Press

Biblioteken i Norrbotten samarbetar kring många områden: gemensamt bibliotekskort och datasystem, webben och olika aktiviteter för norrbottningarna. Här finns aktuell information om nyheter och aktiviteter.

Högläsning – tema för Läslovet 2018 i Norrbotten

Biblioteken i Norrbotten har valt högläsning som ett övergripande tema. Det vill vi göra därför att högläsningen är en väg till att öppna upp språkutveckling, oväntade bokmöten, läslust och läsglädje. Ord som är betydelsefulla för folkbiblioteken och viktiga ingredienser i bibliotekens uppdrag med att främja läsning och tillgång till litteratur för alla. Genom högläsningen kan barn och vuxna tillsammans dela läsupplevelser, den funkar för barn i alla åldrar, för barn med vissa typer av funktionsnedsättningar kan den som läser använda tecken som stöd, och genom högläsning förvärvar du ord och språk oavsett vilket språk du vill lyssna på.

 Syftet med Läslov, som är en nationell rörelse, är att öka antalet utlån och läsningen bland barn och ungdomar i skolåldern under lovet - men också väcka lust att läsa närhelst en vill.  I Norrbotten har är folkbiblioteken högläsning som tema 2018. Läslovet i Norrbotten genomförs med stöd av Statens kulturråd.

Biblioteken i Norrbotten är namnet på samarbetet mellan folkbiblioteken i Norrbotten och Regionbibliotek Norrbotten. Samarbetet har pågått sedan 2013.

 Kontaktperson är projektledaren Linda Nilsson Westerdahl, bibliotekskonsulent på Regionbibliotek Norrbotten.

Tel: 072-229 20 01

Mejl: linda.nilsson-westerdahl@norrbotten.se

Bibliotekstouren 2018 - Samla stämplar och vinn ett pris!

Besök biblioteken och bokbussarna i Norrbotten under Läslovet och samla stämplar. Du kan besöka varje bibliotek eller bokbuss en gång per dag. Glöm inte att be om att få din stämpel i disken!

Bibliotekstouren går ut på att barn - och kanske även deras föräldrar - ska inspireras att besöka ett eller flera bibliotek under Läslovet. Alla bibliotek som är öppna under Läslovet har laddat upp med olika aktiviteter på olika dagar så det kan finnas något kul på ett bibliotek som inte är personens ”vanliga”. Vid varje biblioteksbesök får barnet en stämpel i ett häfte och kan sen delta i ett lotteri eller vinna priser utifrån hur många stämplar de samlat. Touren är inspirerad av ett arbete som gjordes i Piteå kommun, som har många enheter runt om i kommunen, i fjol. Nu utökar vi deltagandet i hela länet. Vart du än går in för att låna till läsning hemma, hänga en stund på bibblan eller delta i en aktivitet ska du få en stämpel i ditt häfte.

Syftet med Läslov, som är en nationell rörelse, är att öka antalet utlån och läsningen bland barn och ungdomar i skolåldern under lovet - men också väcka lust att läsa närhelst en vill.  I Norrbotten har är folkbiblioteken högläsning som tema 2018. Bibliotekstouren genomförs med stöd av Statens kulturråd.

Biblioteken i Norrbotten är namnet på samarbetet mellan folkbiblioteken i Norrbotten och Regionbibliotek Norrbotten. Samarbetet har pågått sedan 2013.

Kontaktperson för bibliotekstouren är Josefin Berggren, Filialföreståndare på Öjebyns bibliotek
Tel: 0911-696820
Mejl: josefin.berggren@pitea.se

Bokcirkla där du är! - Digital bokcirkel på Goodreads.com

Vi på Biblioteken i Norrbotten har sedan ett år tillbaka tillsammans en grupp på världen största community för bokälskare. Den ligger på sajten Goodreads.com. Gruppen heter ”Ung i Norrbotten” och är till för alla norrbottningar mellan 13-25 år. Under Läslovet som pågår under vecka 44 i Norrbotten – och i hela Sverige – startar vi nu fyra bokcirklar i gruppen. Bokcirkeln genomförs i det digitala rummet och där kan alla medlemmar oavsett var de bor i länet delta. Det går till och med att bokcirkla på en fjälltopp med sjöutsikt! Så länge det finns mottagning, internet och en laddad telefon/platta/dator, vill säga.

Böckerna vi kommer att prata om och som syns på fotot är skrivna på svenska. De är:


Vei. Bok 1 av Sara Bergmark Elfgren och Karl Johnsson
Children of Blood and Bone – Solstenen av Tomi Adeyemi
Ta det som en man av Hampus Nessvold
The Hate u give,av Angie Thomas

Bokcirklarna startar måndag 29 oktober.

