Prepping och krisberedskap

Affär utan el

Oavsett om du väntar på zombieapokalypsen eller bara vill vara lite förberedd i vardagen, så har vi böckerna för dig. Tänd pannlampan, plocka fram en påse "jägarsnus" och gå på upptäcktsfärd bland våra tips.

Här hittar du all info om Beredskapsveckan 2023.

Överlevnadsteknik - beredd, inte rädd

En sann historia - utedass och iskyla

  • In i vildmarken – Jon Krakauer I april 1992 begav sig den tjugotreårige amerikanen Christopher McCandless ut i Alaskas vildmark för att ensam vandra runt i naturen. Det slutade inte lyckligt.
  • I isens grepp – Gay Salisbury Alaska år 1925. Difterivaccinet finns hundra mil bort. Om det inte når fram till folket i Nome i tid kommer de att dö. Händelsen blev inspirationen till världens tuffaste slädhundstävling.

Barnböcker - det ska börjas i tid

  • Kometen kommer – Tove Jansson Långt ute i mörkret lyser ett rött öga, som blir större för varje dag. Det är kometen som kommer närmare och närmare. En grupp av vänner ger sig ut för att söka svar och hjälp.

Katastrofer - inte frågan om, utan när

  • Den obeboeliga planeten – David Wallace-Wells (e-bok) ”Jag lovar er, det är mycket värre än ni tror”. Med denna ödesmättade mening inledde David Wallace-Wells sin artikel som snabbt blev den mest lästa i New York Magazines historia.
  • Jordad – David Jonstad (e-bok) I boken ställs frågan hur vi ska försörja oss när kriserna fördjupas och det globala maskineriet börjar falla isär. David Jonstad söker sig bakåt i historien och finner svaret under våra fötter.
  • Kollaps – David Jonstad (e-bok) Att civilisationer kommer och går är knappast ett kontroversiellt påstående. Romarriket och mayaimperiet är populära historiska exempel. Men att vår egen industriella civilisation har ett bäst före-datum – det är svårare att acceptera.

Självhushållning - gröna fingrar är kamouflage

  • Lev som en bonde – Niklas Kämpargård Boken för dig som vill klara dig själv - i stort eller smått. Boken innehåller hundra sätt att bli mer självhushållande och visar hur man kan ta tillvara det som naturligt finns omkring en.
  • Rätt ur jorden – Bella Linde Här finns allt du behöver veta om hur du bygger upp en god jord till hur du sår, sköter, skördar, bevarar och lagrar grödorna. Boken innehåller även ett kapitel om gratismaten som växer i skog och mark.
  • Odla året om – Lena Israelsson (e-bok) Du behöver inte vara en mästerodlare för att skörda färska grönsaker året om. Det är bara att ta hjälp av Lenas kloka råd och sätta i gång. Extra plus för det Norrbottniska perspektivet!