Pastor Viveka och tanterna

Man kan väl inte kalla en deckare för mysig? Jo, det kan man, för den här är både mysig, småspännande och rolig. Tänk vad stormhattar kan ställa till med!

Viveka är frikyrkopastor i en församling i gamla Enskede. Hon är själavårdare bland gamla, beskäftiga, elaka och några snälla församlingsmedlemmar. Hemma består familjen av maken Pål, döttrarna Flisan, Cajsa och tvillingarna Otto och Olle, tvillingarna som enligt systrarna är hemskt bortskämda i förhållande till dem själva.

När en av församlingsmedlemmarna hittas död i sitt vackra sekelskifteshus sätts en kedja av konstiga händelser igång, för Viola blev faktiskt mördad!

Vivekas familj ska tillbringa semestern i Kiruna hos Påls mamma, men Viveka känner sej tvingad att stanna hemma och stötta alla i församlingen. Fast hon ångrar lite att hon inte följde med för vem är tanten med den stora handväskan hon ser överallt och vem har varit in i lägenheten och lämnat en skruvmejsel på golvet? Helst såg Viveka att familjen kom hem samtidigt som de är säkrare uppe i Norrbotten, långt från mord och stora handväskor.

En kolonilott har också en ganska stor roll i berättelsen där papegojan Margareth hör hemma. En väldigt hemlig kolonilott som är Vivekas oas när tanter och familj vill äta upp henne med alla sina krav och behov.

Abbe som har en bokhandel är både attraktiv och en spännande samtalspartner, men är han kanske lite mer än det? Abbe är en sökare, det vill säga han söker efter sitt ursprung, vem är hans biologiska föräldrar egentligen, går dem att finna i kyrkböckerna?

Det är många personer som hinner passera över boksidorna men det blir aldrig svårt att hålla reda på alla: Julius, Fransson, Urban, Östen, Daphine, Selma och många fler. Upplösningen är väl inte direkt rafflande, men man får ändå lyfta på ögonbrynen lite.

Det märks att författaren är pastor för man får en liten insikt i det kyrkliga livet och lite djupare funderingar kring livet i både med och motgång.Jag ser fram emot fler böcker av denna författare!

Albert Bonnier, 2016.

Den här boken finns som:

  • talbok Daisy – uppläsare Birgitta Smiding
  • ljudbok CD – uppläsare Anna Maria Käll
  • e-bok att läsa

Audience:

Tags:

Review by: Gunilla Almqvist Monday, April 4, 2016