Razorland-trilogin: Enklav, Utpost och Hord

Efter en katastrof har stora delar av jordens befolkning tagit sin tillflykt under jord och lever i mindre enklaver. Människorna framlever sitt liv kort men intensivt.

De kämpar för sin överlevnad, för att hitta mat men också ständiga strider mot de muterade som vill få tag i människorna.

I den inledande boken berättas om hur Spadertvå lever i en sådan enklav. Hon har just uppnått sin högsta dröm, att bli en erkänd jägarinna. Hon paras ihop med Tålig, en pojke som är annorlunda på det viset att han inte föddes i enklaven utan kom utifrån.

Efter mycket dramatik slutar den första boken med att Spadertvå och Tålig förvisas från enklaven och tar sin tillflykt upp på jordens yta. Där får hon för första gången uppleva dagsljus och världen visar sig till viss del ha återhämtats efter katastrofen och det går nu att leva där.

Mutanterna utvecklas?

I den andra boken, Utpost, tar sig Spadertvå och Tålig till en by, Räddning, där de får stanna kvar. På vägen dit har de fått två allierade, den utsatta flickan Tegan och den före detta gängledaren Stalker.

I inledningen till den tredje och avslutande delen har byn Räddning överfallits av mutanter. Spadertvå, Tålig, Tegan och Stalker letar efter hjälp. Byn är dock hopplöst förlorad men de fyra lyckas rädda en del av befolkningen som förs till ett militärläger-liknande samhälle.

Misstankar om att mutanterna börjat utvecklas till ett allvarligare hot får Spadertvå att föreslå att byarna borde gå ihop för att slåss om sin framtid. Men det ses inte med blida ögon av de styrande då byarna är vana att ta hand om sitt eget i första hand och inte ha så mycket med andra att göra. Spadertvå lyckas i alla fall bilda en grupp av frivilliga och de tar strid mot mutanterna.

Möjlig framtid

Trilogin om Spadertvå är en spännande serie böcker. Handlingen har ett driv framåt och det är långt ifrån självklart hur allt ska gå. Böckerna innehåller många strider men också ett hopp om en möjlig framtid även om det ser rejält mörkt ut för människorna många gånger. En klart läsvärd trilogi.

Enklav och Utpost finns inlästa som talbok Daisy, med inläsarna Lo Tamborini och Margareta Stone.

Del 2 och 3

 1. Utpost

  By: Aguirre, Ann
  Language:
  Swedish
  Published: 2015
  Classification: Hcee.01
  Available as: Book
 2. Hord

  By: Aguirre, Ann
  Language:
  Swedish
  Published: 2016
  Classification: Hcee.01
  Available as: BookFler tips från Annelill

 1. Korpmåne

  By: Henriksson, Therese Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Det här är en ungdomsbok som jag tror kan tilltala många, i synnerhet ungdom i glesbygd kan säkert känna igen sig i den här boken. Miljöbeskrivningarna var oerhört bra gjorda. Lägg sedan till spänningsmomentet med övernaturliga inslag - en pärla även för fantasyentusiasterna.

 2. Jaktstigen med Nore och Levi

  By: Stridsman, Erica Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  En härlig barnbok där det med fart och fläkt skildras en dag i den norrbottniska höstskogen.

 3. Ekon av längtan

  By: McKinley, Tamara Review by: Annelill Mickelsson Vallin

  Om kärlek i skuggan av krig och hemligheter som inte kan döljas för evigt.

Show more...