Om projektet

Min berättelse lyfter fram Norrbottens nedskrivna och berättade litteratur på nationella minoritets- och urfolksspråk.

Min berättelse färgad streck

Dela din berättelse, besök utställningen på webben och biblioteken, lyssna på författare och träffa andra. Kulturarvsåret 2019 hos biblioteken i länet fokuserar på nationella minoriteter och urfolk samer.

Projektet Min berättelse täcker hela länet under våren 2019 med en utställning som visas i alla biblioteken i Norrbotten, och också på Bibblo.se. Olika framträdanden kommer också äga rum på biblioteken, exempelvis författarframträdande, poesiläsning, litterärt berättande, musik och jojk. 

Du kan medverka i projektet genom att dela med dig av din berättelse om kulturarv, språk och berättande. Ett urval av berättelserna publiceras i webbutställningen här på Bibblo.se.

Bakgrund 

Min berättelse är en del av temaåret Kulturarv 2019.Kulturarv handlar om materiella och immateriella uttryck. Det kan vara traditioner, språk, sedvänjor eller kulturlandskap och mycket mer. Vad som betraktas som kulturarv förändras med tiden och är ett uttryck för samhällets skiftande värderingar.

I många arkiv finns framförallt majoritetssamhällets kulturarv. De samlingar som berättar om minoriteter görs oftast av just majoritetssamhällets syn på dem. Därför är det viktigt med nya satsningar på dokumentation och insamling av kulturarvet i samverkan med de nationella minoriteterna.

Min berättelse drivs av Resurscentrum för litteratur i samarbete med Regionbiblioteket Norrbotten samt Biblioteken i Norrbotten. Projektet genomförs med stöd av Region Norrbotten och Kulturrådet.

Kontakt

Vill du veta mer? Kontakta oss på minberattelse[a]norrbotten.se

Till startsidan Min berättelse

Här hittar du alla våra sidor

 1. Skicka in din berättelse

  Min berättelse lyfter litteratur och berättande på samiska, meänkieli och finska. Dela med dig av din berättelse om språk, kulturarv eller litteratur!

 2. Lyssna på berättelser

  Här kan du lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur. Det är författare, musiker och kulturutövare som delar med sig. Det gör de på 5 språk.

 3. Inskickade berättelser

  Här kan du läsa och lyssna på berättelser om språk, kulturarv och litteratur på samiska, meänkieli, finska och svenska. Skicka gärna in din berättelse, du också.

 4. Författarporträtt

  Norrbottniska författare som skriver på nationella minoritets- och urfolksspråk

 5. Min berättelse - digital utställning

  Dela din berättelse och lyssna på författarna. Kulturarvsåret 2019 hos biblioteken i länet fokuserar på nationella minoriteter och urfolket samer.

 6. Om projektet

  Min berättelse lyfter fram Norrbottens nedskrivna och berättade litteratur på nationella minoritets- och urfolksspråk.