Vi hoppas förstås att våra bokcirklar ska leva upp till vad en av medlemmarna i gruppen ”Ung i norrbotten” önskar sig efter att ha deltagit i sommarens läsutmaning:

”Det var en rolig utmaning iallafall, den fick mig att leta utanför mina läsramar om man säger så, blev många äldre böcker som jag definitivt inte skulle ha läst annars (och hjälp vad händigt det är med bibblos e-böcker när man är på resande fot)! Hoppas på fler liknande utmaningar framöver!”

Alla som är med i någon av Bokklubbarna kan dessutom vinna ett bokpaket och en tygkasse att bära dem i. Något som inte är oviktigt då unga läsare gärna äger sina böcker.
Du hittar gruppen ”Ung i Norrbotten” på http://bit.ly/ung-norrbotten

Syftet med Läslov, som är en nationell rörelse, är att öka antalet utlån och läsningen bland barn och ungdomar i skolåldern under lovet - men också väcka lust att läsa närhelst en vill.  I Norrbotten har är folkbiblioteken högläsning som tema 2018.

Biblioteken i Norrbotten är namnet på samarbetet mellan folkbiblioteken i Norrbotten och Regionbibliotek Norrbotten. Samarbetet har pågått sedan 2013.

Sandra Selberg som är initiativtagare till Biblioteken i Norrbottens satsning på en grupp på Goodreads svarar på alla dina frågor. Stör henne gärna när hon läser!

 Kontaktperson:

Sandra Selberg, Bodens stadsbibliotek
Tel: 0921-624 76
Mejl: sandra.selberg@boden.se

Läslov - men svårt att ta sig till ett bibliotek eller Bokbussen? Vi har böcker att skicka med posten!

Din bok kommer

Det är kombinationen mellan att få en bok direkt hem till sig och att tipset är hemligt, men personligt, som verkar vara grejen. Det förstår vi på vad barnen berättat för oss när de återlämnat boken. Redan ifjol testade Biblioteken i Norrbotten nämligen aktiviteten Din bok kommer, med 50 försändelser som snabbt fick höjas till 100. I år har vi möjlighet att skicka ut närmare 300 stycken. Av dem är 117 redan på väg eller ute hos läsarna.

Hur vet vi vad vi ska skicka? Jo, genom att barnet fyller i ett antal ledtrådar på Polarbibblo.se kan bibliotekarien utifrån dem sen välja ut en bok och skicka iväg den. Och givetvis går det också att få en ljudbok om barnet hellre vill lyssna på boken. Med försändelsen följer också ett frankerat returkuvert så det ska vara lätt att lämna igen den. För den som bor i Norrbotten och är mellan 6-18 år!

Syftet med Läslov, som är en nationell rörelse, är att öka antalet utlån och läsningen bland barn och ungdomar i skolåldern under lovet - men också väcka lust att läsa närhelst en vill.  I Norrbotten har är folkbiblioteken högläsning som tema 2018. Din bok kommer genomförs med stöd av Statens kulturråd.

Polarbibblo.se är Biblioteken i Norrbottens gemensamma webb-plats för barn. Den drivs av Regionbibliotek Norrbotten i samarbete med folkbiblioteken i länet.

 Kontaktpersoner:
Regine Nordström, redaktör Polarbibblo.se
Tel: 072-5451430 
Mejl: regine.nordstrom@norrbotten.se

Åsa Wilén, Piteå Stadsbibliotek
Tel: 0911-696807
Mejl: asa.wilen@pitea.se

Länkar: Polarbibblo.se, Bibblo.se och Läslov

Kontaktuppgifter

Har du frågor som gäller biblioteksverksamhet kontakta gärna aktuell bibliotekschef.

För samarbetet:

Christina Sundqvist, bibliotekschef Arjeplog, ordförande styrgruppen för Biblioteken i Norrbotten: 0961-142 93
christina.sundqvist@arjeplog.se

Christina Stålnacke, Regionbibliotek Norrbotten, samordnare Biblioteken i Norrbotten: 070-364 40 77
anna.k.stalnacke@norrbotten.se

Regine Nordström, Redaktör Polarbiblo.se, 072-545 14 30, regine.nordstrom@norrbotten.seBiblioteken i Norrbotten har samarbetet med gemensamma aktiviteter sedan 2007. Här hittar du material om det vi gjort tillsammans ända från starten 

Äldre pressmeddelanden

Pressmeddelande vinnare meänkielitävlingen, 27 november 2017

Sulle joka olet 18 vuotta eli sitä nuorempi/För dig upp till 18 år. Kirjota runo meänkielelä/Skriv en dikt på meänkieli

I början av hösten utlyste Regionbibliotek Norrbotten och Resurscentrum för litteratur en dikttävling på meänkieli för unga upp till 18 år. Intresset har varit glädjande stort. Det kom in 54 dikter! Nu  har 3 vinnare utsetts. Alla 3 får 5 böcker vardera (på både svenska och meänkieli) och förstapristagaren får även en iPad.