Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Luleå
 2. Svartöstaden
 3. Seskarö
 4. Finland
 5. Tammerfors
 6. Helsingfors
 7. Umeå

Fanny Felicia Svanberg

1987 Luleå

-- Det mest lustfyllda är ju hittepå-stadiet när jag får leka med karaktärerna.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Tecknandet har aldrig varit en passion, snarare ett verktyg för att visa hur jag tänker och ett sätt att berätta något som jag tycker är roligt eller viktigt. Periodvis även ett tidsfördriv.

Jag samlar på iakttagelser och sätter ihop dem till små berättelser i huvudet. Ibland blir det en bild, ibland blir det en hel bok. Jag blir inspirerad av småsaker folk sparar i byrålådor, stora stålskrov, fragment av samtal, minnen och havet.

Fanny Felicia Svanberg, september 2020

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Fanny Felicia Svanberg är född och uppvuxen i Svartöstaden i Luleå. 2011 flyttade hon till Finland och har bott i Helsingfors sedan Tammerfors där hon studerade vid en konstskola. 2018 flyttade Fanny Felicia Svanberg till Umeå för att studera vid universitetet.

Hon har frilansat som illustratör sedan 2010.

Fanny Felicia Svanberg har illustrerat flera böcker, bland annat böckerna om Felicia Fahlander där Peo Rask skrivit texter. Med barnboken Kom öde ö rädd debuterar hon även som författare. På vilket sätt skiljer sig arbetet med både text och bild jämfört med enbart bild?
— Som illustratör väntar jag alltid på den perfekta berättelsen: jag skulle vilja illustrera en bok som handlar om det här och det här, med de här karaktärerna och så vidare. När jag insåg att den perfekta berättelsen aldrig verkade komma så beslöt jag mig för att skriva den själv. Det kändes oerhört lyxigt och lustfyllt att få äga hela historien själv.

Skrev till sig själv - som barn

Boken handlar om råttorna Daisy och Spolen som måste rädda någon. Berättelsen har hon burit på länge och hon har tvingat sina kusiner i olika åldrar att lyssna på berättelsen många gånger för att testa om den håller.
— Jag ville skriva den här boken till mig själv som barn. Min ambition har varit att skriva en tidlös historia som jag själv hade velat läsa när jag var liten och som förhoppningsvis barn vill höra i framtiden. Därför handlar boken om en resa och ett mysterium eftersom det är det jag själv hade velat läsa för mig själv. Jag tänkte att boken skulle vara lite som en fabel, därför valde jag att inte ha med några människor i berättelsen.

Fanny Felicia Svanberg har fler berättelser i huvudet och hon vill gärna prova olika tekniker i berättandet.
— Jag gillar bilderboken som koncept, jag har haft tur att få så mycket konstnärlig frihet när jag illustrerat. Men jag kanske inte alltid kommer att skriva för barn.

Dåtida prinsessor och nutida inspiration

Är det så att bilder kom redan i barnaåren eller senare?
— Jag har alltid tecknat. I mitt föräldrahem finns pärmar med sparade teckningar. Där finns många små böcker om prinsessor med pärmar i guldpapper. Jag har alltid skapat på olika sätt. Att jag började illustrera böcker kändes naturligt, är så glad att jag fått göra det.

Och var hittar en författare och illustratör sin inspiration?
— När jag illustrerar lyssnar jag alltid på ljudböcker, då ska det vara något spännande men lättlyssnat. Gärna en bra mordhistoria som går in genom ena örat och ut genom det andra, men den ska vara nog spännande för att hålla mig kvar på stolen. När jag läser själv så tycker jag om böcker som har återkommande teman som exempelvis Guldkompassenserien när den kom. Jag tycker också om Gösta Berlings saga. Jag tycker om böcker med tydliga landskap och bra karaktärer.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Fanny Felicia Svanberg debuterade som barnboksförfattare med Kom öde ö rädd (2020), hon har även illustrerat boken. Den handlar om syskonen Daisy och Spolen som en dag hittar en flaskpost där bokstäverna delvis försvunnit. Det som syns på papperet är just de oroande orden från bokens titel. Boken befolkas av djur, huvudpersonerna är råttor, och författaren har tänkt på fabler när hon jobbade med boken. Att den ska vara tidlös och hålla även i framtiden.

