Rök

Den här boken lockade mig för den intressanta framsidan. Mina förväntningar infriades med råge, för vem kan motstå en Charles Dickens-berättelse med en Jules Verne-twist, typ?

Låter det konstigt?

Inte alls. Rök är en blandning av historisk roman, thriller och fantasy, allt på en gång. Miljön är England på 1800-talet. De rika och priviligierade sätter sina pojkar på internatskola. Där träffas Thomas och Charlie och blir bästa vänner. Twisten då? Jo, personer som tänker syndiga tankar eller gör onda, kriminella handlingar ryker. Bokstavligen ångar ut rök genom hudens porer, genom näsan, munnen.

Vita kragar och hemliga piller

I den här alternativa världen styr de rika och mäktiga människorna med kraft av sin rättfärdighet och godhet. Ingen sot fläckar deras vita kragar eftersom det inte ryker från dessa människor. Till skillnad mot arbetarklassen och de fattiga. De är oftast inpyrda av rök och sot.

När elever från internatskolan åker på ett studiebesök till det syndfulla och farliga London råkar Charlie och Thomas se saker som det inte var meningen att de skulle se. De bevittnar en offentlig avrättning på ett torg. En mörderska hängs och både hon själv och hela folkmassan på torget bolmar ut svart rök av upphetsning. Efter avrättningen ser Thomas hur en person smyger ner under scenen och skrapar upp, samlar in sotet från den dödes kropp. De upptäcker också att lärarna på skolan smusslar med hemliga pastiller. De inser snart att pillren hindrar personen från att ryka.

Mustig berättelse

Fulla av beslutsamhet beger sig Thomas och Charlie iväg för att söka efter sanningen om röken. Men personer i deras närhet är beredda att göra vad som helst för att hindra dem.

Dan Vyleta bjuder med Rök på en mustig, fantasifull, spännande berättelse som lever kvar länge i minnet.

Boken finns också att läsa som e-bok. För dig med läsnedsättning finns boken som talbok Daisy, inläsare Peter Mattsson. Läs mer om läsnedsättning.