Röd måne

En bok som fängslar mig från första stund och lämnar densamme med mersmak. Suveränt uppläst av Anna Maria Käll som lyckas ge alla karaktärer en egen personlighet och röst. Aldrig trodde jag att en roman kunde fånga mig så här.

Detta är Sverige anno 1600-tal. Tiden strax innan häxjakter blev vardagsmat i landet och en berättelse om vad som kunde orsaka dem, samtidigt som vi får ta del av stormakten Sveriges historia vilket har en bidragande roll i boken.

Kristina Ingridsdotter, från Näs i Skokloster, är på väg hem en sen vinternatt när hon finner ett nedkylt och nyfött flickebarn. Flickans föräldrar går inte att finna varför Kristina adopterar flickan och döper henne till Indra. Olof blir kallad till kriget som fältskär medan Kristina fortsätter arbeta som läkekvinna i bygden.

Här berättas om örters och blommors verkningssätt som varje läkekunnig var tvungen att känna till, samt när de skulle skördas. Indra växer upp till läkekunnig likt Kristina. Olof miste en arm i kriget men fick ändå städsel som dräng på Näs och blev Indras förtrogne. Vi får även stifta bekantskap med kusinen Ylva Svensdotter och hennes man Harald Larsson som bor på Skogsdal.

Framförallt tycker jag att boken är en berättelse om vad förtal och girighet kan åstadkomma om ingen vågar ta fajten.

Boken ger även en inblick i vad en häxa och en bortbyting kunde vara på den tiden samt klasskillnaderna mellan adel och arbetare. Slutligen: den här boken visar vad småsinthet kan förorsaka.

Den rekommenderas var och en som älskar bra spännande läsning i tidstypiska miljöer och omgivningar.

Audience:

Tags:

Review by: Seppo Huotari Friday, October 24, 2014