Hittepå-stadiet

Hon har illustrerat många böcker innan hon debuterade även som författare. Hur har processen sett ut?
— Det mest lustfyllda är ju hittepå-stadiet när jag får leka med karaktärerna. Vad de gör, var de hamnar och hur de ser ut. Den processen var väldigt lustfylld även i skrift. Sen kommer den långa uppstyrningsfasen, när varje bild och ord ska vändas och vridas på för att hitta rätt form och formulering. Då får man glädjas åt de små detaljerna, att jag hittar en bra synonym, ett namn eller ett ansiktsuttryck som jag kämpat med att få till.

Bibliotekstjänst skriver (Annika Malm i BTJ-häfte 2020:15): "Författaren Fanny Felicia Svanberg håller ett högt tempot i berättelsen från början och texten böljar fram över sidorna i takt med de uttrycksfulla bilderna. Råttorna har ett härligt minspel och kropsspråk som höjer spänningen och såväl havet som den mörka skogen förstärker berättelsen suggestiva karaktär. Färgskalan är vackert grå/blå/grön med något roligt mönster som inslag här och där. Humorn ihop med de sympatiska karaktärerna gör det hela till en spännande och något halsbrytande berättelse om nyfikenhet, hjälpsamhet och mod. Och med en härligt fyndig upplösning! Helhetsbetyg: 4.".

Lyxig bok

Den 30 september 2020 recenseras boken i Norrländska Socialdemokraten (Ida Stiller): "Boken känns lyxig, de tjockare mattare papprena leder till ett långsamt bläddrande. Det tillsammans med Svanbergs teknik framkallar känslor: Några feta råttor som Daisy och Spolen stöter på ser verkligen obehagliga ut, för att inte tala om Tots hipstriga och moderna dandystil. [...] Här bevisar också Svanberg att det är illustrationerna som är det viktiga och det hon kan bäst, även om hennes text också är genomarbetad.",

Plats för andra projekt

Hon har burit på berättelsen under en lång tid och har sett fram emot att den äntligen ska möta en publik. Planen var att släppa boken under våren 2020 men Corona-pandemin kom i vägen och därför släpptes den under hösten istället.
— Nu finns det plats för andra projekt, jag har definitivt ett lager som jag vill gå vidare med. Vill gärna prova på olika tekniker, olika sätt att prova på sätt att berätta.

Andra illustrerade böcker

Fanny Felicia Svanberg har bland annat illustrerat fem barnböcker i samarbete med författaren Peo Rask (som också finns här på Norrbottensförfattare – länk), det handlar om Felicia Fahlander-serien. Handlingen är förlagd till områden som barn och vuxna i Norrbotten är bekanta med. Järnverk, gruvor, isbrytare, tåg och badhus.

Den första boken heter Fabriksområdesforskare Felicia Fahlander (2010). I Aftonbladet (23 januari 2011) skriver recensenten Petter Lindgren: "Malmhög, malmtåg, masugn, malmkropp, malmdamm." Felicia hittar massor av spännande ord under sommarlovets strövtåg kring järnverket där hennes mamma arbetar. Ordet koksverk tråcklar hon ihop med träningsvärk, huvudvärk och det tyska bandet Kraftwerk. [...] illustrerad av Fanny Felicia Svanberg och med text av Peo Rask som i sina bästa stunder får till ett nästan Inger Sandbergskt sväng:­ ”Tacka Malacca, Dra Moskva / Atji Karachi / Överallt har jag varit / Men ej i / Pompeji.”.

