I januari 2015 debuterade Therese Henriksson med Korpmåne. Idén till romanen fick hon en tidig morgon vid frukostbordet. Det flyger in en stor korp på gården och landar på en staketstolpe. När hon går ut sitter korpen alldeles stilla. "Med huvudet på sned och en fast, nästan mänsklig blick i sitt klara öga. Han flyttade inte på sig fast jag gick allt närmare. Vem är du, undrade jag på bara någon meters håll. Korpen gav mig en värderande blick, vinklade sitt huvud igen med näbben lätt särad. Nästan som om den tänkt säga något, och en tanke slog mig; Tänk om det inte är en vanlig fågel", skriver hon i sin blogg.
Det finns också en annan inspiratör i bygget av Korpmåne.
— Min farmors syster Tant Alida var en liten ”magisk” tant som hade sin stuga i Mockträsk. Alida var en gammaldags sorts människa som kunde trolla bort vårtor och annat. När jag skev Korpmåne lät jag henne inspirera till Tant Eufemia.
Magi och mytologi
"Till alla som tror på sagor, anges som ett sorts anslag till Therese Henrikssons ungdomsroman Korpmåne. Jag tillhör inte direkt det sällskapet, däremot tror jag på Henrikssons berättarförmåga efter ha läst hennes dryga 300-sidiga debutroman. [...] Therese Henrikssons berättelse äger flera bottnar, som den saga den är. Magi, mytologi och – inte minst i botten – sviken, eller upplevd sviken kärlek, som lett till död och förbannelse, med rötter långt bak i tiden. För att nämna något.", står det i Norrländska Socialdemokraten den 7 september 2015, recensent Ingemar Nilsson.
Om Astrid och några fler
Härefter skriver Therese Henriksson tre böcker för något yngre läsare. Det är Skrivtävlingen (2017) som handlar om att vilja vinna, att bli avundsjuk, att vara lite kär. Här träffar vi Astrid som vill bli författare och hennes bästa kompis Sebastian.
— Inspirationen kom till efter att jag hörde min son Nisse och hans tjejkompisar prata i rummet intill. Då dök Astrid Nilsson upp. Med Skrivtävlingen vill jag att läsaren ska känna igen sig.
Sedan kom uppföljaren Astrid, Astrid (2018). Astrids föräldrar köper en sommarstuga och här är naturen mycket närvarande.
— De här Astridböckerna utformade jag med korta kapitel och insprängda bilder. Det gjorde jag för att de skulle kännas enklare att komma igenom för den som har lite tufft med läsningen, som min son Nisse.
Den magiska vanten (2018) handlar om att vara kär och säga något som man egentligen inte vågar. En enkel men kärnfull berättelse.
— Den röda vanten, som i fantasin blir en hund, var min egen. Denna bok har jag fått mycket fin respons på från fritids och skolor som läst den med barnen, berättar Therese Henriksson.
Livsfarlig kyla & kylslagna känslor
Med romanen Kyla (2019) tar Therese Henriksson oss in i prepping-världen. Det är mitt i den kallaste vintern i den fiktiva norrbottniska staden Aleå. Där bor syskonen Simon, Sofia och Theo. För tillfället är de ensamma hemma eftersom föräldrarna är på en försenad bröllopsresa till Thailand. Då går strömmen. Allt blir svart. Ingen uppkoppling. Inga mobilsamtal. Och kallt. Under minus 30. Obehagligt.
Lotta Olsson skriver i Dagens Nyheter, 8 mars 2019: "Therese Henriksson förmedlar skickligt strömavbrottets effekter på en rad områden, och precis som i (realityserien i Sveriges Television) ”Nedsläckt land” eller i Lars Wilderängs prepperthriller ”Stjärnklart” är de mänskliga relationerna ett stort problem. Krisen tar fram många goda sidor hos människor, men det finns också de som är beredda att gå väldigt långt för att rädda sig själva. Therese Henriksson faller inte för frestelsen att göra barnen till superhjältar, utan låter dem vara just svagare och mer sårbara inför en hotfull vuxen.
Allra värst är faktiskt kylan. Den blir som en egen kraft, ett ständigt hot som kan döda betydligt fortare än man tror.
Här kan du låna Stjärnklart om du har bibliotekskort i Norrbotten