Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Foto: Gert Frost
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Luleå
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.urls
 1. hantis.se

Hans Olov Ohlson

1952 Luleå

Hans Olov Ohlson bodde som 18-åring i London och tränade och spelade fotboll i West Ham United.

Foto: Gert Frost

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Lustfylld! Så vill jag beskriva min relation till skrivandet. Det handlar verkligen om sann lust – en lust som jag haft förmånen att kunna bejaka större delen av mitt liv.

I skolan gillade jag allra bäst att skriva uppsats och att välja journalistiken som yrke kändes naturligt.

Efter att ha ”hamnat snett” som arbetsledare och chef på NSD och SVT återgick jag till mer renodlat skrivandet när jag blev frilansare och egen företagare 1998. Det fick mig att känna mig nyförälskad i språket och med tiden blev det också utrymme för det fria skrivandet som författare.

Att vara författare är berikande på många sätt. Det är uppmuntrande att få böcker utgivna och att få reaktioner av människor som har läst dem – fast mest tillfredsställande är ändå att härligt ohämmat kunna fortsätta att bejaka den starka lusten till skrivandet.

Hans Olov Ohlson, augusti 2020

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Hans Olov Ohlson föddes 1952 i Luleå. Han gick Journalisthögskolan i Stockholm 1974 - 1976 och fick därefter anställning på Norrländska Socialdemokraten (NSD) i Luleå, tidningen som han hade börjat arbeta i redan 1971.

Efter 16 år som anställd på Norrländska Socialdemokraten och 6 år som chef på Sveriges television i Luleå blev han frilansare 1998 och på visitkorten stod ”Skriver och pratar”. I sin firma Hantis fick han olika uppdrag. Det var olika former av journalistiskt, informativt och dokumenterande skrivande, men också medverkan i radio, kåserande föreläsningar och utbildningar i massmedia och skrivande.

Luleå och Ystad

Han har alltid varit bosatt och verksam i Luleå, men under hela sitt yrkesliv som journalist och författare regelbundet besökt och skrivit om alla Norrbottens kommuner. I nästan 20 år bodde han också delar av året i sommarhuset i byn Sjörup utanför Ystad i Skåne.

I mitten på 1980-talet gick han en kurs i Skapande svenska. I flera decennier har han också recenserat litteratur i NSD. Att läsa har alltid varit en stark passion. Det var därför närmast logiskt att han ville försöka sig på ett eget författarskap.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-authorship

Hans Olov Ohlson debuterade 2009 med romanen Messerschmittsakademien. Den handlar om en man som driver antikvariatet Bokhyllaren och bildar ett sällskap med besserwissrar, en halvdan akademi vars otillständige sekreterare han blir. Under historiens gång lyckas han vid lämpliga tillfällen citera samtliga nobelpristagare i litteratur.

Recensenten Jan-Olov Nyström skrev i Norrbottens-Kuriren: ”En vänligt berättad bok om kärleken till böcker, och kanske i viss mån kärleken till kvinnor (…) Jag tycker om tonen.”

Guld i limerick

Diktsamlingen Limerickar att läsas per vers kom till efter att han vunnit SM i limerick vid Humorfestivalen i Lund 2013.

Ett par år senare ger han ut romanen Sånt som händer (2015). Den utspelar sig i Luleåmiljö och har en stark koppling till altarskåpet i Nederluleå kyrka. Om den tyckte Solveig Nordmark i Norrländska Socialdemokraten: ”Hans Olov Ohlsons språk är lysande och romanens store behållning finns just här, samt i hans miljöbeskrivningar av staden Luleå.”.

