Pojken vid forsen

För den som tycker om att läsa berättelser som utspelar sig i vår närmiljö här i Norrbotten finns nu Pojken vid forsen. Det är en finstämd släkthistoria om pojken Vilmo. Vi får följa Vilmo från hans födelse på 1880-talet ända fram till hans död på 1950-talet.

Den här berättelsen har must och färg, personerna skildras trovärdigt. De har alla både bra och dåliga egenskaper, de är människor av kött och blod. Det här är en debutroman som ger mersmak.

Vilmo föds utom äktenskapet och tas om hand av sina morföräldrar fram till sex års ålder. Modern hälsar på sporadiskt när hon kan. För Vilmo är det här ett oerhört svek, hans mor vill inte ha honom. Inte ens som vuxen kan Vilmo förstå den sorg det innebar för modern att lämna bort honom.

Utaktionerad 

När Vilmo är sex år dör mormodern i kräftan. Han hamnar först på fattighuset och senare blir han utauktionerad och kommer till Karolina Junttis hushåll. Han får det inte lätt när husmor har svårt att acceptera hans närvaro och han blir orättvist behandlad. Vid tolv års ålder rymmer han på senvåren från gården. Han åker skidor i flera mil för att leta upp sin morbror som bor i en annan by.

Siv Berglund är född och uppvuxen i Gällivare. Efter studenten på 1960-talet flyttade hon söderut. På 1990-talet återvände  hon till Norrbotten och Luleå. Efter sin pensionering deltog hon i en skrivarkurs, Skapande svenska, på Luleå universitet och där föddes boken Pojken vid forsen.

Fler tips från Hilkka

 1. Till dess din vrede upphör

  By: Larsson, Åsa Review by: Hilkka Horsma

  En isande, sanslöst ruggig inledning berättad ur den mördade Wilmas eget perspektiv inleder den här otroligt spännande deckaren! Jag blir lika fängslad nu när jag läser om boken som jag blev när jag läste den som ny för sex år sedan.

 2. Reportage skogsliv

  By: Kuhla, Solveig Review by: Hilkka Horsma

  Finns det något ljuvligare än att hitta en helt orörd myr som lyser guldgul av stora mogna hjortron? För mig är det ren och skär lycka. Det tycker också Solveig Kuhla, författare till den här lilla, anspråkslösa och mysiga boken.

 3. I tunga vintrars mage

  By: Lundgren, Andrea Review by: Hilkka Horsma

  Jag måste erkänna – jag var skeptisk till den här boken från början. Tänkte att den nog är lite tråkig. En dyster barndomsskildring där det inte händer något. Men jag blev golvad direkt!

 4. Vargavinter

  By: Barr, Nevada Review by: Hilkka Horsma

  Spänning och humor i en iskall, vintrig miljö fylld av vargar och älgar visar sig vara en lyckad kombination!

 5. Löparens hjärta

  By: Torgeby, Markus Review by: Hilkka Horsma

  Vilka fantastiskt fascinerande människor det finns! Jag blev helt tagen av Markus Torgebys berättelse! Om hans längtan efter att leva ett enkelt liv, utan konsumtionshets och stress. Att få fokusera helt på att träna löpning. Att vara här och nu, i stunden.

Show more...