Rök - allt om maten, smaken och metoden

I min trädgård finns en eldstad som vi brukar använda när vi röker lax. Att röka fisk i en röklåda över öppen eld är inte helt enkelt. Mitt tips är att elda lugnt och jämt, låta locket ligga på och att hålla koll på klockan.

By: Åkerberg, Johan
Language: Swedish
Published: 2015
Borrow me!

Som tur är finns det en bra bok som heter Rök - allt om maten, smaken och metoden av Johan Åkerberg.  I den kan du läsa om att rökning av mat ger nya oväntade smaker, som att röker du en avokado smakar det lite bacon. Spännande.

Té som krydda

Johan Åkerberg menar att i grunden är rök en form av smaksättning och att rökning förlänger hållbarheten hos olika råvaror. Det går också att röka både i värme och i kyla under längre och kortare tid. Författarens ambition är att få läsaren att använda röken när de lagar mat. Och visst blir jag sugen att prova på att röka mer mat, en varmrökt rödbeta smakar säkert gott till stekt haloumi och sallad.

Jag gillar den här boken då den tar upp många av de frågor som jag hade när jag började röka mat, speciellt lax. Vilken rökmetod som är bäst och hur jag kan krydda maten för bästa resultat. Min förvåning blev stor då jag läste om att det går bra att använda té och kaffe i rökspånet, det ger fin röksmak, otroligt. Kanske testar jag det i sommar.

Trädgårdstips från Yvonne

  1. Äppel i Norr

    By: Blomqvist, Leif Review by: Yvonne M Nilsson

    När stugsäsongen närmar sig drömmer jag om den perfekta trädgården. Att kunna plocka äpplen från egna träd, det är drömmen.

Show more...

Fler tips från Yvonne

  1. Fiskarna i havet

    By: Furmark, Anneli Review by: Yvonne M Nilsson

    En grafisk roman om livet, kärleken och konsten. Platsen är en konstskola i ett litet samhälle vid kusten.

Show more...

Audience:

Tags:

Review by: Yvonne M Nilsson Friday, March 22, 2019