Potatis: om pumatassar, kupning och obändig livsvilja

Jag tror att vi alla har någon slags relation till potatis, endera gillar vi den eller inte. Den finns alltid med när vi pratar om husmanskost och riktig mat.

I den här superfina boken av Anna Froster kan du läsa om allt från odling till potatisens innersta väsen, myter och sanningar.Visste du att potatisen är släkt med tomaten, paprikan och auberginen men också med giftiga växter som tobak och nattskatta?

Den första potatisen

Olof Rudbeck importerade den första potatisen till Sverige från Peru 1628, som prydnadsväxt. Den möttes med misstänksamhet och det var i slutet på 1700-talet som vi i Sverige upptäckte potatisen som föda.

Tips och råd

Det här är en intressant bok med massor av tips och råd för den som odlar själv, men kan lika gärna läsas av den som bara vill få lite fakta och kika på fina fotografier av Marcus Elmerstad. Som avslutning finns härliga potatisrecept som till exempel Papa rellena, en sydamerikansk variant på palt och kroppkakor som man äter med salsa istället för lingonsylt.

Tillbaka till Yvonnes sida 

Fler tips från Yvonne

  1. This is my life

    By: Lindarw, Christer Review by: Yvonne M Nilsson

    “Mamma och jag bor i en etta med kokskåp, där vi har möblerat med bäddsoffa, matbord och bokhylla. Vi har inget badrum och går till mormor och morfar när vi ska bada.”

  2. Bli som folk

    By: Stoor, Stina Review by: Yvonne M Nilsson

    Spännande, detaljrika noveller där replikerna på dialekt ger närvaro och igenkänning.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Yvonne M Nilsson Monday, January 21, 2019