Norrut åker man för att dö

En mörk rapsodi som man gärna rekommenderar, en berättelse man obevekligt sugs in i men samtidigt vill klistra en varningstext på. Efter en chockstart med en serie brutala, meningslösa, slumpmässiga mord utvecklas boken till en berättelse om ett annat brott, mindre våldsamt, men utdraget i tid.

"Country noir", landsbygdsskildringar i svart, har vuxit fram som en litterär genre på senare år.  Landsbygden är inte längre någon idyll utan platsen för desperation, våld och svarta färger. I takt med att landsbygd och glesbygd blir okända områden för allt fler människor blir den en arena för allt som är annorlunda - inklusive skräcken.

Det här är en berättelse från bortglömda samhällen och byar. Efter den hårdkokta inledningen ser man att syftet är något helt annat än att rada upp splattereffekter. I stället får man följa spåren av de brott som har begåtts, vi kommer nära anhöriga och människor i nutid och dåtid i romanens landskap. Det är flera berättelser som sammanfogas av de inledande brotten. Och man förstår att man också följer spåren av ett annat, större, utdraget brott. En lång period av skövlad glesbygd, en landsända sviken av samhället, utlämnad åt brutala marknadskrafter. En maktlöshet i samhällets utkant där man måste anpassa sig till en utveckling som bestäms någon annanstans.

För romanen fick Ida Linde Aftonbladets litteraturpris 2014 med motiveringen: "Till en roman där varje mening pulserar av omsorg och hårt tryck. Som varken värjer för förtvivlan eller tröst."

Norstedts, 2014

Boken som bok, talbok och e-bok, du väljer vilken typ du vill låna i katalogen.

Vill du veta mer om vem som får låna DAISY/talbok? Här finns information om läsnedsättning.

 

 

Audience:

Tags:

Review by: Jan Olofsson Wednesday, March 4, 2015