Prudence

Äntligen får vi veta vad som hände efter att Parasollprotektoratet-serien tog slut. I den femte och avslutande delen (Timeless, 2012) reste den själlösa Alexia Tarabotti med familj och vänner till Egypten. Där blev hennes bästa vän Ivy Tunstell förvandlad till vampyrdrottning och alla råkade ut för vådliga äventyr innan återfärden till England.

Nu har det gått 20 år sedan dess och Alexias dotter Prudence är vuxen. Hon rör sig i Londons societet med bästa vännen Primrose, tillika Ivys dotter. Adoptivfadern (och vampyren) lord Akeldama har fått nys om en ny tesort i Indien som ska vara något alldeles extra och han vill att Prudence ska undersöka det.

Sagt och gjort, hon bordar luftskeppet The spotted custard tillsammans med Primrose och beger sig till Indien. Där träffar hon skotska varulvssläktingar, en kvinnlig hamnbytare och en grupp märkliga varelser som visar sig kunna förvandlas till en sorts större apor. Den nya tesorten samt Prudence möjlighet att kunna skifta hamn visar sig också ha en avgörande betydelse i detta äventyr.

Liksom i Gail Carrigers tidigare böcker handlar det mycket om övernaturliga varelser, ett gott uppförande och vikten av te. Författarens språk är ett stort plus för dessa böcker och det är därför en stor fördel att läsa dem på originalspråket.

Gail Carriger ansluter sig till steampunk-traditionen vilket ofta innebär att böckerna utspelar sig i en historisk tid och där ångkraft är den huvudsakliga energikällan.

Orbit, 2015.

Audience:

Tags:

Review by: Annelill Mickelsson Vallin Monday, January 4, 2016