Guide genom Tornedalen

Fransyskans visit i Tornedalen är en roman från 2018. Fransyskan heter Francoise och är en fiktiv ättling till Jean-Francois Regnard, som 1681 blev ”den första turisten i Lappland”. Hon reser i sin förfaders spår, guidad av historieläraren Jens från Haparanda, genom Tornedalens natur, kultur och dramatiska historia. Sven Nyberg skrev i sin recension i Norrbottens-Kuriren: ”Selma Lagerlöf skrev en läsebok i geografi för Sveriges skolbarn, den världsberömda berättelsen om Nils Holgersson, som flög över landet och råkade ut för många äventyr. Ohlson har skrivit en liknande läsebok för vuxna om Tornedalens geografi och historia.”

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

Hans Olov Ohlson bodde som 18-åring i London och tränade och spelade fotboll i West Ham United.

Som 20-åring övervägde han på fullt allvar att tacka ja till ett erbjudande om att bli bingohallsföreståndare, men i stället sökte han in på Journalisthögskolan.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Godkännande för publicering.

Recensioner
Norrländska Socialdemokraten 17 september 2009, 9 december 2015 och 30 november 2018. Norrbottens-Kuriren september 2009, 8 december 2015 och 27 november 2018.

Artiklar
Norrländska Socialdemokraten 27 augusti 2009, 15 november 2013 och 28 oktober 2015.
Norrbottens-Kuriren 27 augusti 2009, 15 november 2013, 28 oktober 2015 och 8 november 2018.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. En kraft som inte går att stoppa (2019)

  Undertitel tio röster om kampen för en skola och en bygd
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Petersen, Karl
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789198545319
 2. Fransyskans visit i Tornedalen (2018)

  Undertitel roman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789198461343

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Hennes första tanke var: ”Här någonstans kan den finnas.”
  Den andra: ”Hur ska vi kunna hitta den?”
  Runt om dem svepte vinden som en tät fågelsvärm. Intensiteten och ljudet varierade som vågor. Ute på vattnet tog blåsten form som darrande krusningar på ytan. Långt där bortanför såg hon fjällens oregelbundet böljande kontur, den som hennes landsmän, de djärva pionjärerna, sett som världens ände.

  Så komiskt och samtidigt rörande. Hon undrade om de verkligen trott att de nått änden på allt existerande.
  Men var hade de lämnat stenen? Nära stranden, en bit upp på sluttningen eller ända uppe vid bergets topp?
  Omöjligt att veta. Merde!
  – Tja, sa han och bröt in i hennes tankar, nånstans här kan den finnas.
  – Tror du det, på allvar? sa hon och såg sig omkring.
  – Jo. Men den kan mycket väl också vara nån annanstans. Längre upp på bergssluttningen, kanske – eller på en helt annan plats. Uppgifterna varierar så det är svårt att veta.

  De hade fått skjuts över sjön av en fåordig man som även lovat att komma och hämta dem morgonen därpå. Då skulle han också få betalt. Han hade kört dem lugnt och säkert i sin smala båt, rakt över vattnet från sitt båtlägg. Efter att de lyft ut de sista delarna av packningen hade mannen skjutit ifrån utan mer än en nick till avskedshälsning och vänt tillbaka.

  Där de stått kvarlämnade på stranden i den svala vinden hade stillheten tonat ner till nästan total tystnad när båten fjärmade sig. Det var som att plötsligt bli medveten om naturens andetag. Inte flåsande som efter en ansträngning, men ändå intensiva, som vid oro. Det hade smittat och han hade upplevt stunden som nästan lite olustig. Han blev medveten om sitt ansvar för sin franska gäst.

 3. Sånt som händer (2015)

  Undertitel roman
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115838

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Sina dagliga rundor gick han nästan alltid medsols. En kort bit i början längs Lulsundskanalen, vars vatten en del dagar var kolsvart. Ibland strömmade det stritt ut mot havet, ibland krusade det sig sakta inåt den inre fjärden mellan Bergviken och Lulsundet. En del dagar låg vattnet stilla med glänsande yta. De flytande barren och grässtråna liknade då krackeleringar i blank keramik.

