Ordet makt och vanmakt

”Vid 20 års ålder har man rätt att vara idiot.”

På Piratförlagets hemsida knåpade Jan Guillou 2002 ihop en text om sitt liv med titeln På jakt efter historien. Upp till 10 frågor om dagen kunde det bli om hans författarskap, och det var ett fåtal som blev besvarade. För att råda bot på detta skrev Jan Guillou, om än enligt honom själv, en något opersonlig redogörelse för sin livsgärning så långt.

Självbiografi

Texten kan ses som ett sammandrag av den 7 år senare utkomna självbiografin Ordets makt och vanmakt. Självklart är boken grundligare och lodar djupare än texten från 2002. Jan Guillou är en effektiv berättare och har mycket att berätta. Genom den raka stilen är det ingen tvekan om att det kan uppstå frågetecken kring påståenden. Ibland upptäcker han själv att minnet sviker ifråga om händelseföljder och innehåll, men eftersom han har ett privat klipparkiv att tillgå rättar det oftast till sig.

Kristian tipsar om fler människoöden

 1. Medan jag var ung

  By: Hirdman, Yvonne Review by: Kristian Priemel

  Från att ha skildrat sin mamma i den superba Augustprisvinnaren Den röda grevinnan har turen kommit till att skildra sig själv och sitt verksamma liv.

 2. Fred Åkerström, ingenstans fri som en fågel

  By: Mosskin, Peter Review by: Kristian Priemel

  Det är egentligen bara en person som kunnat framföra Bellmans ”Solen glimmar blank och trind…” alla 21 verser och hålla intresset uppe.

 3. Sanningen är alltid oförskämd

  By: Hägg, Göran Review by: Kristian Priemel

  August Strindbergs skrivande har beundrats och avskytts. Även om Strindbergs liv mest verkar ha cirklat runt att försöka hålla sig ekonomiskt flytande.

 4. Kim Philby, mästerspionen

  By: Borovik, Genrich Review by: Kristian Priemel

  James Bond, en fiktiv figur i den brittiska underrättelsetjänsten med rätt att döda gjorde filmdebut 1962. En epok av actionladdade filmer där världens fortbestånd oftast stod på spel följde ända in i våra dagar.

 5. Mannen i Damaskus

  By: Ericson, Eric Review by: Kristian Priemel

  En äldre man, med stympade händer och bara ett öga vårdar kaniner på sitt tak i Syriens huvudstad Damaskus.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Wednesday, April 3, 2019