Key not found: norrbottensforfattare.view-author.return-link
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.geographical-connections
 1. Kiruna
 2. Nedre Soppero
 3. Lannavaara
 4. Tornedalen
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.urls
 1. annakuru.se/
 2. www.instagram.com/annakuruwriter/?hl=sv
 3. www.facebook.com/anna.kuru.writer
Key not found: norrbottensforfattare.view-author.media-urls
 1. sverigesradio.se/artikel/7412315

Anna Kuru

1972 Kiruna

- För mig är det så att en berättelse uppstår ur ett ord, en bild, en doft, som sätter igång en hel text.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.author-presentation

Egentligen handlar väl allt om berättelser? Jag tror det i alla fall. En önskan om att dela med sig av en historia, att tillsammans med den som läser eller lyssnar stiga in i en helt annan värld, verklig som påhittad. En saga! Låter inte det fint?

Anna Kuru, oktober 2020

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.about-author

Anna Kuru drömde om att bli författare redan som liten. Hon skrev eldiga texter i otaliga dagböcker, med brevvänner på andra sidan jorden, klotter på toadörrar och så småningom reportage i tidningar. Det mesta har hon sparat och tittar på det ibland.
— Det är ord av en som nyss lärt sig hålla en penna, smärtsamma tankar från en nybliven tonåring, hastigt nerklottrade dikter på ett utedass. Men jag ser något annat också. Jag ser en vilja, en dröm, en önskan om att nå ut. En längtan att vara någon annanstans, att dela en berättelse i text. Och en insikt om att ord kan förmedla och förändra, säger Anna Kuru.

Kompost-rädd?

Anna Kuru har arbetat med en mängd olika saker. Från hundspannsförare till att arbeta i trädgårdsbranschen och få vara en del av stadsomvandlingen i Kiruna.
— Novellen Kompost kom till en sommarkväll och föddes av en fråga: Är du rädd för din egen kompost? Så tändes idéen om den obehagliga jordhögen och snabbt plitade jag ner texten på ett papper och skickade in den till Tidningen Skriva som just då hade en novelltävling. Det blev den första novelltävlingen som jag vann.

Det här med novelltävling är något som lockat Anna Kuru. Efter att hon läst kreativt skrivande på distans via Österlens Folkhögskola såg hon deras tävling Över gränsen. Då fick hon en ny bild som körde igång fantasin. Det var den vedhuggande Birger som dök upp.
— Han som står där med yxan i handen, till synes fridfullt, men som gör upp med sitt liv i samma takt som eggen klyver björkklabbarna. Det blev novellen ”Islossning” och med den vann jag förstapriset på 10 000 kronor.

Inspirationen

Varifrån får hon sin inspiration, sina berättelser?
— För mig är det så att en berättelse uppstår ur ett ord, en bild, en doft, som sätter igång en hel text. När den känslan kommer ska man ge sig hän och låta orden flöda utan att tänka på hur slutresultatet ska bli. Därför är jag inte heller beroende av att sitta på en speciell plats, eller gå omkring i naturen. Den skrivande gnistan sitter djupare än så.

När Anna Kuru fick frågan av Sveriges Radio att skriva en Radionovell blev svaret ja. Hon skrev Den vita rosen som inte bara handlar om det stillsamma byalivet utan även om andra världskriget och flykten över älven, när husen brann på andra sidan gränsen. Novellen blev nominerad till Årets Radionovell 2018. Här fick hon en tydlig bild: en man i Tornedalen som fiskade på en spegelblank älv.
— Jag såg honom hålla för sitt ena öra, lyssnade till ett ljud han aldrig glömt, och därefter kan man säga att texten skrev sig själv. Det blir visst så när man lyckas bra med gestaltningen har jag hört.

Inspirationen har hon nog fått redan från barndomens uppväxt. Hennes släkt har alltid burit på berättelser.
— Mest framträdande var kanske min farfar, som lämnade sitt hemland Finland för att bosätta sig i Nedre Soppero. Hans berättelser om livet förr fängslade både vuxna och barn. Han ägde konsten att berätta och kanske, kanske har jag ärvt den del av den.

Nyutgivning

Efter sina studier om manusutveckling och litterär gestaltning på Luleå tekniska universitet (2018) bestämde hon sig för att bli egenutgivare. På så sätt kunde hon ge ut sin debutroman Den första frosten, en psykologisk thriller och del ett i hennes Kirunatrilogi. Del två heter Norrskensnatten. Till hennes glädje kommer hennes böcker att ges ut på nytt och då av förlaget Modernista, den första hösten 2020 och den andra under våren 2021.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.awards

I en novelltävling arrangerad av Tidningen Skriva fick hon första pris för novellen Kompost. Motivering: ”Minimalistisk och melankolisk sommarnattsskräck där hotet lurar i det vardagliga. Med synbart enkla iakttagelser skapas trovärdighet och håren reser sig i nacken.”.

