rätt i. Själv har jag sålt min, men jag och Boström håller ställningarna här. Snart har vi eldat upp alla möblerna från källarförrådet.
  Han slår ut med handen mot boden, där pensionerade teckningsläraren Bengt Boström vinkar från trappsteget. Mamma hade visst honom i skolan.

  — Jaha..., säger Sofia så där tveksamt. Hur då?
  — Bastun, säger Larsson. Du vet, den är vedeldad. Så vi eldar utav bara helsike och sover i omklädningsrummet. Och så är Siv-Britt, hans fru, och min dotter Anki här nu också. Hon gick bortifrån ny-lägenheten på Bogatan. Ja, där ini fuskbyggena vart det ju kylslaget som fan på bara någon timme. De enda som har det någesånär är ju folket i husen längst ner på Finkgatan. Där är det ju braskaminer ini lägenheterna. Det är flera från vårt hus som håller till där. Ja, duvet, folk hjälps ju åt med det man kan. Delar på gasolen och det man har ini frysboxarna. Men det börjar bli svårt nu. Resurserna tryter.
  — Jag letar efter Elias Lindgren, säger Sofia. Kan han vara där?
  — Är det Kristina Lindgrens son du menar?
  Hon nickar och känner den där brännande gråthettan bakom ögonlocken.

 2. Modigt, Astrid! (2019)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789189055544
 3. Den magiska vanten (2018)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188615114
 4. Skrivtävlingen (2017)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789175776408
 5. Korpmåne (2015)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Ekstam, Emma
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789172997189

Boktips

 1. Kyla

  By: Henriksson, Therese Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Kyla fick mig att offra delar av nattsömnen.

 2. Korpmåne

  By: Henriksson, Therese Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Det här är en ungdomsbok som jag tror kan tilltala många, i synnerhet ungdom i glesbygd kan säkert känna igen sig i den här boken. Miljöbeskrivningarna var oerhört bra gjorda. Lägg sedan till spänningsmomentet med övernaturliga inslag - en pärla även för fantasyentusiasterna.