Perenner, för trädgårdar från norr till söder

Jag gillar att plantera blommor och framför allt få njuta av blomdoft och vackra färger. En bra början är att läsa en bok i ämnet.

Boken Perenner, för trädgårdar från norr till söder av Susanna Rosén gillar jag just för att det finns mycket bilder med kort information.

Det finns tips om hur du planerar och planterar, vilket jag inte är bra på utan när jag ser en fin blomma så köper jag den och gräver ner den där den ryms. Ibland blir det succé men andra gånger får en ledsen blomma flytta till ett bättre läge. Därför är kapitlet Planering och plantering superbra att läsa för tips om komposition, skötsel, jord och näring.

Alla kan 

Susanna Rosén skriver att alla kan lyckas att odla perenner. Det finns inga zoner, istället finns det odlingsangivelser A-D, där A betyder att blomman trivs i alla jordar och i hela Sverige.

Boken kan användas som uppslagsverk för att snabbt få information om geografiskt ursprung, blomtid, plantans höjd, placering och jordtyp, samt hur mycket sol eller skugga som behövs. Lycka till!

Fler trädgårdstips från Yvonne

 1. Svampklubbens plockguide

  Tips Av: Eliasson, Roger Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  Den här boken avslöjar var du kan hitta kantareller, Karljohan och andra matsvampar i Ormberget - Hertsölandets naturreservat i Luleå kommun.

 2. Äppel i Norr

  Tips Av: Blomqvist, Leif Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  När stugsäsongen närmar sig drömmer jag om den perfekta trädgården. Att kunna plocka äpplen från egna träd, det är drömmen.

Visa fler sidor...

Alla tips från Yvonne

 1. Träskkungens dotter

  Av: Dionne, Karen Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  ”Mitt hjärta slutar slå. Jag kan inte se. Kan inte andas. Kan inte höra någonting annat än blodet som brusar i öronen. […] Jacob Holbrook har rymt från fängelset. Träskkungen. Min far. Och det är jag som såg till att han hamnade där.”.

 2. Svampklubbens plockguide

  Av: Eliasson, Roger Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  Den här boken avslöjar var du kan hitta kantareller, Karljohan och andra matsvampar i Ormberget - Hertsölandets naturreservat i Luleå kommun.

 3. Bara dra

  Av: Laestadius, Ann-Helén Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  ”Johannes vet inte exakt när han bestämde sig för att det fick vara nog. Kanske var det efter självmordet. Det var inte första gången som någon i hans ålder tog livet av sig. Det hände allt för ofta.”.

 4. Koka björn

  Av: Niemi, Mikael Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  ”Prosten ögnade igenom mina anteckningar och lade dem sedan i sin rockficka. Tysta stod vi där och försökte återfå lugnet. Jag kände mig skamsen, och märkte att prosten kände detsamma. Vi hade trätt över en gräns. Försiktigt blåste han ut ljuslågan vid hennes huvud.”

 5. Äppel i Norr

  Av: Blomqvist, Leif Tipsat av: Yvonne M Nilsson

  När stugsäsongen närmar sig drömmer jag om den perfekta trädgården. Att kunna plocka äpplen från egna träd, det är drömmen.

Visa fler sidor...