Novelltävlingen Över gränsen, arrangerad av Österlens folkhögskola 2017, fick hon första pris (10 000 kronor) för novellen Islossning. Motivering: ”En stram historia, skriven av en mycket formsäker författare. Ett helt öde fångat på en yxas egg.”.

Den vita rosen - Nominerad till Årets Radionovell 2018.

År 2020 Stipendium på 5 000 kronor av Tornedalsrådet för översättning av Islossning till meänkieli.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.trivia

— Jag är en inbiten älvbadare med Lainioälven som favorit.

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.sources

Godkännande för publicering.

Norrbottens-Kuriren 18 september 2020.
Norrländska Socialdemokraten 8 december 2018 och 21 mars 2017.

Deckaloggen: https://deckarlogg.wordpress.com/2019/12/17/psykologiskt-med-ett-sarskilt-driv-och-en-speciell-nerv/

Agnetas ABC, instagram:
http://www.agnetasabc.se/instagram-inlagg-566/

http://www.agnetasabc.se/instagram-inlagg-570/

http://www.agnetasabc.se/instagram-inlagg-524/

Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works

 1. Den första frosten (2020)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.series Kiruna-serien
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789178935222

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Hon är på väg nu. Det vet han.

  Han har väntat länge på att hon ska komma och i kväll har vinden burit hennes doft. På mjuka tassar har han smugit över ängen längs den nästan igenvuxna stigen till stugan där hon ska bo. Under bastun har han gömt sig undan skatorna som med sina blanka näbbar försökt nypa tag i hans päls. I den blåsvarta kallkällan har han sett fjällvråkens skugga och tagit skydd under granarnas släpande grenar.

  Han har hört göken gala i söder och han vet.

  Hon är på väg.

 2. Islossning (2018)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789163990182

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  För varje gång Birger höjer yxan över sitt huvud slår hans hjärta några extraslag. Det är som om blodet med en kraft han inte känt på länge nu vill ut i kroppens alla delar.

  Så kommer smällen.

  Hugget när den nyslipade eggen träffar den vridna björken och saven sipprar ut precis som svetten ur hans egen panna och får det att svida i ögonen. Han blinkar. Nykluven björkved har en alldeles speciell doft. Ett stänk av honungsmelon. En längtan efter en kommande sommar.

  Mellan slagen ser Birger på videkissarna. De klättrar på grenarna likt gråludna tussar och lutar sig mot den stadiga vedbodväggen. Livet går fortare på våren, tänker han och ser högen med kluven ved växa. För varje timme som går sjunker snön runt om honom undan alltmer, suckar när den förvandlas i värmen.

  Han sparkar bort bitar av näver och träflis som fastnat under sulorna på de gröna gummistövlar han bär.

  Egentligen ska björken fällas tidigt på sommaren, kvistas till hösten och tas hem från skogen under vintern. När kvicksilvret visar på närmare tjugo minusgrader är det sega träet torrt och som lättast att klyva. Inte som nu, när vårens takdropp bildar pölar på marken och speglar en njutblå himmel.

  Men Birger bryr sig inte.

  Nu gör han som han aldrig har gjort tidigare.

 3. Den vita rosen (2018)

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.language Swedish
  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.isbn
  1. 9789163990175

  Key not found: norrbottensforfattare.view-author.works.sample-text

  Det droppar blod från hans högra handflata. Blandas med vattnet som ligger på botten av träbåten. Han bryr sig inte. Han står i aktern och måste fokusera på att hålla balansen för att inte ramla i. Benen är inte lika stadiga som förr. Han fortsätter lägga fiskenätet som sakta, sakta glider genom vattenytan. Försvinner ner i älvens djup. Trådarna i nätets maskor är tunna som spindelväv men vassa som nykrossat glas. De gör rispor i hans händer, revor som blöder. Men han är van.

  Här och där sitter ljusgrönt sjögräs fast i nätet. Tunnsmala blad, som mjukt ringlar sig runt alla trådar. När han rycker till med ena handen för att få dem att lossna sprätter det vattendroppar överallt. Om man skulle frysa bilden där, skulle det se ut som om någon kastat en handfull glaspärlor över honom och som sedan regnar ner i båten och krusar vattenytan.