Läs Nattavaara med biblioteken i Piteå

“Det fanns inget före och efter katastrofen, det fanns inte ens någon entydig katastrof. Det fanns flera: våg efter pulserande våg av motgångar, nedgångar. Tillbakagångar.”

Året är 2049, både Piteå och Luleå är helt utplånade. Klimatkatastrofer, pandemier och finanskriser har slitit sönder samhället. Norrbotten har brutit sig loss från Sverige och styrs av en enväldig jarl. På landsbygden råder hungersnöd. Invånarna för en ständig kamp för att överleva i en värld där medmänsklighet eller hänsynslöshet kan vara skillnaden mellan liv och död.

Det är den bistra verkligheten för de karaktärer du får lära känna i boken Nattavaara skriven av Thomas Engström och Margit Richert. Piteå firar 400-årsjubileum och därför återuppväckte Piteå bibliotek kampanjen Pite läser och valde då ut just den här boken.  

Nattavaara är första delen i en fängslande trilogi om Nordmark. Förutom att boken bjuder på spännande läsning, kan den också väcka viktiga diskussioner om hur vi kan agera idag för att det fiktiva framtidsscenario som målas upp i boken inte ska bli verklighet.

Skulle du klara av livet i Nordmark? Gör vårt självtest här i artikeln så får du svaret.

Vi läser till och med november

Kampanjen Pite läser Nattavaara pågår till och med november. Med den vill Piteås bibliotek inspirera och uppmuntra till läsning, eftersom en bok ger mer och läsupplevelsen blir större när man delar den med andra. Vi hoppas att så många som möjligt vill vara med. Observera att kampanjen är öppen för alla läsare, inte bara Pitebor.

#piteläsernattavaara och verkliga författarbesök

För dig som vill diskutera boken med andra har vi tagit fram förslag på frågor som du hittar längre ner i artikeln. Dela gärna med dig av din läsning på sociala medier under #piteläsernattavaara. Alla tankar, känslor, idéer, åsikter och funderingar är intressanta och värdefulla!

Under hösten hittar du filmer och inlägg kring kampanjen på våra sociala medier. I oktober kommer Thomas Engström och Margit Richert till ett par bibliotek i Piteå. Passa på att lyssna och ställ dina frågor till författarna då. 

Hur kan jag läsa boken?

Boken finns att låna som bok på biblioteken. Du kan även låna den som e-bok och e-ljudbok via appen Biblio. För dig  med läsnedsättning finns Nattavaara som talbok via Legimus. Om du redan läst Nattavaara kan du dyka direkt på bok två, Armasjärvi, som kommer i september.

 1. Nattavaara

  Subtitle: roman i katastrofernas tid
  By: Engström, Thomas
  Language:
  Swedish
  Published: 2020
  Classification: Hc.01/DR
  Available as: E-book
 2. Armasjärvi

  Subtitle: roman i katastrofernas tid
  By: Engström, Thomas
  Language:
  Swedish
  Published: 2021
  Classification: Hc.01
  Available as: Book

Är du redo för Nordmark? Gör vårt självtest!

Vi är vana att utvecklingen går framåt men i Nordmark har tiden börjat gå baklänges. Det lyxiga och moderna hör till det förflutna. Självhushållning och byteshandel är enda sättet att få tag i mat och varor. 

Svara ja eller nej på frågorna och räkna sen ihop dina JA-svar.

 1. Kan du göra tvål?
 2. Kan du sy igen ett sår?
 3. Kan du slakta, plocka och tillreda en höna?
 4. Kan du göra upp eld?
 5. Vet du vilka svampar som är ätbara?
 6. Kan du konservera?
 7. Är ditt boende utrustat med solceller?
 8. Har du tillgång till en jord- eller matkällare?
 9. Äger du ett fiskenät och kan göra upp fisk?
 10. Är du beredd att försvara din familj och dina tillgångar mot yttre hot?
 11. Känner du till minst 10 ätbara växter?
 12. Är du bra på att köpslå?

Hur många JA fick du?

0 - 4
Ajaj, ditt liv i Nordmark skulle bli outhärdlig och frågan är om du överhuvudtaget skulle överleva? Akutläge för utbildning! Ta dig genast till närmsta bibliotek och låna böcker om självhushållning och prepping och läs sedan på.

5 - 11
Du har basala minimikunskaper som behöver byggas på om du ska klara dig i Nordmark. Förslagsvis provar du dina färdigheter i skarpt läge. Nästa ledighet beger du dig ensam och utan förnödenheter till en plats utan mobiltäckning. Utvärdera efteråt vilka dina kunskapsluckor är och vilka färdigheter du saknade för att göra helgen uthärdlig. Läs på och fortsätt träna. Utöka gärna perioderna du lever helt utan el ("off grid"). 

12
Full pott! Du är helt klart redo för Nordmark. Du har säkert förrådet fullt med överlevnadsutrustning och dina vänner kallar dig säkert prepperkåt. Ta inte åt dig av det utan dela med dig av dina kunskaper och peppa dina vänner att preppa sig själva också. 

Disskussionsfrågor

 • I boken har Norrbotten och Lappland efter stridigheter brutit sig loss från Sverige och bildat den självständiga republiken Nordmark. Alla vi som är bosatta i norra Sverige har ju någon gång mötts av åsikten eller själv lekt med tanken att vi skulle klara oss rätt bra utan sörlänningarna. De här tankarna där regioner vill bryta sig lös från nationer ser vi på många håll i världen. Varför tror du att de här tankarna finns i just norra Sverige? Ser du någon fara med den retoriken?

 • Ett av de slagord som Nordmark använder sig av är ”Sammanhållning ger styrka. Styrka ger välstånd. Välstånd ger liv”. Hur ser det ut med den sammanhållningen, törs folk lita på varandra och på det politiska styret?

 • Vissa av personerna i boken har erfarenheter av tiden innan medan andra har vuxit upp under katastrofernas tid. Hur tror du att det påverkar deras sätt att förhålla sig till samhället som de lever i?

 • Av bokens alla karaktärer, fanns det någon som du kunde identifiera dig med? Utifrån de levnadsförhållanden som råder i boken: kunde du förstå den personens handlingar eller fanns det situationer där du hade agerat annorlunda?

 • I den framtid som boken utspelas i beskrivs världen som “utgången” och att den sedan länge passerat “bäst före-datumet”. I boken finns det en karta över Nordmark, där står det att Piteå precis som Luleå är helt utplånade 2049. Vad kan vi göra för åtgärder i dag för att det inte ska bli en framtida sanning?

 • Tror du att läsningen av boken blir annorlunda om man själv är eller har varit bosatt i norra Sverige och i så fall på vilket sätt?

 • Nattavaara är första delen i en trilogi, hur tror ni att det kommer att gå för Nordmark och de personer man fått lära känna i första boken?

Om författarna

Thomas Engström är författare och kulturjournalist. Han har skrivit de hyllade spionromanerna om Ludwig Licht, som också blivit internationell TV-serie. Han medverkar regelbundet på Aftonbladets kultursida. Margit Richert är kulturskribent och litteraturkritiker i Aftonbladet. Hon har tidigare varit krönikör i Svenska Dagbladet. Hon har vunnit Hirampriset för sin tidigare gärning som matskribent.
Källa: www.bokfabriken.se/vara-forfattare/engstrom-richert/

Tags:

Written by: Maria Öman Wednesday, September 1, 2021