Norrlands bästa fågellokaler

Är du en van fågelskådare? Är du en nybörjare som jag själv och som nyss upptäckt det nöjet att identifiera olika fågelarter? Oavsett så är den här boken en användbar och inspirerande källa för att hitta till platser med ett rikt och varierat fågelliv.

Varje plats som presenteras i boken har en karta och detaljerade anvisningar så att man lätt hittar till platsen, dessutom också GPS-punkter för den som föredrar det. Sedan får man veta vilka fåglar man kan förvänta sig att se i området, finurligt nog redovisat per årstid. Man får veta om det är flyttfåglar som återkommer vår och höst eller stannfåglar som kan observeras hela året. Även mer ovanligt förekommande arter som ses ibland nämns.

För att du lättare ska lyckas se fåglarna om du besöker området får varje fågelart en kort beskrivning var i området de brukar vistas. Om det är nära vattnet, vid myren, vid skogsbrynet eller andra tips som underlättar.

Varför inte besöka Saivatuottar?

Om du brinner för att få se en speciell art finns ett register längst bak i boken som heter Var hittar man arten? Där kan man leta upp arten och få en hänvisning till vilket område den vanligtvis finns i.

Eftersom boken täcker hela Norrland är många av fågellokalerna i södra delen av Norrland. Men visst kan man få tips på något smultronställe på närmare håll här i Norrbotten också. Jag har blivit lite sugen på att besöka Saivatuottar, ett lågfjäll inom Sjaunja naturreservat. Med vandring genom gammal barrskog, fjällbjörkskog och pölar och myrar uppe på fjällplatån finns det stora möjligheter att se många olika arter.

Här här Hilkkas egen tipsarsida

Fler naturtips från Hilkka

  1. Nordkalotten 365

    Review Review by: Hilkka Horsma

    Det här är den ultimata naturserien att titta på för den som är intresserad av naturprogram! Extra roligt är att allt sker i miljöer nära oss här i Norrbotten.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Friday, April 10, 2020