  Vattennivån kunde skifta flera decimeter från en dag till en annan. Det hände att han gjorde avstickare in på stålbryggan under vägbron för att studera mätstickan på motsatta sidan. De varierande vattennivåerna fascinerade honom. Livet igenom hade han känt respekt för det världsdominerande vattnet. Ett naturens underverk som kunde dränka och rasera, skålla och förfrysa – och då det expanderat kunde flyta på sig själv. Tack vare den milda hösten dröjde den expansionen. När den första isen väl lagt sig bröts den upp redan efter några dagar då vattnet steg. Det kändes skönt med ytterligare andrum.

  Längs gångvägen nedanför det stora trafikstråket bort mot Örnäset och Svartöstan gick han med pigga steg. De dagar då det var soligt och nollgradigt var himlen ett konstverk i rosa, orange och ljusblått. Hade någon målat i samma nyanser hade det verkat grällt och kitschigt. När naturen skapat njöt han av resultatet. Samma sak med röken och ångan från SSAB, som klara dagar verkade fastfrusen i grårosa formationer.

  När det blivit advent lyste framplockade stjärnor och ljusstakar i fönstren i husen på höjden. Ljuset föll orangegult ned mot hans stråk. På utsidan av en inglasad balkong högt upp blinkade en hjärtformation i färger som växlade med några sekunders intervaller.

  Gick han sent var det ofta disigt och för var dag blev det allt mörkare. Det tillfälliga tövädrets smältvatten låg spegelblankt ovanpå den tunna is som försynt lagt sig tillrätta. I kanten av isen stack stenar upp som blemmor i en narig hud.

 4. Limerickar – att läsas per vers (2013)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115586
 5. Luleå (2012)

  Undertitel stadslära : fabuletter, historietter, humoresker
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.contributors
  1. Ohlson, Hans Olov
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115449
 6. Messerschmittsakademien (2009)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.publisher Black Island Books
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789186115135

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  På sin färd finner han i farten en fyndighet som roar honom som njutare av natur och litteratur: Han är en saligt bokbedårad, mitt i ändelsernas centrum. En bok – flera böcker. En bok – flera bokar.

  Turen går genom bokskogarnas solbelysta katedraler. Han vet det inte i den här stunden, men senare ska han slå upp en bok och lära sig att boken är det yngsta av de svenska ädellövträden. Den kom från kontinenten under järnåldern, ungefär ett halvt årtusende före vår tidräknings början, och vandrade ett tag uppåt landet, men numera är det i huvudsak i hans hemtrakter som den förekommer.

  (…)

  I änden av en avtagsväg hittar han ett stilla ställe där det sitter handskrivna skyltar med spretig text: ”13 böcker i en plastpåse 25 kronor”. På ett annat är lockelsen något mer prydligt plitad: ”Böcker 5 kr kilot”. Där går han in för att plocka ihop pocketböcker i hyfsat skick, vilket gör att han lyckas skaffa sig ett par hyllmeter för mindre än en hundring.

  (…)

  Färden går vidare genom den bygd som han känner sig förälskad i, särskilt i sommarsol. Han ser den röda vallmon vaja vid sidan av den slingriga vägen och ser Nässlorna blomma i utbudet vid nästa stopp.

  Bland gamla mattor, möbler och tavlor av tvivelaktig kvalitet uppenbarar sig riddaren av den sorgliga skepnaden, Cervantes Don Quijote. Det är ett fint exemplar ur serien Böcker som förnyat människans tänkande. Han nästan skäms när han ger en tia för den.

  Senare när han sitter hemma i huset och bläddrar i boken känner han lukten av gammalt damm eller rent av mögel, men han påminner sig att det bara är från papperet och det vackra halvfranska bandet. Innehållet blir aldrig mögligt. Inte i den sortens böcker, hur vanvördigt de än reas ut.

  Boken får en tillfällig plats ute på ett bord i trädgården. Frisk luft bör göra den gamle riddaren gott.