Polcirkeln

Inuti ett fundament till bron över Piteälven, den som leder till Robotbasen, hittas i juletid år 2019 kroppen efter Sofia Hellsten. Den är naken och huvudlös. Hennes försvinnande för fyrtio år sedan var ett uppmärksammat fall som traumatiserade hela samhället Stenträsk.

Sofia var dotter till dåvarande kommunalrådet. En stillsam flicka med hästsvans och intresse för litteratur. Hon var en av de tonåringar som ingick i bokcirkeln Polcirkeln och den som vid träffarna alltid förde protokoll över lästa böcker och diskussioner. Det enda spår man tidigare funnit efter henne är en påse med biblioteksböcker lånade sensommaren 1980, den där dagen när åskan gick.

Berättelsen pendlar mellan dåtid och nutid. Och hos de övriga före detta cirkelmedlemmarna, numera damer i övre medelåldern, gör sig förträngda minnen och känslor återigen påminda.

Obehagliga spänningar i åttiotalsmiljö

I e-ljudboksform tar jag del av denna fantastiska berättelse av Liza Marklund. Den är inte bara spännande, främst är det resan tillbaka till 1980-talet och skildringen av tidsandan som är behållningen. Tidsmarkörerna, bland annat i form av musik, är många. Miljöbeskrivningarna leder till stor igenkänning.  Dessutom är spänningarna mellan de fem bokcirkelmedlemmarna, som var och en har helt olika personligheter och sociala förutsättningar, minst sagt påtagliga och rätt så obehagliga. Slutet bjuder för övrigt på en överraskande vändning. 

Inläsaren - helt rätt

Ett ytterligare plus då det handlar om en ljudbok är att uppläsaren känns rätt. I det här fallet är det Lo Kauppi. Hon får ofta uppdraget att läsa Norrbottenslitteratur och är med sin lågmälda och lite mystiska stämma en av mina favoriter. Även denna gång gör hon ett väldigt bra jobb.

Den här boken finns också som talbok för dig med läsnedsättning, inläsare Marika Bergström.

På Norrbottensförfattare kan du läsa om Liza Marklund >>>

Fler spännande tips från Solveig

 1. Rotvälta

  By: Alsterdal, Tove Review by: Solveig Nordmark

  ”Nu har det hänt igen. Polisen har släppt ut en sexdåre. Han har våldtagit och mördat och nu går han fritt omkring igen”. Rykten färdas fort och som dömd brottsling är det svårt att bli kvitt sitt förflutna, särskilt när man bor i glesbygden. Tove Alsterdal har återigen skrivit en roman som håller mig fången från första till sista ordet.

 2. De Kapabla

  By: Ekman, Klas Review by: Solveig Nordmark

  Mörker, humor och överraskningar. De Kapabla är en härlig feel bad-bok där två helt vanliga människor på värsta tänkbara sätt ställer till det för sig.

 3. Vänligheten

  By: Ajvide Lindqvist, John Review by: Solveig Nordmark

  Författaren John Ajvide Lindqvist kallas “Sveriges obestridlige skräckmästare”. Även hans nya roman Vänligheten innehåller vissa hemskheter, men övervägande är vänskap och kärlek. Sammantaget är Vänligheten en fantastisk skildring av nutidssamhället som alla kan känna igen sig i och ingen bör missa.

 4. 22/11 1963

  By: King, Stephen Review by: Solveig Nordmark

  Hur skulle världen ha sett ut om president John F Kennedy blivit kvar i livet? Kanske hade jorden varit en fredligare plats utan raskrig, religionskrig och terrorism. Eller så hade planeten varit helvetet självt, närapå utplånad av kärnvapen. Dessa spekulationer ligger till grund för Stephen Kings storverk 22/11 1963.

 5. Polcirkeln

  By: Marklund, Liza Review by: Solveig Nordmark

  Inuti ett fundament till bron över Piteälven, den som leder till Robotbasen, hittas i juletid år 2019 kroppen efter Sofia Hellsten. Den är naken och huvudlös. Hennes försvinnande för fyrtio år sedan var ett uppmärksammat fall som traumatiserade hela samhället Stenträsk.

Här är Solveigs tipsarsida

Audience:

Tags:

Review by: Solveig Nordmark Friday, November 19, 2021