Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Kungsgården
 2. Sandviken
 3. Uppsala
 4. Stockholm
 5. Vittangi
 6. Kiruna
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.urls
 1. www.danielaberg.se/

Daniel Åberg

1975 Sandviken

Från Vittangi bygger han sina berättelser och mejslar fram sina romankaraktärer.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

När jag skriver vill jag genast fånga läsaren.

I de ljudboksserier jag skrivit de senaste åren har det varit en uttalad ambition. Ett högt tempo, en nervig spänning och ett pärlband av halsbrytande cliffhangers ämnade att framkalla känslan av ”ja men, nu måste jag ju fortsätta, det är ju spännande!” passar den lyssnade litteraturen som handen i handsken.

Men redan i mitt debutverk Dannyboy & kärleken med femton år på nacken – skriven enkom för den traditionella, tryckta bokmarknaden – fanns de här ingredienserna på plats. Boken inleds bokstavligen med andan i halsen och sätter med detta tonen för hela mitt författarskap.

Att skapa ett driv, hålla handlingen tajt och få läsaren eller lyssnaren att känna sig medryckt är min ständiga strävan.

Daniel Åberg, november 2019.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Daniel Åberg debuterade 2005 och sedan 2016 har han skrivit ljudboksserier för Storytel.

Utöver författarskapet arbetar Daniel Åberg som frilansjournalist och han har även ett fast uppdrag som litteraturkrönikör för Västerbottens-Kurirren. Ett annat uppdrag han har är som vice ordförande för Norrländska litteratursällskapet/FC Norr.

Sedan flera år tillbaka har han debatterat och tyckt till kring ljudboksfrågorna. Redan 2009 skrev han en debattartikel i branschtidningen Svensk Bokhandel om att ljudboken borde digitaliseras. Den senaste tiden har han främst försökt få till en diskussion om att kulturredaktionerna borde ta ljudböckerna på allvar, som en litterär produktion och inte som ett fenomen. Han önskar att kulturredaktionerna kritiskt och litterärt granskar ljudboksserier, på samma sätt som görs för den skrivan pappersboken.

Det var en gång

Daniel Åberg är född i Sandviken och när han var i sjuårsåldern flyttade familjen till en gammal bygd som heter Kungsgården strax utanför Sandviken. Han har tre år yngre tvillingsystrar.

1995 flyttade han till Uppsala för att studera litteratur, engelska och statskunskap. Där blev han kvar till 1999 då han flyttade till Stockholm. Han jobbade som journalist på nyhetsbyrån TT Spektra, de flesta åren som kultur- och nöjesjournalist. Sedan 2011 är han frilansjournalist. Det är inget han ångrar men kan ibland sakna tillhörigheten med en redaktion och kollegor.

Flyttlasset norrut

Han tillhör en av de som har flyttat norrut och det tack vare frun Johanna Ögren som är född och uppvuxen i Vittangi, Kiruna. Familjen flyttade just till Vittangi år 2012.

— Vittangi och Kiruna är lite som Kungsgården och Sandviken. Både Vittangi och Kungsgården är äldre bygder medan Kiruna och Sandviken är yngre. Båda städerna är dessutom lika i uppbyggnaden kring de stora industrierna: LKAB och Sandvik.

Så det är från Vittangi han bygger sina romanhandlingar och mejslar fram sina romankaraktärer. Att både lyssna till och läsa om.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Daniel Åberg har nått stora läsarframgångar genom att han skriver för ljudbokstjänsten Storytel Original. Det innebär att författaren skriver direkt för ljudboksformatet och endast för Storytel. När ljudboken lanseras i Storytels app ges den samtidigt ut i appen som e-bok. Efter en tid ges titlarna även ut som pocketböcker och kan köpas hos bokhandlare och lånas hos biblioteken.

