Pojken vid forsen

För den som tycker om att läsa berättelser som utspelar sig i vår närmiljö här i Norrbotten finns nu Pojken vid forsen. Det är en finstämd släkthistoria om pojken Vilmo. Vi får följa Vilmo från hans födelse på 1880-talet ända fram till hans död på 1950-talet.

Den här berättelsen har must och färg, personerna skildras trovärdigt. De har alla både bra och dåliga egenskaper, de är människor av kött och blod. Det här är en debutroman som ger mersmak.

Vilmo föds utom äktenskapet och tas om hand av sina morföräldrar fram till sex års ålder. Modern hälsar på sporadiskt när hon kan. För Vilmo är det här ett oerhört svek, hans mor vill inte ha honom. Inte ens som vuxen kan Vilmo förstå den sorg det innebar för modern att lämna bort honom.

När Vilmo är sex år dör mormodern i kräftan. Han hamnar först på fattighuset och senare blir han utauktionerad och kommer till Karolina Junttis hushåll. Han får det inte lätt när husmor har svårt att acceptera hans närvaro och han blir orättvist behandlad. Vid tolv års ålder rymmer han på senvåren från gården. Han åker skidor i flera mil för att leta upp sin morbror som bor i en annan by.

Siv Berglund är född och uppvuxen i Gällivare. Efter studenten på 1960-talet flyttade hon söderut. På 1990-talet återvände  hon till Norrbotten och Luleå. Efter sin pensionering deltog hon i en skrivarkurs, Skapande svenska, på Luleå universitet och där föddes boken Pojken vid forsen.

Ord & visor, 2015