Rök - allt om maten, smaken och metoden

I min trädgård finns en eldstad som vi brukar använda när vi röker lax. Att röka fisk i en röklåda över öppen eld är inte helt enkelt. Mitt tips är att elda lugnt och jämt, låta locket ligga på och att hålla koll på klockan.

By: Åkerberg, Johan
Language: Swedish
Published: 2015
Borrow me!

Som tur är finns det en bra bok som heter Rök - allt om maten, smaken och metoden av Johan Åkerberg.  I den kan du läsa om att rökning av mat ger nya oväntade smaker, som att röker du en avokado smakar det lite bacon. Spännande.

Té som krydda

Johan Åkerberg menar att i grunden är rök en form av smaksättning och att rökning förlänger hållbarheten hos olika råvaror. Det går också att röka både i värme och i kyla under längre och kortare tid. Författarens ambition är att få läsaren att använda röken när de lagar mat. Och visst blir jag sugen att prova på att röka mer mat, en varmrökt rödbeta smakar säkert gott till stekt haloumi och sallad.

Jag gillar den här boken då den tar upp många av de frågor som jag hade när jag började röka mat, speciellt lax. Vilken rökmetod som är bäst och hur jag kan krydda maten för bästa resultat. Min förvåning blev stor då jag läste om att det går bra att använda té och kaffe i rökspånet, det ger fin röksmak, otroligt. Kanske testar jag det i sommar.

Trädgårdstips från Yvonne

  1. Handbok för fjärilsskådare

    Review by: Yvonne M Nilsson

    Tänk om du får se en vacker fjäril och vill veta vad den heter, då är det här boken för dig.

Show more...

Fler tips från Yvonne

  1. Kyrktuppen - låt de fräcka stå med skam

    By: Strålberg, Irene Review by: Yvonne M Nilsson

    "Man kan gå stärkt ur en kris, tänkte hon medan hon låste upp ytterdörren hemma. Starkare men skörare. Skörare men klokare. Jag tänker inte försätta mig i samma situation igen.”

  2. Rök - allt om maten, smaken och metoden

    By: Åkerberg, Johan Review by: Yvonne M Nilsson

    I min trädgård finns en eldstad som vi brukar använda när vi röker lax. Att röka fisk i en röklåda över öppen eld är inte helt enkelt. Mitt tips är att elda lugnt och jämt, låta locket ligga på och att hålla koll på klockan.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Yvonne M Nilsson Friday, March 22, 2019