Razorland-trilogin: Enklav, Utpost och Hord

Efter en katastrof har stora delar av jordens befolkning tagit sin tillflykt under jord och lever i mindre enklaver. Människorna framlever sitt liv kort men intensivt.

De kämpar för sin överlevnad, för att hitta mat men också ständiga strider mot de muterade som vill få tag i människorna.

I den inledande boken berättas om hur Spadertvå lever i en sådan enklav. Hon har just uppnått sin högsta dröm, att bli en erkänd jägarinna. Hon paras ihop med Tålig, en pojke som är annorlunda på det viset att han inte föddes i enklaven utan kom utifrån.

Efter mycket dramatik slutar den första boken med att Spadertvå och Tålig förvisas från enklaven och tar sin tillflykt upp på jordens yta. Där får hon för första gången uppleva dagsljus och världen visar sig till viss del ha återhämtats efter katastrofen och det går nu att leva där.

Mutanterna utvecklas?

I den andra boken, Utpost, tar sig Spadertvå och Tålig till en by, Räddning, där de får stanna kvar. På vägen dit har de fått två allierade, den utsatta flickan Tegan och den före detta gängledaren Stalker.

I inledningen till den tredje och avslutande delen har byn Räddning överfallits av mutanter. Spadertvå, Tålig, Tegan och Stalker letar efter hjälp. Byn är dock hopplöst förlorad men de fyra lyckas rädda en del av befolkningen som förs till ett militärläger-liknande samhälle.

Misstankar om att mutanterna börjat utvecklas till ett allvarligare hot får Spadertvå att föreslå att byarna borde gå ihop för att slåss om sin framtid. Men det ses inte med blida ögon av de styrande då byarna är vana att ta hand om sitt eget i första hand och inte ha så mycket med andra att göra. Spadertvå lyckas i alla fall bilda en grupp av frivilliga och de tar strid mot mutanterna.

Möjlig framtid

Trilogin om Spadertvå är en spännande serie böcker. Handlingen har ett driv framåt och det är långt ifrån självklart hur allt ska gå. Böckerna innehåller många strider men också ett hopp om en möjlig framtid även om det ser rejält mörkt ut för människorna många gånger. En klart läsvärd trilogi.

Enklav och Utpost finns inlästa som talbok Daisy, med inläsarna Lo Tamborini och Margareta Stone.

Del 2 och 3

 1. Utpost

  Av: Aguirre, Ann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2015
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska

  Finns som: Bok
 2. Hord

  Av: Aguirre, Ann
  Språk:
  Svenska
  Publiceringsår: 2016
  Klassifikation: Skönlitteratur översatt från engelska

  Finns som: BokFler tips från Annelill

 1. Korpmåne

  Av: Henriksson, Therese Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Det här är en ungdomsbok som jag tror kan tilltala många, i synnerhet ungdom i glesbygd kan säkert känna igen sig i den här boken. Miljöbeskrivningarna var oerhört bra gjorda. Lägg sedan till spänningsmomentet med övernaturliga inslag - en pärla även för fantasyentusiasterna.

 2. Åse och grodan

  Av: Olsson, Ingrid Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  En underbar bok om hur svårt det kan vara med det lilla ordet sen.

 3. En liten värld

  Av: Hellberg, Åsa Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Elsa är en sjuttioårig änka som bestämt sig för att hon vill ut och se världen. Ensam törs hon inte åka. Därför bestämmer hon sig för att följa efter den tredje personen som stiger på Arlanda express. Pass och olika valutor har hon redan ordnat med.

 4. Amandas gåta

  Av: Allende, Isabel Tipsat av: Annelill Mickelsson Vallin

  Det var med viss spänning jag öppnade Isabel Allendes senaste bok. De tidigare som jag läst har alla varit riktigt välskrivna verk som fångat mig direkt, men hur skulle det bli när hon nu bytt genre till att skriva en deckare?

Visa fler...