Raskrigaren

”Peter hade bestämt sig. Tack vare sjukbidraget från Försäkringskassan slapp han jobbet och kunde fokusera på det enda som gav hans liv 'mening, spänning, och makt'. Upproret. Ta itu med alla främlingar som inte kunde försörja sig själva utan levde på bidrag”.

Peter Mangs, mannen som i lönndom gick beväpnad i Malmö, och när omständigheterna var de rätta, sköt med syfte att döda personer som hade mörkhyat (arabiskt, romskt, svart) utseende och kunde antas ligga samhället till last. Ibland räckte det med att bara vara mörkhyad, och de ljushyllta kvinnor som var i sällskap med mörkhyade hamnade också i skottgluggen.

Professorn i religionshistoria Mattias Gardell har utifrån djupintervjuer med Peter Mangs, och genom egna efterforskningar, kartlagt Peter Mangs världsbild och de krafter som driver honom.

Citatet i ingressen kan sägas vara återkommande i skildringen av Peter Mangs. Ironin är svår att undgå. Den återkommer ju mer det framkommer vilken ideologisk överbyggnad och idévärld Peter Mangs hänvisar till efter 100-tals timmars surfande på konspirations- och hatsajter på internet. Sådant som att de verkliga hjärnorna bakom krig, militanta muslimer, muslimskt maktövertagande i Sverige, terrorbombningar, invandring, vansinnesdåd med mera, ska, efter att alla dimridåer viftats bort, visa sig vara judarna. De återgivna tankarna hos Peter Mangs blir alltmer motsägande. Omgivningarnas reaktioner, anhöriga till offrens tankar, Peter Mangs fars stöd: allt är initierat beskrivet med stor detaljrikedom.

Audience:

Tags:

Review by: Kristian Priemel Friday, February 24, 2017