Om projektet

Min berättelse lyfter fram Norrbottens nedskrivna och berättade litteratur på nationella minoritets- och urfolksspråk.

Min berättelse färgad streck

Kulturarvsåret 2019 hos biblioteken i länet fokuserar på nationella minoriteter och urfolk samer. I den digitala Min berättelse-utställningen kan du lyssna på inspelade berättelser på 5 olika språk, läsa andras texter och tankar om kulturarv samt träffa norrbottensförfattare som skriver på samiska, finska eller meänkieli.

Under våren 2019 har projektet Min berättelse täckt hela länet med en fysisk utställning och olika framträdanden på biblioteken: poesiläsning, författarframträdande, litterärt berättande, musik och jojk. 

Bakgrund 

Min berättelse är en del av temaåret Kulturarv 2019.Kulturarv handlar om materiella och immateriella uttryck. Det kan vara traditioner, språk, sedvänjor eller kulturlandskap och mycket mer. Vad som betraktas som kulturarv förändras med tiden och är ett uttryck för samhällets skiftande värderingar.

I många arkiv finns framförallt majoritetssamhällets kulturarv. De samlingar som berättar om minoriteter görs oftast av just majoritetssamhällets syn på dem. Därför är det viktigt med nya satsningar på dokumentation och insamling av kulturarvet i samverkan med de nationella minoriteterna.

Min berättelse drivs av Resurscentrum för litteratur i samarbete med Regionbiblioteket Norrbotten samt Biblioteken i Norrbotten. Projektet genomförs med stöd av Region Norrbotten och Kulturrådet.

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta oss på minberattelse[a]norrbotten.se

Till startsidan Min berättelse

Här hittar du alla våra sidor

 1. Lyssna på berättelser

  Här kan du lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur. Det är författare, musiker och kulturutövare som delar med sig. Det gör de på 5 språk.

 2. Inskickade berättelser

  Här kan du läsa och lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur på samiska, meänkieli, finska och svenska. Skicka gärna in din berättelse, du också.

 3. Författarporträtt

  Norrbottniska författare som skriver på nationella minoritets- och urfolksspråk

 4. Min berättelse - digital utställning

  Dela din berättelse och lyssna på författarna. Kulturarvsåret 2019 hos biblioteken i länet fokuserar på nationella minoriteter och urfolket samer.

 5. Om projektet

  Min berättelse lyfter fram Norrbottens nedskrivna och berättade litteratur på nationella minoritets- och urfolksspråk.