Den första serien var dystopiska Virus som gick i 4 säsonger och skildrar ett samhälle som går under, och i den sista är delar av handlingen förlagd i Kiruna. Uppföljaren Smittad handlar om tiden efter epidemin och här är hela handlingen förlagd till både Stockholm och Kiruna. Sommaren 2019 gav Stroytel ut en sommarföljetong, så kallad juli-kalender. I den serien, kidnappningsthrillern Nära gränsen, har han lagt handlingen till norra Tornedalen under helgen då Pajala marknad går av stapeln.

Succé

Av de ljudboksserier som Storytel Original gett ut är Virus och efterföljaren Smittad den mest långvariga framgången, när den går i mål i början av nästa år med Smittad 3 har den getts ut i totalt sju säsonger. Serien har översatts till bland annat finska, arabiska, turkiska och spanska.

Än så länge ges få recensioner på litteratur som ges ut hos olika ljudboksförlag. Men hos Bibliotekstjänst finns omdömen om två av pocketböckerna, del 1 och 2 av Virus. Bibliotekstjänst ger bland annat omdömen om litteratur som en hjälp för biblioteken när de ska köpa in nya böcker.

Ingen klassisk manlig hjälte

Om Virus 1, 2017. "När Virus nu släpps som tryckt bok har historien redan tidigare nått ut till en stor publik som ljudbok, skriven i episodformat med tydliga cliffhangers som snabbt får lyssnaren att fastna. Det är en typisk sjukdomsdystopi: en mystisk åkomma slår ut hela Sverige, mer eller mindre laglöst land uppstår, och vi får följa ett par personer som kämpar för att hitta fotfästet i en helt ny värld. Det som gör att historien ändå sticker ut är att läsaren slipper den klassiska manliga hjälten som slåss för att överleva; här är det i stället Amanda och Iris som försöker få grepp om en ny tillvaro. Iris dotter Sigrid och den nyanlända flyktingen Dano har också undgått smittan. Och det som brister i innovation tas igen i den täta, darrande spänningen.".

Hur hittar han historierna som ska fungera som serier?
— Det gör jag nog bara utifrån ren fantasi. Eller kanske snarare utifrån ren skräck, för såväl Virus som Nära gränsen handlar väldigt mycket om föräldrars rädsla för att något otäckt ska hända deras barn. Båda serierna är ju någon sorts actionthrillers med dramainslag, den typen av berättelse. Ska jag vara ärlig har jag nog inga direkt litterära förebilder som jag strävar mot, utan inspireras snarare av filmens värld när jag skriver.

Tidigare böcker

Daniel Åberg debuterade 2005 med Dannyboy & kärleken och fem år senare gav han ut Vi har redan sagt hej då.

Så här skrev bokbloggen Bokhora om sistnämnda titel: "Är det inte lite tjatigt att läsa om killar som inte vågar bli kära? Har man inte läst det en massa gånger? Men herregud så fel jag hade. [...] Boken har ett språk som flyter på lätt och jag tyckte så mycket om den att jag sträckläste den. Vi har redan sagt hej då är en fin bok om att låta sina rädslor styra, om kärlek, förälskelse och svek. Och om ensamhet!"

När han och sambon Johanna Öberg blev föräldrar så skrev de tillsammans boken När två blev tre: förstagångsföräldrars funderingar, farhågor och fantasier (2012).

Han har även medverkat i antologin Röster i Gästrikland (2006).

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

2019 Rubus Arcticus, stipendium på 100 000 kronor. Stipendiet delas ut årligen av Region Norrbotten.

Motivering: Författaren och kulturskribenten Daniel Åberg har publicerat sig inom olika genrer. De största framgångarna har han fått genom sina spännande och smittande ljudböcker. Daniel Åbergs litterära universum har med tiden förflyttats allt mer till Norrbotten där han från sin plats i Vittangi skriver fram sina litterära rum.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Daniel Åberg och Johanna Ögren ville gifta sig innan de fick sitt första barn, Tage.
— Det är ju så mycket enklare att vara gift när man får barn!

