På resande fot i barnböckernas värld

Annelill Mickelsson Vallin är en av Bibblotipsarna. Hennes bästa sommarläsning tar dig runt hela jorden.

Sommarlovet är här och snart är det dags för semester. Då kan det vara roligt med ett nedslag i barnböckernas värld. Här finns många nya böcker för dig som vill ladda med lite sommarläsning. 

Med tåget rakt in i fantasin

Kanske planerar ni att ta en tripp med tåg i sommar? Då kan jag rekommendera er att läsa Hannah Arnesens Tågresan inför det.

Här är det ett barn som med sin pappa ska åka tåg till farmor. Vi får följa resan genom ett tågfönster och ser när tåget passerar den stora staden, tågstationer med folk som väntar på perrongen, förbi havet och sedan över regnbågen och in i fantasin. Texten som följer illustrationerna koncentrerar sig på det väsentliga och låter bilderna tala. Den här bokens stora behållning är just bilderna som är realistiska men ändå med en fantasifull ton.

 1. Tågresan

  By: Arnesen, Hannah
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book

På afternoon tea hos drottningen

Jakob och hans lillasyster Sofi ska få följa med faster Lollo till London. De ser fram emot ett spännande äventyr. Men resan börjar inte så bra. När de kommer fram till hotellet upptäcker Jakob att hans älskade gosedjur Lammi är försvunnen och nu följer ett letande efter lammet genom London och dess sevärdheter.

De åker upp i pariserhjulet London Eye, besöker Towern och åker dubbeldäckare utan minsta skymt av lammet. Vi som läser kan, om vi är uppmärksam, se vad som händer gosedjuret genom hela historien. Självklart blir det ett lyckligt slut på resan med afternoon tea hos drottningen i Buckingham palace.

Insprängt i boken finns faktarutor om London för den som vill veta mer. Illustrationerna vill jag nämna speciellt. De är livfulla och det märks att illustratören Millis Sarri tidigare gjort bilderna till Super-Charlie-böckerna.

Camping i trädgården

Semestra kan man även göra på hemmaplan. Det gör barnet i boken Min bästa väns semester. Barnet tycker att semestern ska tillbringas med bästa vännen, som är den äldre kvinnan Hilda.

Hilda är tyvärr lite svårövertalad när det gäller att åka och tälta. Det blir en kompromiss. Barnet ska sova i tältet på gården medan Hilda ska sova i hammocken.

Tälta inomhus?

Barnet vill bada också och det löser vännerna med en trädgårdsslang. Hilda vill inte bli blöt i håret men sprutar glatt vatten över barnet istället.

Men så börjar det regna så de måste avbryta sin campingsemester och gå in. Barnet får i alla fall övernatta hos Hilda på en madrass på golvet och nästa morgon blir det en härlig frukost med varm choklad och rostat bröd på balkongen.

 1. Min bästa väns semester

  By: Murray Brodin, Kristina
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book

Bilar, glass och bad för de yngre 

I Bilar på väg är flickan ute och går med sin hund. På vägen passerar hon en mängd fordon som står i en lång kö. Vad har hänt?

Hon passerar en taxi, går förbi en sportbil och en ambulans. Så närmar hon sig havet och vad ser hon då? En rallybil har krockat med glassbilen!

Till slut får hon i alla fall hoppa i vattnet och därefter får hon glass.

Det här är en trevlig bok för de mindre barnen. Den handlar inte bara om olika fordon utan också om vad som kan hända under en promenad.  Bilderna är färgglada och här finns en röd tråd genom historien. Boken kommer säkert att läsas om och om igen.

 1. Bilar på väg

  By: Albrektson, Hanna
  Language:
  Swedish
  Published: 2018
  Classification: Hcf(yb)
  Available as: Book

Bamse reser jorden runt

Som avrundning: varför inte följa med Bamse och hans vänner på en resa världen runt?

2007 avgjorde en världsomfattande omröstning vilka sju nya underverk som skulle utses och nu är det dags för Bamse och hans vänner att besöka dessa platser. De reser till Colosseum i Rom, Petra i Jordanien, Taj Mahal i Indien, Kinesiska muren, Machu Picchu i Peru, Chichén Itzá i Mexico och Kristusstatyn i Rio de Janeiro.

Sorkarna på jakt

Men vännerna har sällskap. Det är Krösus sorkar som är hack i häl eftersom Krösus har fått för sig att Bamse letar efter en skatt. Allt slutar bra och när de kommer hem väntar farmor med pannkakor och Skalman får berätta för alla om deras resa.

Det här är en Bamse-bok med tydlig avsikt att lära ut något, vilket fick sagan att komma i skymundan. Men för alla barn som älskar Bamse kommer den säkert att falla i god jord ändå.

Fler sommartipsare

Show more...

Fler barnbokstips från Annelill

Show more...

Tags:

Written by: Annelill Mickelsson Vallin Monday, July 9, 2018