Skitbra, helt enkelt

Vi tar till ytterligare två röster. Om Felicia Fahlander och Harry Gruvgubbe skriver Piteåtidningen (19 september 2012, Ingemar Nilsson): Här synkar text och bild fint ihop och man blir varm om hjärtat. Det blir jag för övrigt flera gånger över den tredje boken om Felicia Fahlander. Jag ser den som en hyllning till fantasi och gemenskap, oavsett ålder och andra skrank. Största jobbet gör de redan nämnda illustrationerna. Skitbra, helt enkelt.

Om Felicia Fahlander och isbrytaren Arnulf står det i Dagens Nyheter (12 oktober 2013, Lotta Olsson): ”Märkligt suggestiv bilderbok om Felicia som får följa med praktikanten Jonte ut på en resa med en isbrytare […] stora, mjukt pastellfärgade islandskap med blekt rosa himmel möter gråbruna, kantiga fartyg med noga återgivna, konkreta detaljer…”.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

Fanny Felicia Svanberg har fått stipendier för olika konstprojekt under tiden i Finland, bland annat ett konstnärsresidens.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

— Jag är jättedålig på att rita hästar och cyklar.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Intervju med Fanny Felicia Svanberg samt godkännande för publicering. Inlästa titlar: Kom öde ö rädd samt de 5 Felicia Fahlanderböckerna (2010-2015).

Recensioner:
Norrländska Socialdemokraten 30 september 2020. Bibliotekstjänst (BTJ) häfte 2020:15 2020. Piteåtidningen 19 september 2012. Dagens Nyheter 12 oktober 2013 och 26 september 2011. Aftonbladet 23 januari 2011.

Övrigt:
Norrbottens-Kuriren 4 oktober 2013. Författarens blogg, inlägg från den 30 september 2015 http://densvartaon.blogspot.com/

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Kom öde ö rädd (2020)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789188645265

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Flaskskeppet gungar fram över vågorna. Spolen hittar ett dragspel och sjunger så flaskan skallrar:
  — Hej och hå! Hissa förgasaren. Snajda ankarskoten. Öppna korken för Daisy har spytt i aktersalongen!

  När stjärnorna tänds ser de den öde ön.

 2. Felicia Fahlander och Järnhästen (2015)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Svanberg, Fanny Felicia
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115821

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Att bädda sängen i kupén är inte det lättaste. Det blir bängligt värre när alla ska göra det samtidigt och på sitt speciella sätt.

  Text: Peo Rask.
  Illustratör: Fanny Felicia Svanberg.

 3. Felicia Fahlander och isbrytaren Arnulf (2013)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Svanberg, Fanny Felicia
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115548

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  — Det är det kraftiga skrovet och de starka motererna som gör att Arnulf kan bryta isen. Men isen är lurig. Vid kraftiga strömmar eller om det blåser hårt kan isrännan drivas ihop. Ungefär som när man drar ihop ett blixtlås. Därför måste lastfartygen hålla sig tätt bakom Arnulf. Annars finns risken att de fastnar i isrännan.
  — Vad du kan, säger Felicia.
  — Tja, man lär sig ett och annat när man har praktik, säger Jonte.

  Text: Peo Rask.
  Illustratör: Fanny Felicia Svanberg.

 4. Felicia Fahlander och Harry gruvgubbe (2012)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language English
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Svanberg, Fanny Felicia
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115463
 5. Felicia Fahlander och farfars nycklar (2011)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Svanberg, Fanny Felicia
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115357
 6. Fabriksområdesforskare Felicia Fahlander (2010)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Svanberg, Fanny Felicia
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115234

Boktips

 1. Kom öde ö rädd

  By: Svanberg, Fanny Felicia Review by: Agneta Krohn Strömshed

  Fanny Felicia Svanberg går från klarhet till klarhet

 2. Felicia Fahlander och isbrytaren Arnulf

  By: Rask, Peo Review by: Kristina Ström

  Felicia brukar gå ner till hamnen och titta på båtarna. Där finns isbrytare, lastbåtar och en liten bogserbåt. Men en dag när hon som vanligt går ner till hamnen för att titta på båtarna händer något mycket oväntat.