Daniel Åberg har nått stora läsarframgångar genom att han skriver för ljudbokstjänsten Storytel Original. Det innebär att författaren skriver direkt för ljudboksformatet och endast för Storytel. När ljudboken lanseras i Storytels app ges den samtidigt ut i appen som e-bok. Efter en tid ges titlarna även ut som pocketböcker och kan köpas hos bokhandlare och lånas hos biblioteken.
Den första serien var dystopiska Virus som gick i 4 säsonger och skildrar ett samhälle som går under, och i den sista är delar av handlingen förlagd i Kiruna. Uppföljaren Smittad handlar om tiden efter epidemin och här är hela handlingen förlagd till både Stockholm och Kiruna. Sommaren 2019 gav Stroytel ut en sommarföljetong, så kallad juli-kalender. I den serien, kidnappningsthrillern Nära gränsen, har han lagt handlingen till norra Tornedalen under helgen då Pajala marknad går av stapeln.
Succé
Av de ljudboksserier som Storytel Original gett ut är Virus och efterföljaren Smittad den mest långvariga framgången, när den går i mål i början av nästa år med Smittad 3 har den getts ut i totalt sju säsonger. Serien har översatts till bland annat finska, arabiska, turkiska och spanska.
Än så länge ges få recensioner på litteratur som ges ut hos olika ljudboksförlag. Men hos Bibliotekstjänst finns omdömen om två av pocketböckerna, del 1 och 2 av Virus. Bibliotekstjänst ger bland annat omdömen om litteratur som en hjälp för biblioteken när de ska köpa in nya böcker.
Ingen klassisk manlig hjälte
Om Virus 1, 2017. "När Virus nu släpps som tryckt bok har historien redan tidigare nått ut till en stor publik som ljudbok, skriven i episodformat med tydliga cliffhangers som snabbt får lyssnaren att fastna. Det är en typisk sjukdomsdystopi: en mystisk åkomma slår ut hela Sverige, mer eller mindre laglöst land uppstår, och vi får följa ett par personer som kämpar för att hitta fotfästet i en helt ny värld. Det som gör att historien ändå sticker ut är att läsaren slipper den klassiska manliga hjälten som slåss för att överleva; här är det i stället Amanda och Iris som försöker få grepp om en ny tillvaro. Iris dotter Sigrid och den nyanlända flyktingen Dano har också undgått smittan. Och det som brister i innovation tas igen i den täta, darrande spänningen.".
Hur hittar han historierna som ska fungera som serier?
— Det gör jag nog bara utifrån ren fantasi. Eller kanske snarare utifrån ren skräck, för såväl Virus som Nära gränsen handlar väldigt mycket om föräldrars rädsla för att något otäckt ska hända deras barn. Båda serierna är ju någon sorts actionthrillers med dramainslag, den typen av berättelse. Ska jag vara ärlig har jag nog inga direkt litterära förebilder som jag strävar mot, utan inspireras snarare av filmens värld när jag skriver.
Tidigare böcker
Daniel Åberg debuterade 2005 med Dannyboy & kärleken och fem år senare gav han ut Vi har redan sagt hej då.
Så här skrev bokbloggen Bokhora om sistnämnda titel: "Är det inte lite tjatigt att läsa om killar som inte vågar bli kära? Har man inte läst det en massa gånger? Men herregud så fel jag hade. [...] Boken har ett språk som flyter på lätt och jag tyckte så mycket om den att jag sträckläste den. Vi har redan sagt hej då är en fin bok om att låta sina rädslor styra, om kärlek, förälskelse och svek. Och om ensamhet!"
När han och sambon Johanna Öberg blev föräldrar så skrev de tillsammans boken När två blev tre: förstagångsföräldrars funderingar, farhågor och fantasier (2012).
Han har även medverkat i antologin Röster i Gästrikland (2006).