Pojken i bäcken

Gruvstaden Kiruna i mitten på 1950-talet är inramningen för berättelsen om pojken Johan, åtta år. Det är en tuff uppväxt, med en pappa som super och lever rövare titt som tätt.

Känslan i boken är rätt dyster och mörk. Vi får följa Johans liv från åtta års ålder, då han är med om en tragisk händelse. Johan och kompisen Tage har smitit ner till bäcken fast de egentligen inte får gå dit. Tage går ut på isen, trampar igenom och faller i vattnet. Johan försöker rädda Tage med hjälp av en planka men råkar istället slå honom i huvudet med den. Tage drunknar. Johan törs inte berätta för någon vad som hänt så ingen förstår att Johan varit med Tage när olyckan skedde.

Hoppfullt

Skuldkänslorna för Tages död är ständigt närvarande för Johan. Familjesituationen, med pappan som är glad i alkohol, skrik och bråk gör att Johan drar sig undan mer och mer. Han missköter skolan. Ingen orkar riktigt engagera sig fast de ser att Johan inte mår bra.

Boken slutar i ett mer hoppfullt tonläge. Johan har hunnit bli en yngling som läser vidare till ingenjör och musiken har blivit en viktig del av hans liv.

Skildringen av Johans uppväxt och familjelivet är mest framträdande i boken. Men man får också en tydlig bild av hur arbetarklassen hade det i Kiruna på 1950-talet.

Lars Alm är uppvuxen i Kiruna och Pojken i bäcken är hans debutroman.

Audience:

Tags:

Review by: Hilkka Horsma Monday, May 8, 2017