På ödets vingar

Det är sällan jag får nöjet att läsa en riktigt bra fantasybok av en svensk författare, men nu har det kommit en som är skriven av en 17-åring från Sävar utanför Umeå.

I landet Karitya har porten till Bergen för länge sedan förseglats med fyra nycklar för att inte släppa ut de monster som döljer sig där. När de bevingade kariterna hamnar i inbördes stridigheter skickas nycklarna iväg därifrån.

Kariten Shanzoc är en av de som blivit utsedda till att hitta nyckelbärarna och skydda nycklarna, men det visar sig att han och hans truppmedlemmar blivit förrådda. De förlorar en luftstrid mot "De avskydda". Shanzoc blir skadad och faller i havet. Han tappar medvetandet, men dras till slut upp på en fiskebåt.

Det visar sig att Pah - ägaren till fiskebåten - har en av nycklarna till Bergen. När fienden syns i skyn stannar han kvar för att uppehålla förföljarna, medan Shanzoc tar med sig hans tonåriga barnbarn och nyckeln mot land. Han utger sig för att vara människa och väntar på ett tillfälle att ta nycklarna från ungdomarna, men händelserna motverkar hans planer.

Shanzoc blir till slut ungdomarnas något motvillige följeslagare undan fienden - men än har han inte talat om vem han egentligen är...

Detta är första delen i serien om nyckelväktarna.

Audience:

Tags:

Review by: Ann-Christin Cruuka Wednesday, August 10, 2016