Press

Biblioteken i Norrbotten samarbetar kring många områden: gemensamt bibliotekskort och datasystem, webben och olika aktiviteter för norrbottningarna. Här finns aktuell information om nyheter och aktiviteter.

Polarugglan vill få veta vad ett sommarlov är

Polarugglan är på sommarlov.

Nytt för i år är att barn i Norrbotten i sommar kan gå till sitt bibliotek och låna en Polaruggla. Polarugglan är bibliotekens mjukisdjur men framför allt webbplatsen Polarbibblos logotyp. Vår förhoppning är att låntagarna blir sugna på att göra bilder och skapa berättelser om det som händer Polarugglan under lovet. Alstren från Polarugglans sommarlov i olika miljöer publiceras på webbplatsen under sommaren.

Inga stålar behövs för att roa ugglan

Polarugglan har under åren blivit så sugen på att själv få veta vad det där sommarlovet är. Därför lånar folkbiblioteken i Norrbotten för första gången ut mjukisdjuret. Under några sommarveckor får Polarugglan samla på sig berättelser om vad ett sommarlov verkligen är! Allt från balkonghäng till glassätning är lika intressant. Du behöver inte ha stålar för att roa ugglan.

Vi kallar aktiviteten Polarugglan på sommarlov. Med den vill biblioteken i Norrbotten inspirera barn till att skapa, skriva och jobba med bilder. Vi erbjuder också de fysiska biblioteken som mötesplats för alla barn och som en plats för aktiviteter under lovet. På biblioteket kan barn både låna en Polaruggla och på våra publika datorer skriva sin berättelse på Polarbibblo.se.

Polarugglan på sommarlov pågår på Polarbibblo.se 13 juni – 26 augusti 2018.

Mer om Polarbibblo.se

Polarbibblo.se är en säker webb för barn upp till 12 år. Här får barn göra sin röst hörd. Det gör barnen genom att rita, skriva berättelser, dikter eller boktips. Allt som barnen skickar in tar bibliotekspersonal hand om innan det publiceras. Polarbibblo.se drivs av Regionbibliotek Norrbotten i samarbete med folkbiblioteken i Norrbotten.

Kontaktperson: Redaktör Polarbiblo.se, Regine Nordström, 072-545 14 30, regine.nordstrom@norrbotten.se

Polarbibblo.se >>

Pressmeddelande vinnare meänkielitävlingen, 27 november 2017

Sulle joka olet 18 vuotta eli sitä nuorempi/För dig upp till 18 år. Kirjota runo meänkielelä/Skriv en dikt på meänkieli

I början av hösten utlyste Regionbibliotek Norrbotten och Resurscentrum för litteratur en dikttävling på meänkieli för unga upp till 18 år. Intresset har varit glädjande stort. Det kom in 54 dikter! Nu  har 3 vinnare utsetts. Alla 3 får 5 böcker vardera (på både svenska och meänkieli) och förstapristagaren får även en iPad.

Kontaktuppgifter

Har du frågor som gäller biblioteksverksamhet kontakta gärna aktuell bibliotekschef.

För samarbetet:

Christina Sundqvist, bibliotekschef Arjeplog, ordförande styrgruppen för Biblioteken i Norrbotten:
christina.sundqvist@arjeplog.se

Erica Forsgren, Regionbibliotek Norrbotten, samordnare Biblioteken i Norrbotten:
erica.forsgren@norrbotten.se

Biblioteken i Norrbotten har samarbetet med gemensamma aktiviteter sedan 2007. Här hittar du material om det vi gjort tillsammans ända från starten >>>