Plundrarna

Om orättmätigt ägande och girighet fram till idag. Freden 1945 gällde inte den konst som skyfflades runt under andra världskriget - det kriget pågår ännu.

Adolf Hitler, führer för det planerade tyska 1000-årsriket besökte Paris en enda gång. Året var 1940 och gjordes under loppet av en tidig förmiddag strax efter erövringen. Ett Paris som av sin samtid betraktades som en kulturhuvudstad i världen. Han skrinlade sina planer att jämna Paris med marken eftersom han då ”insåg” att ombyggnationen av Berlin, och den konsthuvudstad han planerat i orten Linz, skulle vida överträffa Paris.

Däremot ville han, och det resterande nazistiska ledargarnityret med, komma åt alla konstskatter i alla länder som de ansåg ariska, eller ha ett ekonomiskt värde för omvärlden i syfte att berika sig personligen eller den tyska statskassan och krigsapparaten.

Om detta, och mycket annat finns att läsa i Anders Rydells bok. Det är en samling upprörande historier som samtidigt handlar om orättmätigt ägande och girighet som sträcker sig ända till idag. För den konst som skyfflades runt under andra världskriget gjorde sig freden 1945 inte gällande. Det är ett krig som pågår än idag 70 år efteråt .

Ordfront 2014

Den här boken finns både att läsa och lyssna som e-bok. När du trycker på Reservera-knappen kan du välja vilken form av bok du vill låna.

 

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Friday, August 14, 2015