På grund av halka och ett olyckligt fall så hamnade föräldrarna på Danderyds sjukhus, sonen hade bland annat hamnat i fel ställning och Johanna ordinerades liggläge. För att muntra upp de båda så startade han upp processen så att de kunde gifta sig i sjukhusets kapell. Under den dagen lyckades han ordna fram hindersprövning och bokat upp prästen. Två sjuksköterskor rullade in sängen med den blivande hustrun, prästen hade ringt in en kompis som spelade på ostämd gitarr och sköterskorna fick vittna. Paret höll i ett dopljus under vigselakten eftersom han inte hade hunnit fixa ringar under dagen.

Dagen efter föddes Tage.

Men att förenkla föräldraskapet genom det där minnesvärda bröllopet hade paret inget för. När vigselbeviset kom upptäckte de att prästen skrivit in fel datum: fyra dagar efter sonens födelse.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Telefonintervju och mejlkontakt med författaren.

Artiklar, bloggar och annat
Norrbottens-Kuriren 2 november 2018.
Boktugg.se
26 oktober 2018.
Arbetarbladet 20 augusti 2017, 26 augusti 206 och 14 juni 2016.
Expressen 10 februari 2010.
Bokhora.se 2 februari 2010.
Wikipedia om författaren.
Författarcentrum/Författarförmedlingen.
Författarens hemsida.

Inlästa titlar: Virus 2 och 4.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Virus (2017)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.part-number 2
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188597113

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Författaren berättar kort om handlingen i Virus: "Allt börjar en varm sommarmorgon i Stockholm. Ett extremt aggressivt, luftburet virus slår inom loppet av dagar ut civilisationen. Kvar finns snart bara en spillra av mänskligheten – vissa ännu osmittade, andra immuna mot sjukdomen, men bärare av smittan. I Virus får vi följa fyra av de immuna, som snart ställs inför helt nya sorters hot. Samhället må ha nått sitt slut, men något måste komma därefter. Har de en plats där?".

  Parkeringen ligger ett par hundra meter in i skogen. Det står några övergivna fordon där och Amanda cirklar runt den lilla grusplanen så att bilen har fronten riktad mot utfarten innan hon slår av tändningen – lika bra att vara förberedd för snabb flykt. De lämnar bilen med rutorna upphissade så att det bildas en decimeterhög glipa, någon nytta gör det väl förhoppningsvis mot stanken av förruttnelse i kupén.

  Så står de vid grusplanens kant och stirrar mot en svagt nedåtlutande, bred stig som försvinner in i skogens mörker. Stjärnor skymtar ännu på himlen, men klockan är nästan två och om en timme kommer det sakta att börja dagas. Uppställningen är densamma som tidigare – Dano bär fälgkorset, Amanda den trasiga automatkarbinen och Iris den oladdade pistolen. Inte mycket till vapen, tänker Amanda, snarare snuttefiltar, något att hålla i handen.

  De slänger en sista blick på kartan. Fågelvägen är det inte mer än en och en halv kilometer till gården Erstavik, i praktiken får de kanske gå lite drygt två kilometer. Så nära. Ändå känner Amanda att de är väldigt långt från målet.

  — Vad ska vi egentligen göra när vi kommer fram?, frågar Dano. Amanda står fortsatt stum, med blicken fäst på en obestämd punkt in i mörkret. Hon har ingen aning. Det blir Iris som bryter tystnaden. — Vi ska använda det enda riktiga vapen vi har, säger hon med kall stämma. Vi ska smitta dem med vårt virus och sedan se dem dö när vi hämtar mitt barn.

 2. Virus (2017)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.series Virus
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.part-number 1
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188597038
 3. Dannyboy & kärleken (2006)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9197618802
  2. 9789197618809
 4. När 2 blev 3 (2012)

  Undertitel förstagångsföräldrars funderingar, farhågor och fantasier
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Ögren, Johanna
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789127132887

Boktips

 1. Nära gränsen

  By: Åberg, Daniel Review by: Hilkka Horsma

  Norrbotten är hett! Det släpps nya böcker där handlingen utspelar sig i vårt län på löpande band känns det som. Och det är bra böcker! Missa för allt i världen inte den här actionfyllda thrillern av Daniel Åberg.